Wiele świeżych użytkowników pyta: Od czego zacząć? Gdzie szukać informacji? Czy można gdzieś bezpiecznie potrenować? Mimo że sama raczkuję w temacie i obiecałam sobie nie wychodzić poza localhost, idąc za sugestiami jednego z bardziej doświadczonych kolegów zebrałam ciekawe strony o tej tematyce. Już mówię, że nie miałam na celu reklamy żadnej z prezentowanych stron, a wyłącznie robię to dla celów informacyjnych.
Jeżeli myślisz o sprawie na poważnie i chcesz się podszkolić, sporą porcję literatury oraz filmów znajdziesz na Book Video Training .
Kolejną ciekawą stroną jest Security Distro - Security Training . Są tam tutoriale, które wprowadzą was w świat bezpieczeństwa, a także dystrybucje używane do pentestingu i nie tylko.
Jeżeli chcesz poczytać jakiegoś ciekawego bloga, zajrzyj na:
Podszkolić możesz się na:
Jeśli chcesz podnieść swoje umiejętności programistyczne, zacznij poszukiwania od:
- JavaPassion.com - Welcome to JavaPassion.com
- [MOJA PASJA - PROGRAMOWANIE]
- Warsztat - Programowanie gier
- [ddt.pl] Kursy programowania - materia
- C++ bez cholesterolu
- Kurs c++ od podstaw, algorytmy, struktury danych,
- C++ Reference [C++ Reference]
- Start z GTK+
- News - Powerful Hackme
- Programowanie - 4programmers.net
- C++
- Programowanie w C: Strona G
- PHP - Wikibooks, biblioteka wolnych podr (Y4st3r)
- Kurs C++, algorytmy w C++, przyk (znalezione na forum)
- www.winapi.rox.pl - Programowanie C++ Winapi dla pocz(znalezione na forum)
Note: Polecam także całe Wikibooks . Jest tam tego więcej niż php.
Jeśli zaś szukasz stronek, gdzie jest trochę info o hackingu i security, nie zbłądzisz jeśli trafisz tutaj:
- .:: Cyber-Crime : www.CC-TeaM.org : Podziemny Serwis Informacyjny. :hacking security linux programowanie bezpiecze
- Locos.pl - Bezpiecze
- Programy, Hakerskie, Download, Hacking, Hack
- UW-Team.org - Linux, security, coding
- Linux Tips, Tricks, Tools News and Howtos
- start [PenTester Scripting]
- 2600: The Hacker Quarterly
- Net-Force | Home
- SecuriTeam.com
- SecurityFocus
- mHaker.pl - Hacking dla ka
- XSS: XSS (Cross Site Scripting) Cheat Sheet (ShutDown)
- Firewall: http://omijanie-zapor-sieciowych.epr...is_tresci.html (ShutDown)
- haxite.org - Security, Windows, Linux, Sieci, Programowanie (Piotrb85)
- Archiwum Zin (exc0mmunion)
Tu przetestujesz swoje umiejętności:
- Think Devise Hack • Portal
- UWteam1
- Hackme 3.0 - by Unknow
- http://idarionis.com/~zbrojni/zbrojni/hackme/index.php
- hackme
- Hack mySQL
- http://opss.assecobs.pl/
- POLSKI SPOJ: test your programming skills on-line
- Untitled Document
Trochę historii:
inne fora:
- haker.com.pl
- RCE Messageboard's Regroupment
- The World of GameHacking
- Tuts 4 You
- DVHK & LAKI FORUM (Piotrb85)
- polish:Elite:board (Piotrb85)
Taki manual online (i nie tylko):
Darmowa gazetka linuksowa:
Zbiór dystrybucji linuksa, które można pobrać z sieci:
A jeśli wolisz coś swojego, zajrzyj na:
https://build.reconstructor.org (wymaga rejestracji)
Pozostałe:
- [WeChall] News
- Technika, Komputery, Nowe technologie
- Portal komputerowy, komputery, aktualno
- Strona g
- IDG.pl - informacje, programy (gry), komputery, internet
- Smart Code - Windows Software, Shareware and Freeware Downloads
- Portal wiedzy informatycznej
- Aktualne informacje z bran
- Mepi.pl - Video Kursy Online! Kurs Projektowania Stron www, Flash, Photoshop, Kurs AutoCAD - Tutorial / Kurs
- e-mail, bezpiecze
- S
- Crackmes.de - Welcome to the longest running and most complete Crackmes web page on the internet.
- MatWeb
- The Reverse Code Engineering Community • Index page
- LakiOnline | This is a War, And We Are Soldiers ! (Piotrb85)
- SAT-4-ALL™ (Piotrb85)
Dodane przez littlecrack
- Antyweb - jeden z lepszych polskich blogów poświęcony wydarzeniom w internecie.
- CentrumXP.pl - portal poświęcony technologii i oprogramowaniu firmy Microsoft. Na stronie znajdziemy dużo ciekawych porad do Windows.
- Dziennik Internaut - Dziennik Internautów
- dobreprogramy - vortal o legalnym oprogramowaniu - najpopularniejszy polski serwis z oprogramowaniem do pobrania.
- FrazPC.pl - Tw - jeden z największych serwisów technologicznych z dużą liczbą aktualności, nowinek sprzętowych, artykułów i testów.
- TELEPOLIS.PL - telekomunikacja, GSM, telefony, testy, promocje, wiadomo - serwis poświęcony telekomunikacji, oferujący wiadomości o telefonii stacjonarnej i GSM.
- vBeta.pl – blog o internecie, baza wiedzy o nowych programach, Web 2.0 - blog należący do sieci Blomedia, poświęcony tematyce internetowej.
- Webhosting.pl - portal technologii internetowych - portal technologii internetowych. Znajdziemy tu dużą dawkę aktualności ze świata IT oraz krótkie testy i porady fachowców.
Hmm mam tego więcej w zakładkach. Podałam IMHO najciekawsze pozycje. Jak macie więcej, to dopiszcie
Co do trenowania: Polecam postawić sobie vboxa, na nim kilka maszynek i się bawić. Fajna metoda i bezpieczna
Mam nadzieję, że choć nie ułatwiłam poszukiwania odpowiedzi na pytanie: "Jak zacząć", to znacznie ułatwiłam na "Gdzie szukać informacji". Oczywiście Google i Wikipedia nie gryzą, ale mnie też denerwowało, jak mnie tam odsyłali. Powodzenia w dalszym pogłębianiu wiedzy. W razie czego przyklejcie temat
Podziękowania dla Mad_Dud'a za podrzucenie pomysłu
Dikamilo za podrzucenie kilku linków
Ludzi z #listekklonu, za wszystko