Tak wiec po tym co przeczytalem w komentarzach przy tym newsie postanowilem, ze poklikacie sobie chlopaki na forum gdzie na spokojnie, bez nikomu nie potrzebnych nerwow, bedziecie mogli wytlumaczyc jeden drugiemu swoje stanowisko. wystarczy garstka faktow i odrobina wiedzy by zmienic czyjes poglady, jesli sa bledne... wiec do dziela. przeklejam ponizej dyskusje z komentarzy:
1. pwasikiewicz 11.06.2006, 15:17
Ładowanie systemu 30 sekund. To chyba pomyłka lub żart przy dzisiejszej mocy komputerów. Mój Linuks ładuje się około 9-10 sekund i jest w 100% gotowy do działania mimo mnóstwa usług jakie na nim działają. Jak widać nowa wersja Windows nie dość, że nie przyspiesza to i pochania potworne ilości RAM'u. Rozwiązania producentów sprzetu nie powinny iść w kierunku zwiększenia jakości, przepustowości i charaketru pamięci czy innych podzespołów. Należałoby raczej wymienić kadrę programistów, bo jeżeli na wyświetlenie tekstu "HELLO WORLD" pseudoprogramista systemu Windows musi załadować 200 bibliotek, z których połowa posiada niewydajne funkcje (pisane przez innych amatorów) to zwiększanie mocy sprzetu nic nie da. Trzeba szkolić tych głąbów co mówią, że umieją programować. Przy dzisiejszej mocy komputerów powinniśmy móc mieć gry FPP takie, że wydawałoby się, iż chodzimy np. po naszym osiedlu. MS Word powinien otwierać się w ciagu sekundy, a Front Page nie powinien czekać 20 sekund aż uruchomi IE abysmy mogli obejrzeć nasze htmlowe wypociny - zresztą i tutaj w celu wyświetlenia nagłówka <h2> Front Page tworzy kilkadziesiat znaczników a każdy z nich ma kilkaset atrybutów Żenujące, ze nikt się jeszcze nie wziął za ten bałagan w kodzie Windows. Strach pomysleć jakie luki tam są, jakie błędy. Brrrrr.
2. alex 11.06.2006, 15:20
Hehe racja, bardzo dobrze powiedziane. Windows to kupa, pod wieloma względami, szczególnie jeśli chodzi o wydajność. Myślę, że jeżeli naprawdę ta technologia ma zaistnieć w takiej formie jak Intel zapowiada, to będzie to pewnego rodzaju zbawieniem dla Microsoft. Ale mega plus dla poprzednika, super podsumowanie wątku.
3. x027 11.06.2006, 17:01
"Mój Linuks ładuje się około 9-10 sekund i jest w 100% gotowy do działania mimo mnóstwa usług jakie na nim działają." i budzisz sie spocony potem ze snu.
4. marco 11.06.2006, 17:23
pwasikiewicz>> pomysl ile bedzie trwalo uruchamianie linuksa na tym Robsonie
5. pwasikiewicz 11.06.2006, 17:44
alex - widać, że wybierasz, podobnie jak ja, profesjonalne rozwiązania. Nie lubisz amatorszczyzny - zwłaszcza tej drogiej. marco podał fajną uwagę - rzeczywiście wtedy linuks wystartuje natychmiast. Ci natomiast których "praca" na komputerze ogranicza się do dwukrotnego klikania myszą celem zainstalowania jakiegos kwiatuszka - no niestety- z zazdrości chcieliby mieć dobre sny, po których budzą się spoceni. Jednak tacy, mimo iz nazywają się informatykami, nigdy nie będą w stanie użyć 'ls', nie mówiąc już o 'cd' w windows czy kompilacji (a może komplikacji) źródeł. Fe co to są źródła?