Zainteresował mnie temat OpenBTS , korzystał ktoś kiedyś ? Co jest potrzebne do postawienia takiego BTS'a? Chodzi o hardware
Zainteresował mnie temat OpenBTS , korzystał ktoś kiedyś ? Co jest potrzebne do postawienia takiego BTS'a? Chodzi o hardware
Najlepiej zaczac od tego - Range Networks Products
rangepublic
GNU Radio - OpenBTS - gnuradio.org
GNU Radio - OpenBTSMS Camping - gnuradio.org
Dzięki za pomoc... Potwierdziły się moje przypuszczenia (niestety) co do hardware PZDR
Też o tym myślałem, jednak z tego co wiem, podstawiasz fake, do którego
potencjalny "gość" podłączy się bez szyfrowania. Nowe smartfony wzbudzą alarm, że idzie bez. Jak się mylę proszę o sprostowanie.
* markossx *
Tak ,ale pomysl kto na to zwróci uwagę. Odsetek telefonów informujących o podłączeniu do sieci bez szyfrowania jest niewielki (iPhone na pewno takie cos ma) jeśli dodać do tego ignorancję i małą świadomość MITM byłby bardzo skuteczny. Ogromne możliwości zamyka jednak koszt i dostępność HW ceny od 3k$.
Tak,ale gdybym chciał tego używać to tylko w kontekście nowszych urządzeń,
cena zaporowa tak czy inaczej.
MITM nie polega na ignorancji usera moim zdaniem.
* markossx *
To że użytkownik ma w głębokim poważaniu np komunikat o braku szyfrowania (lub inne sygnały od urządzenia) ułatwia jakiekolwiek działania nie tylko MITM. Osobiście znam garstkę osób które by nie olały takiego komunikatu reszta naciśnie ok i wraca do oglądania "Trudnych spraw"
480px-CipheringNotProvided-280x350.jpg
Ten screen jest z jakiegoś archaicznego telefonu,
o co jeśli chodzi o tę garstkę?
* markossx *
Ta garstka zapewne jest bezpieczniejsza
Ta garstka ktorej zalezy na bezpiecznym rozmawianiu nie uzywa sieci komorkowych
ctrl-alt-del.cc - soft reset site for IT admins and other staff :-)