Jak można sprawdzić ip wszystkich osób, które korzystają razem ze mną z tego samego switcha? (Założę się, że to banalne pytanie i pewnie da się sprawdzić za pomocą jakiegoś polecenia w cmd, ale nigdzie nie mogę tego znaleźć w sieci ).
Jak można sprawdzić ip wszystkich osób, które korzystają razem ze mną z tego samego switcha? (Założę się, że to banalne pytanie i pewnie da się sprawdzić za pomocą jakiegoś polecenia w cmd, ale nigdzie nie mogę tego znaleźć w sieci ).
Jak masz dostep do switche'a to wyswietl sobie jaki ma adresy MAC w swojej pamieci (co na ktorym porcie) i pozniej nmap'em skan sieci i porownanie danych. Inaczej co siedzi na switchu nie sprawdzisz bo nie masz jak. Mozesz sprawdzic co jest w Twojej podsieci ale nie na fizycznym urzadzeniu.
Wniosek - switch musi byc chocby troche rozbudowany i miec jakis panel administracyjny - WWW/telnet/serial/SNMP/cokolwiek...
ctrl-alt-del.cc - soft reset site for IT admins and other staff :-)
Nie wiem czy dobrze rozumiem, ale jak mam sprawdzić na switchu adres MAC? Po to mi dostęp do niego? Na nim są tylko światełka Jak wpisuję ipconfig /all, to wyskakuje mi chyba ze cztery numery, które wyglądają na nr MAC, a podłączone są tylko dwa komputery. Chyba powinienem dodać, że przez ten switch łączymy się z siecią lokalną w akademiku.
Jak masz switch ktory jest niezarzadzalny to nie sprawdzisz co masz podpiete do switcha - nie da sie! Jakbys wiedzial jakie adresy MAC sa na ktorym porcie urzadzenia (tak jak mozna to dostac ze switchy CISCO na przyklad) to mozesz pozniej zrobic ping-sweep nmap'em i jak dasz 'arp -a' to pokaze ci wszystkie kompy jakie znalazlo - adres MAC i adres IP, wtedy mozesz sie dowiedziec co jest na twoim switchu a co za nim.
ctrl-alt-del.cc - soft reset site for IT admins and other staff :-)