A teraz zagadka, proszę się nie śmiać tylko objaśnić![]()
What is this?
mikrotik.JPG
Czy na nim działa protokół SSH? Do czego jest to logowanie, bo nie wiem![]()
A teraz zagadka, proszę się nie śmiać tylko objaśnić![]()
What is this?
mikrotik.JPG
Czy na nim działa protokół SSH? Do czego jest to logowanie, bo nie wiem![]()
Ostatnio edytowane przez hedVB : 02-14-2008 - 20:42
www.lingubot.pl - projekt sztucznej inteligencji.
Mikrotik to:
jak najbardziej obsługuje ssh ale tu mi to wygląda raczej na telnetMikroTik RouterOS™ is a router operating system and software which turns a regular PC into a dedicated router.![]()
zresztą jak go przeskanujesz to będziesz wiedział![]()
* markossx *
Hehe, uznam to za jokejak najbardziej obsługuje ssh ale tu mi to wygląda raczej na telnetnie pytam o to okno tylko o to co jest "w środku"
![]()
A może ktos tak własnymi słowami powie (mam google w domu) - do czego to logowanie konkretnie?
stary napisałem ci:
jest to routerowy software po prostu - czyli specjalnie przygotowana wersja OS do pełnienia funkcji routera.
a jest to najzwyklejszy prompt logowania do tego właśnie routera via telnet... jak sądzę...
gdybys tam ewentualnie wszedł i miał odpowiednie uprawnienia to...
* markossx *
...nie kończ wiemchciałem tylko trochę informacji na ten temat, oki mistrzu wszystko wiem
![]()
To jeszcze poproszę o wyjaśnienie różnicy w logowaniu
na porcie 22 SHH-1.99-OpenSHH_2.3.0_Mikrotik_v2.9
a na 21 220 komin FTP server (MikroTik 2.9.50) ready
Ostatnio edytowane przez hedVB : 02-14-2008 - 21:38
to chyba każdy wie że ssh szyfruje dane a telnet nie
na 23 220 komin FTP? ftp na 23?
Oj sorki błąd w druku![]()
na 23 to tylko connect i odpowiedź serwera...dająca do myślenia:
˙ý˙ý ˙ý#˙ý'już poprawiłem
PS- no wiesz, ja to wiemto chyba każdy wie że ssh szyfruje dane a telnet nie
zasadniczo można wrzucić ftp na dowolny port ale może to jest fake dla zmylenia przeciwnika... spróbuj przeproawdzić fikcyjną próbe logowania i przechwyć to połączenie, potem z wyniku będzie można odczytać co to jest dokładnie - bo pewnych cech czy to telnetu czy ftp nie da się ukryć
edit: czyli ftp
jak to interpretować ?To jeszcze poproszę o wyjaśnienie różnicy w logowaniu
od strony logującego różnicy nie ma: trzeba podac login i hasło
ewentualnie skorzystać z klucza do ssh
Ostatnio edytowane przez markossx : 02-14-2008 - 21:46
* markossx *
Mikrotik to fajna zabawka - router sprzetowy, tani i majacy cholernie wiele mozliwosci. Bazuje to na sprzecie z www.routerboard.com - ja sam mam w domu do testow RB133 z 3 kartami Atheros a/b/g i 3 ethernet'ami.
Potrafi robic dns proxy, www proxy, dhcp, arp, ospf, bgp4, stateful firewall, bridging, bridging+filtering, pppoe, radius, itp...
Mozliwosci ba baaardzo wiele... www.mikrotik.com - software jest platny, jest tez wersja na PC ale jak ktos chce zobaczyc to polecam sciagnac wersje DEMO za free i zobaczyc... Ja mam jeden sprzetowy na RB133 i jeden na PC zainstalowany z licencja L4.
Wrocilem w nocy do domu, wieczorkiem wrzuce jakies zdjecia mojej maszynki jak sie rozpakuje, chyba ze znajde cos na dysku...
ctrl-alt-del.cc - soft reset site for IT admins and other staff :-)
tqm: fajnie by było jak byś wrzucił zdjęcia tego twojego sprzętu, napisz jeszcze do czego go wykorzystujesz i jak można się nim pobawić. Mam zamiar kupić sobie taką płytę ale chyba wezmę najtańsza rb133 i po testuję. Mam jeszcze jedno pytanie czy można wgrać jakaś inna dystrybucje linuksa na to?