Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki 41 do 50 z 51

Temat: Praca programisty C++

Domyślnie

Cytat Napisał javaman Zobacz post
    dawno daaaaawno temu, kiedy PC to była "nowinka techniczna wchodząca na rynek" a wszyscy śmigli na commodore, atarynkach etc (w tym czasie mniej wiecej padly dinozaury) zaczynalem od takiego jezyka jak basic.pozniej oczywiscie pascal, trochę asma, duuuzo delphi, sporo C++, nieco PHP i wiele innych eksperymentów. Obecnie PL/SQL i java, a tamte języki po trochu zapominam. Tak to niestety bywa kiedy się tego nie uzywa. Pozwolę sobie zauważyć, ze na przestrzeni tych -nastu lat, dokonal się naprawdę olbrzymi skok w technologiach programowania. Takie starocie jak ja czy TQM jeszcze pamiętają jak to było pisać programiki w których absolutnym szczytem kunsztu było pod dosem naklepać coś co łączyło się z innym kompem, w tak starodawnych językach jak basic czy pascal. Książki o programowaniu tylko po angielsku i trudniej dostępne niż obecnie inteligentny hooliwoodzki film. Jakieś eziny w plikach tekstowych. Informacje o tym jak połaczyć się z baza danych w pascalu byly na wagę złota. A teraz? Wszechobecny net, google, to co kiedyc pisalo się tygodniami teraz zalatwia się jedną linijką.... Pamięta ktoś jeszcze te czasy?
    Ja nie jestem dinusiem, a jednak też miałem styczność z atarii czy comodore (piękne maszyny!) Połączenie z bazą? Niektórzy (czyt. ja) lubią się dalej bawić w ręczne implementowanie protokołów.
    http://nikowek.blogspot.com/
    Zbrojne Ramię Pingwina!
    -----BEGIN GEEK CODE BLOCK-----
    Version: 3.12
    GCS d- s++:++ a--- C+++ UL+++ P L+++ E--- W++ N++ o K- w--
    O M- V- PS PE Y PGP++ t+ 5 X+ R tv- b++ DI- D-
    G+ e- h! r% y?
    ------END GEEK CODE BLOCK------

Domyślnie

a pamietacie gry telewizyjne, to bylo cos...niedawno sprzedałem playstation 2, teraz zaluje-to było cos...burnout, black, dragon ball z tenkaichi 2,call of duty 3 medal of honor eu i vanguard, crash twin sanity, soul calibur2, tekken5, to sa pozadne gry i swego rodzaju sztuka...ma z was ktos ps3 albo xbox-a 360 jak tam grywalnosc ogólnie bo grałem tylklko w pare gierek na tych konsolach a chce sobie kupic xbox 360 jak bede miał kase...

Domyślnie

xbox 360 piękna sprawa + telewizor plazma lub LCD (prawie jak real) szczerze mówiąc grałem w Empiku i byłem zadziwiony (pozytywnie) a co do starych gier telewizyjnych Pegasus pamietam do dziś jak się siedziało przed telewizorem z kolega i grało w jakąś koszykówke co z tego ze mogło być wyświetlane na raz max 25 kolorów i raczej dużo widać nie było ale emocje były!

Domyślnie

ja mam psx i ps2 i też jestem fanem playstation jednak ps3 nie kupuje bo po pierwsze za droga (wole kompa/laptopa kupić) a drugie coraz rzadziej już gram...

btw. Tekken5, NFS Carbon, Black, gta sa, final fantasy XII, full spectrum warriors, sockom 3, call of duty 2, ghost recon2, (nawet Age of Empires II ), i wiele innych gierek...

BTW. widzicie jaki offtop? gierki na konsole w temacie o pracy programistycznej...

Domyślnie

Cytat Napisał timpl3r Zobacz post
    ja mam psx i ps2 i też jestem fanem playstation jednak ps3 nie kupuje bo po pierwsze za droga (wole kompa/laptopa kupić) a drugie coraz rzadziej już gram...

btw. Tekken5, NFS Carbon, Black, gta sa, final fantasy XII, full spectrum warriors, sockom 3, call of duty 2, ghost recon2, (nawet Age of Empires II ), i wiele innych gierek...

BTW. widzicie jaki offtop? gierki na konsole w temacie o pracy programistycznej...
    ee tamw koncu programisci tworzą te gry...ale najlepszą bijatyką jest soul calibur 2 a strzelanką moh EU...lepiej waszym zdaniem kupic sobie teraz pleja 2 czy poczekac i pozbierac na xbox 360 bo plej 2-przezytek

Domyślnie

Najlepiej PS3 - samo Sony zacheca do instalacji na tym Linuxa (ogromna moc obliczneiowa na GPU i mozna tego normalnie uzyc ponoc), poza tym mozna PS3 uzywac jako streamer'a do filmow wiec grasz na kompie albo z laptopa via WiFi do PS3 a tam dalej na wielki ekran w domu :P wiec jak dla mnie atrybut pt. "mozna grac" jest drugoplanowy :P
    ctrl-alt-del.cc - soft reset site for IT admins and other staff :-)

Domyślnie

Wracając do tematu to jakie konkretnie studia trzeba skończyć aby pracować jako programista? No bo można skończyć tak, że będzie uczyło się małe dzieci w szkole. Np grafika komputerowa mało mnie interesuje a to często można spotkać.
    "a imię jego będzie czterdzieści i cztery"
    A. Mickiewicz Dziady cz. III

Domyślnie

Najczęściej wymagane są studia informatyczne (tylko nie wiem jak jest ze specjalizacją). W niektórych przypadkach wystarcza wykształcenie wyższe, oczywiście wymagana jest umiejętność programowania w jakimś tam stopniu zaawansowania.

P.S. Przeglądnij sobie oferty pracy to zobaczysz jak to dokładnie wygląda.
    -----BEGIN GEEK CODE BLOCK-----
    Version: 3.1
    GCS D- s: a--- C+++>++++ UL P+>+++ L++ E--- W+>++ N+ w--- M- V-
    PS+ PE Y+ PGP++ t 5 X R tv b++ DI++ D G e->+++ h!
    ------END GEEK CODE BLOCK------

Angry

Powiem wam szczerze:
    Jeżeli idziecie programować tylko dlatego, że tam jest kasa to idźcie na analizę biznesową tam jest 2 razy tyle kasy. Wiem, że to stary wątek, ale jak to widzę to mnie normalnie ściska.

Programować idziemy tak jak pisarz on też pisze książke i nie wie czy na niej zarobi czy nie on po prostu ją pisze z pasji, a niekiedy się za to utrzymie niekiedy zbankrutuje !
    Robimy to co lubimy a nie, że programuje w tym języku bo ten to szpan i wgl. na tym będę zarabiać 10tys/mies. blablabla !

Może do wątku nic nie wznoszę jednak tak na przyszłość:
    "Kto idzie programować dla kasy, nie powinien nazywać się programistą".
    Takie jest moje zdanie.

Domyślnie

"Kto idzie programować dla kasy, nie powinien nazywać się programistą".
    Szczeniackie, górnolotne pierdu-pierdu.
    Wszystko wcześniej, czy później sprowadza się do jednego - do kasy.
    A jeżeli kasa łączy się z zamiłowaniem do swojej pracy, to wtedy życie staje się fajniejsze.

Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni