Pokaż wyniki 1 do 5 z 5

Temat: mount problem

Domyślnie mount problem

Witam

Mam HDD podzielony na 500MB NTFS i 320GB NTFS przy czym na dysku zainstalowany jest BitLocker (Win7)

Kiedy uruchamiam Debiana na kompie OS widzi obie partycje (500MB i 320GB) z czego podmountować mogę tylko 500MB a 320 ma komunikat:

The device 'dev/sda2' doesn't seem to have a valid NTFS

Ja rozumiem, że przy włączonym BitLockerze miałbym zaszyfrowany dysk nie do odczytu, ale Bit został wstrzymany i 500MB da radę zamountować. Ktoś ma pomysł ?

Domyślnie

Wstrzymanie oznacza jedynie ze proces szyfrowania/deszyfrowania jest w toku. Jesli chcesz podmontowac to musisz kompletnie wylaczyc szyfrowanie bitlockerem.
    ctrl-alt-del.cc - soft reset site for IT admins and other staff :-)

Domyślnie

TQM pewnie tak - tylko nie mogę bitlockera zdjąć: ) Widać bitlocker jest silny nawet bez hasła : )

Domyślnie

Tak nawiasem, nie wierzyłbym do końca w usługi MS (są znani z współpracy z NSA) i raczej skorzystałbym na Twoim miejscu z jakieś alternatywy zamiast Bitlocker'a: Dowody na istnienie tylnych furtek w programach szyfrujących? | Zaufana Trzecia Strona

Domyślnie

meviu - zgadzam się z Tobą - zresztą nie tylko ja - cała administracja Indii, Rosji i Brazylii wymieniła MS na Linux

Po pierwsze: tak jak piszesz - ja też im nie ufam pod tym względem.
    Po drugie: licencje free

Ja używam Bitlockera gdyż to komp służbowy i taki jest wymóg w firmie - zresztą MS dałby radę połamać zabezpieczenia tylko na wypadek zleceń rządowych/policji - dla potrzeb cywilnych IMO Bitlocker jest wystarczająco silny. Chwalą się, że CIA nie potrafi złamać Bitlockera, ale czy to prawda ? : ) Z pk widzenia psychologii na pewno nie hehe

Zasady Postowania