Pokaż wyniki 1 do 9 z 9

Temat: linux a laptop

Domyślnie linux a laptop

Witam jest ktos moze z wroclawia lub moze mi pokazac jak sie konfiguruje serwer x i czy kazdy linux Pójdzie na laptopie bo mam problem chodzi mi o dystrubucje Back track 2 i Fedora Core. Otóz live odpala sie bez problemu a ktedy wpisuje xconf a pózniej startx albo flux lub ati to tak jakby minitor sie wylacza. probowałem konfigurowac server x ale bez skutku. Kumplowi tez na lapie nie poszło. BT sciagnołem z oficjalnej strony a FC z gazety mam Easy Linux. laptop Fujtsu Siemens proc intel celeron 1,49;karta graf VIA/S3G UniChrome Pro IGP,448 MB RAM

Domyślnie

..................... ...
    Ostatnio edytowane przez kaspsior : 04-17-2012 - 23:40

Domyślnie

zostaw go na 30 minut i zobacz czy cos sie dzieje..... back track czasami długo sie loaduje

Domyślnie

Karty ATI sa bardzo kaprysne... jak nie wiesz jak odpalic to odpal np Ubuntu z CD, zobacz co wykrylo i wtedy bedzie prosciej. Ja cale szczescie na swoich ATI nie mialem problemu z BT2 - ladowal sie normalnie i uruchomienie flux'a albo normalnie X'ow nie stwarzalo problemow.
    ctrl-alt-del.cc - soft reset site for IT admins and other staff :-)

Domyślnie

dalej nic nawet jak wpisze X -configure a on robi jakis plik i aby zrobic test mowi ze mam uruchomic X -configure /root/xorg.conf.new i ja to wpisuje i co.... czarny ekran tak jakbys monitor wylaczyl

Domyślnie

ladowany jest nieprawidłowy sterownik w definicji ekranu, nie znam na pamięć składni xorg.conf ale poszukaj czegoś w stuly "Screen" w tym pliku i gdzieś w pobliżu będzie zdefiniowany ładowany sterownik

lista modułów skompilowanych z x-em jest w katalogu modules, tam gdzie znajduje się X

Domyślnie

Skopiuj Xorg.conf z działającej Live CD, i przy odrobinie szczęścia powinno wystartować, jeśli jednak nie wystartuje to musisz zainstalować jakieś dodatkowe sterowniki lub moduły jakie też możesz sprawdzić będąc pod działającym Live CD.

ps. nie usuwaj oryginalnego Xorg.conf bo może ci się zprzydać gdyby np obraz zaczął działać a myszka przestała lub klawiatura wtedy z dwóch zrobisz jeden działający.

Domyślnie

ale po co mam kopiowac ten plik? przeciez musze go uruchomic z live bo inaczej nie dam rady chyba ze z maszyny wirtualnej. nie rozumiem po co mialbym to robic , przeciez musze go skonfigurowac jakos...

Domyślnie

oki poszlo juz sam nie wiem jak ale poszlo dzieki wielkie za pomoc