Wiem, że było. Nie miałem na myśli, że to coś nowego, tylko odnosiłem się do tego, co już napisano![]()
Wiem, że było. Nie miałem na myśli, że to coś nowego, tylko odnosiłem się do tego, co już napisano![]()
Najpierw uruchamiamy interpreter Pythona w konsoli poleceniempo czym wklepujemy:Kod:python
I co wyjdzie? W jaki sposób?Kod:>>> from math import sin >>> print ''.join([chr(int(81+7.3*sin(x-5.75))) for x in range(5,0,-1)])![]()
Python/Perl/Ruby Hosting - MegiTeam.pl
UwolnijLaptopa.pl - akcja pod patronatem Fundacji Wolnego i Otwartego Oprogramowania
Kto te 5 liter tak sprytnie w kodzie ASCII poukładał to ja nie wiem.
Pewnie jakieś pingwinisko.
Znalezione na http://ubuntutweak.blogspot.com/sear...el/ciekawostki
to polecenie wyświetla 10 najczęście używanych poleceń w bashu. Oto moje:Kod:history | awk '{a[$2]++ } END{for(i in a){print a[i] " " i}}' | sort -rn | head
Kod:54 sudo 54 ls 53 cd 36 ping 30 su 26 gedit 17 gcc 16 ssh 16 nmap 14 telnet
"a imię jego będzie czterdzieści i cztery"
A. Mickiewicz Dziady cz. III
pozdrawiamy użytkownika ubuntu![]()
* markossx *
UwolnijLaptopa.pl - akcja pod patronatem Fundacji Wolnego i Otwartego Oprogramowania
Szybszy transfer plikow, przy uzyciu 32 - bitowego transferu na dysku twardym
(W niektorych przypadkach może to poprawić wydajnosc transferu o 75%)
Wystarczy dodac ponizsza linijke:
hdparm -c3 /dev/hdX
do Bootup Script, ofc.
Aby znalezc najwieksze pliki na dysku :>
ls -l | sort +4n
Ostatnio czytałem źródła kernela Linuksa 0.01 (starsze też). W pliku kernel/vsprintf.c znalazłem ciekawy komentarz:
albo w pliku boot/boot.s:Kod:/* * Wirzenius wrote this portably, Torvalds fucked it up :-) */
Jak widać pierwsze wersje bardzo proste.Kod:| The loader has been made as simple as possible (had to, to get it | in 512 bytes with the code to move to protected mode), and continuos | read errors will result in a unbreakable loop. Reboot by hand.
Fajnie jest czytać jak rozwijał się linux przez 20 lat...
"a imię jego będzie czterdzieści i cztery"
A. Mickiewicz Dziady cz. III
Informatycy też mają poczucie humoru![]()