-
Pytanie o bezpieczny email
Witam
Jestem tu nowy i zupelnym laikiem informatycznym. Ale od pewnego czasu zainteresowaly mnie kwestie
bezpieczenstwa w sieci. Na razie mam tylko VPN w Operze, Tor browser i ProtonMail.
I mam pytanie zwiazane z bezpieczenstwem, prywatnoscia maila:
1.
Czy to dobry pomysl, aby zalozyc konto na Protonmail przez przegladarke Chrome na ustawieniach domyslnych [ip/miejsce - kawiarnia z udostepnionym wifi na haslo, w kawiarni sa kamerki, wiec chyba mozna by przesledzic monitoring w czasie aktywnosci w sieci ?] Czy ktos [w sensie sluzby] przez to moze skojarzyc tworzony adres mail w tej przegladarce z moja osoba, czy urzadzeniem/laptopem.
Czy tez dalej byloby to zbyt duzy zbior osob.
Czy tez lepiej bylo to zrobic juz przez VPN [mam tylko w Operze] lub Tor ?
Tylko W przypadku wylonczonych JavaScript, Serwis Protonmail prosi o wersyfikacje tylko przez numer tel. Nie chcialem podawac zadnego numeru tel.
2.
Czy przez to, ze mialem przy sobie wlaczony telefon, zalogowany do sieci, mozna skojarzyc po czasie i miejscu aktywnoci w sieci z pobliskim numerem telefonu ? Przesledzic logi telefonow w tym miejscu ? Czy tez dalej bylby to zbyt duzy zbior osob.
3.
Czy lepiej używać maila [nawet Protonmaila] tylko z poziomu przeglądarki niż klienta pocztowego?
4.
Czy przez to, że kliknąłem w link uwierzytelniający przy rejestracji na tym forum [w mailu Protonmail z poziomu przeglądarki z VPN w Operze], to można mnie namierzyć [skojarzyć z laptopem ?]
Jezeli zle rozumuje to tez prosilbym o wyjasnienie.
Ostatnio edytowane przez Bobo : 10-01-2019 - 17:59
Zasady Postowania