Witam
Kontynulujac temat swoich poprzednich postow, mianowicie problem z anonimowym nadawca wrednych maili, mam pytanie:
Czy dysponujac nr karty sieciowej Mac mozna uzyskac jakies info o uzytkowniku?
Witam
Kontynulujac temat swoich poprzednich postow, mianowicie problem z anonimowym nadawca wrednych maili, mam pytanie:
Czy dysponujac nr karty sieciowej Mac mozna uzyskac jakies info o uzytkowniku?
Tak, można.
Przeczytaj, proszę, http://en.wikipedia.org/wiki/MAC_address
chyba ze podmienisz jej adres...ale niektore karty niepozwalaja nato
Zapomnialam dodac,ze spedzilam dzis pol dnia na poszukiwaniach w googlach, zeby nie bylo...
A za pomoc dziekuje, szkoda tylko ze nie wladam az taka znajomoscia jez. angielskiego.
Chyba raczej jak on podmieni a nie beti podmieni
Ostatnio edytowane przez eMCe : 05-10-2007 - 00:07
Agencja reklamy kielce (mały kilkudniowy case pozycjonerski )
Ironwall, nie skumalam jak to podmienic, przeciez to wlasnie adres Mac ktory mam moglby cos mi powiedziec?
Rozwin,prosze.
wiec tak....
ja u siebie wiem tylko jak podmienic adres mac karty sieciowej polączenia lokalnego/lanu ...normalnie wchodzisz w konfiguruj we wlasniwosciach i tam masz adres przykladowo moj 7A7905A2AEC6 i moge go chyba podmienic zachowujac pierwsze 24 bity...niewiem jednak czemu niemoge podmienic...ani nic zrobic z karta sieciowa neostrady wan interface...a zreszta,,,,,
zamotalem i niewiem tak dokladnie....niech sie wypowiedzą fachmeni...tqm
pozdro
ale to chyba malo ma wspolnego z tematem....bo ja niewiem jak mozna sie czegos dowiedziec o osobie po adresie mac
chyba musisz znac ip hosta....bo samo mac nie wystarczy...chyba ze bylbys w lanie.....bo komputery w lanie mają ten sam ip i sie komunikuja za posrednictwem mac....tak rozumiem ten txt
http://pl.wikipedia.org/wiki/ARP_%28...munikacyjny%29
to ci wiecej powie...pozdro
w sumie to sam jestem ciekaw....niech ktos lepszy sie wypowie natemat mac
Chyba nie przeczytałeś dokładnie pytania - bo jak to sie mówi:
dobrze godosz ino źle zęby składosz
Ogólnie się da zmienić adres mac - choć nie z wszystkich kart - ale temat wątku brzmi czy można jakieś informacje z tego macka wyciągnąć...
więc jak słusznie zauważyłeś a źle napisałeś o ile On nie zmieni swojego macka - tak
Agencja reklamy kielce (mały kilkudniowy case pozycjonerski )
można oczywiście ze tak ale adres mac operuje w warstwie drugiei modelu iso osi więc w ethernecie lanie
więc ze zdobyciem go bedziesz miała wieksze problemy niz z adresem ip
praktycznie jest to chyba niemozliwe bo adres mac niewylatuje poza siec lokalną
aco do namierzenia kolesia
po maku nawet gdybys go miała to itak było by to dośc trudne
chociaż mozliwe przynajmnie w teori
Ostatnio edytowane przez ble34 : 05-10-2007 - 00:47