cześć,
wie ktoś jak policzyć wszystkie wiersze w bazie postgres?
albo jak policzyc wszystkie wiersze zawierajace date 2012 w calej bazie postgresa?
dzieki za odpowiedz.
cześć,
wie ktoś jak policzyć wszystkie wiersze w bazie postgres?
albo jak policzyc wszystkie wiersze zawierajace date 2012 w calej bazie postgresa?
dzieki za odpowiedz.
Jest coś takiego jak:
Poszukaj w dokumentacji.Kod:GET DIAGNOSTICS number_of_rows = ROW_COUNT;
* markossx *
Szukam szukam i doczytać się nie mogę, za to jest error (postgres 9.1.6):
wole mysql, ale zmuszony jestem do uzywania pg, dlatego wielka prosba o pomoc w tej kwestii.Kod:<db>=# GET DIAGNOSTICS integer_var = ROW_COUNT; ERROR: syntax error at or near "GET" LINE 1: GET DIAGNOSTICS integer_var = ROW_COUNT; ^
dzieki
Nie przeczytałeś chyba tej dokumentacji,
tu:
Procedury składowane w PostgreSQL/Język PLpgSQL/Wykonywanie zapytań - Wikibooks, biblioteka wolnych podręczników
trochę przystępniej opisane...
* markossx *
Dzięki
...ale nadal to męczę ;D
Gotowca nie będzie,nie ma szans
* markossx *
a szkoda ;P
zatem nei pozostaje mi nic innego jak... uzyc phppgadmin do zliczenia tych wierszy!
no ale ambicja i tak nie pozwoli mi zostawic tego tak zliczonego i bede musial stukac jednak w czarne okienko, zeby zadowolic swoja fascynacje poznawania.
W sumie to trochę nie tak Ciebie zrozumiałem, przepraszam.
W tym kontekście wystarczy:
Jak grzebiesz w postgres to i tak prędzej czy późniejKod:SQL>select count (*) from tabelka; SQL> select count (*) from tabelka where DATA like '%2012%';
GET DIAG. będzie przydatne...
* markossx *
stary dokladnie o to mi chodzilo
nie wiem jakim cudem probowalem do tego zapytania dodac jeszcze 'as' ale mniejsza juz o to. fakt faktem, mam nadzieje, ze nigdy nei bedzie mi to wiecej potrzebne biorac pod uwage, ze nie lubie postgres'a ;P
tak czy inaczej dziek serdeczne
Nie ważne czy silnik od postgres,mysql czy innego.Jak poznasz zasady, w większym lub w mniejszym stopniu, dasz sobie radę w każdym.
Podsumowując, znajdź rozwiązanie GET DIAG.
i pochwal się wynikami...
* markossx *