-
Windows 7 - ftp nie wykonuje poleceń - Filezilla działa
Witam
Czy ktoś mógłby sprawdzić u siebie, czy windowsowy FTP mu działa ? U mnie ciągle takie okno jak widać w załączniku.
ftp.jpg
Próbowałem zmienić tryb na BINARY , oba ascii i binary tak samo.
komenda ls też nie działa
próbowałem wysłać testowy plik - to samo.
Pomyslałbym że to wina routera (przekierowałem porty) albo windowsowego firewalla (wyłączony) gdyby nie to, że Filezilla działa znakomicie. Od czytania katalogów, do wysyłania plików...
Teraz mam takie pytanie : Czy mógłby ktoś u siebie na Windowsie 7 przetestować te ftp ? Tzn czy może czytać katalogi itp, bo przez zalogowanie przechodzę bez trudu. Dopiero potem ciągle ten komunikat...
Uruchamiałem cmd jako administrator ale odpalenie ftp w tym oknie chyba nie daje mu takich praw. Potem Odpalałem ftp jako administrator . Nie pomogło.
PS: Proszę nie pytać tylko czemu męczę się z tym ftp skoro Filezilla działa Bo tak
Załączone miniaturki
-
cos cie ewidentnie blokuje. sklada sie tak ze akurat mam 7 na sluzbowym wiec sprawdze i dam znac.
-
Sprawdziłem ftp na latopie brata. Windows 7 , jest podłączony do tego samego routera co komputer powyżej.
Ftp działa bezproblemowo
W takim razie jest to chyba wina systemu, poszperam w nim trochę.
EDIT:
Laptop za routerem , windowsowy firewall wylaczony , ESET zainstalowany. System WINDOWS 7 32 BIT -- FTP działa bez zarzutu
Mój komputer za routerem , windowsowy firewall wyłączony , System WINDOWS 64 BIT --- FTP zacina się na "150 Opening ASCII mode data connection"
Czy to wina 64 bitowego systemu ?
Ostatnio edytowane przez mistrzu93 : 09-03-2012 - 15:51
-
u mnie dziala. sprawdz co dzieje sie z portami u ciebie. mozesz tez zmienic tryb bo u mnie nie ma nic na temat ascii. ja mam 150 opening data channel for file transfer.
tez win7 64bit HP.
-
Problem rozwiązany !
Na systemie miałem zainstalowanego Firewalla Comodo , ale nie odpalałem go ze startem systemu , tylko ręcznie. Celowo nie odpalałem go podczas testów i to chyba był mój błąd.
Teraz odpaliłem go , ku mojemu zaskoczeniu odkryłem dziwne połączenia wychodzące - prawdopodobnie jakiś wirus bo nie mam antywira aktualnie, zainstaluje pod najbliższym formacie. Może ten wirus blokował ftp ? Wątpie , ale może.
Po odpaleniu ftp wyskoczyło okienko z zapytaniem czy pozwolić ftp połączyć się z serwerem. Oczywiście pozwoliłem, zalogowałem się, wstukałem "dir" i znów to samo. Program nie reaguje, wyskoczył jakiś błąd ale nie pamiętam jaki. Znów odpaliłem dir - i zadziałało ! Od teraz działa jak marzenie. Prawdopodobnie firewall blokował mi ftp i gdybym go odinstalowal to działało, oczywiście włączenie Comodo i pozwolenie na połączenie załatwiło sprawę.
Dzięki za pomoc ocb!
Zasady Postowania