Pokaż wyniki 1 do 6 z 6

Temat: Ktoś włamuje się do mojego komputera - co robić?

Domyślnie Ktoś włamuje się do mojego komputera - co robić?

Jakiś czas temu ktoś włamał się do mojego komputera i zaczął robić mi problemy (dość dziwne, jakby ograniczał mi wydatki: nie dopuszczał do dostarczenia niektórych przesyłek, zmienił mi abonament w UPC na niższy itp. przedstawiał się moim nazwiskiem i podawał wszystkie moje dane, jakby był mężem,czy coś). Sformatowałam dysk, pozmieniałam wszystkie hasła i zainstalowałam płatny program antywirusowy. Od jakiegoś czasu codziennie antywirus wysyła komunikaty o kolejnych próbach włamania (na razie nieskutecznych). Da się coś z tym zrobić? Czy mogę się jakoś dowiedzieć kto to? Sprawa jest dość dziwna i trochę się niepokoję, możecie mi jakoś pomóc?

Domyślnie

Jesli ktos podszywal sie pod Ciebie i zmienial rzeczy typu abonamenty itd to jest to sprawa dla policji a nie tego forum. Dobrze ze wyczyscilas system i zmienilas hasla, mam nadzieje ze wszedzie masz inne zamiast uzywac jednego lub doslownie kilku w kolko...
    ctrl-alt-del.cc - soft reset site for IT admins and other staff :-)

Domyślnie

Cytat Napisał TQM Zobacz post
    Dobrze ze wyczyscilas system i zmienilas hasla
    Może i dobrze - ale na pewno nie dla śledczych. Zatarte zostały wszystkie ślady

Domyślnie

Na policję oczywiście zgłosiłam, ale umorzyli sprawę nie zajrzawszy nawet do mojego komputera... Jak na razie nie poniosłam szkody finansowej, więc mała szkodliwość czynu... Jestem ciekawa czy mogę się jakoś dodatkowo zabezpieczyć przed takimi włamaniami, bo codziennie mam komunikat o kolejnej próbie i trochę się obawiam, że w końcu mu się znowu uda. Na razie mam dobrego antywirusa, oryginalny Windows i często zmieniam hasła. Łączę się przez modem, ale zastanawiam się nad dokupieniem routera. Jak sądzicie? pozdrawiam

Domyślnie

Aktualizowac windows'a jak tylko wychodza aktualizacje, najelpiej ustawic na automatyczne i niech sie same codziennie instaluja. Pracowc na koncie bez uprawnien administratora i miec aktualnego antywira. Dodanie routera pewnie pomoze nieco bo Twoj komputer nie bedzie bezposdrednio dostepny z internetu wiec niektore rodzaje atakow zatrzymaja sie na routerze.

Co do zamazywania sladow - zmiana hasla (na serwerze) nie powoduje zamazania sladow... uzywanie komputera powoduje
    ctrl-alt-del.cc - soft reset site for IT admins and other staff :-)

Domyślnie

Dzięki za pomoc Pozdrawiam

Zasady Postowania