Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345
Pokaż wyniki 41 do 48 z 48

Temat: Perl a Python

Domyślnie

Na 5 na poziomie gimnazjum...ma ktos linka do ksiązki bo kupie ja odrazu jak znajde gotową pozycje ale niem...i czy informacje w niej są jeszcze aktualneczy ta ksiązka wystarczy rzeby zacząć poważnie programowac w perluA może ma ktos z was do sprzedania perl - programowanie wydanie 3bo jest mi potrzebna ta ksiega juz teraz...
    Ostatnio edytowane przez lukasz6547 : 08-17-2008 - 18:46

Domyślnie

Nie ma nigdzie, przukałem wiele stron ale jest niedostepna...zna ktos moze jakąs inna, dostepną, porządna ksiązke o perlu

Domyślnie

TQM:
    "To ja do tego dorzuce pare elementow/projektow z ktorymi pracowalem lub widzialem w roznych firmach (troche tego bylo przez lata):
    - system rozliczania platnosci elixir choc nie powiem ktory to bank...
    - system przetwarzania danych dla gieldy Londynskiej - mowimy o real-time
    - 3 kasyna internetowe wraz z calym systemem zarzadzania i raportowania, czesc raportowania dziala na platformie windows, serwery to *NIX'y
    - system porownywania cen - cos jak skapiec.pl
    .
    .
    .
    "
    Projekty które opisałeś w powyższym poście byly zrobione w perlu ?

Ogólnie debat typu perl vs python jest dużo, osobiście umiem dość dobrze perla i nie wiem czy jest sens nauki pythona, w sumie jedyne co moglo by mnie do tego skłonić to iż jest on podobnno szybszy od perla bo nie sądzę by mogł programować cokolwiek czego perl nie może. jaka jest Twoja opinia, jest szybszy ? Ma w czymś przewagą ? I najwazniejsze to projekty ktore opisywałeś dotyczyły którego języka ?

Dzięki.

Domyślnie

widze pomieszales moje i nie moje wypowiedzi...

ja pisalem o perlu, nie kodze w pythonie choc sam jezyk mi sie bardzo podoba ale na razie nie znalazlem jeszcze czegos czego bym szybciej nie napisal w perlu

Co do szybkosci - zalezy co chcesz zrobic... ja porownywalem perl/python/ruby robiac brute-force na hashach md5 i sha1...

Test dla X mln hashy powtarzany 25 razy:
    - Perl - 7 sekund
    - Python - dokladnie 21 sekund za kazdym razem
    - Ruby - nie wiem, nigdy nie dotrwalem do konca i przerwalem test po ok 3min

Jak mowi stare powiedzenie - 'gdy masz w reku mlotek wszystko wyglada jak gwozdz', wiec trzeba sie zdystanoswac od swoich preferencji i wybrac najlepsze narzedzie ktore dostarczy rozwiazanie dla danego problemu.
    ctrl-alt-del.cc - soft reset site for IT admins and other staff :-)

Domyślnie

Tzn chodziło mi głównie o to czy wymienione przez Ciebie projekty:
    - system rozliczania platnosci elixir choc nie powiem ktory to bank...
    - system przetwarzania danych dla gieldy Londynskiej - mowimy o real-time
    - 3 kasyna internetowe wraz z calym systemem zarzadzania i raportowania, czesc raportowania dziala na platformie windows, serwery to *NIX'y
    - system porownywania cen - cos jak skapiec.pl
    były utrzymywane w perlu ?

Mi zależy bardziej na szybkości perla w pracy na serverach linux pod strony www niż w łamaniu hash'y ale wyniki które publikujesz zdają się łamać ogolna opinię o szybkośc python'a :0.

PS; zastanawiam się dlaczego google używa właśnie python'a ?
    Ostatnio edytowane przez mondo90 : 12-19-2011 - 23:30

Domyślnie

Ok... teraz widze o co Ci chodzi
    Wiekszosc tych projektow operuje na danych tekstowych wiec nie ma problemu aby calosc robic w Perlu. Python moze byc tak samo szybki jak Perl jak kod skompilujesz do .pyc - wtedy tez mialem dokladnie 7 sekund, tak samo jak w Perlu...

Niemniej jednak z mojego doswiadczenia wynika, ze Python w postaci interpretowanej jest o wiele wolniejszy, jak sadze dlatego, ze w Pythonie wszystko jest obiektem i uzycie metody na obiekcie powoduje wczesniejsza dereferencje - hashlib.md5.digest("tekst") - 3 dereferencje, 3x wolniej... albo zbieg okolicznosci!?

Dlaczego google uzywa Pythina a nie Perla?
    Dlatego ze kod jest bardziej przejrzysty i latwiej posadzic nowego czlowieka i powiedziedz mu "masz, zmien to i tamto" i osoba bedzie wiedziala o co chodzi, bez analizowania kodu przez caly dzien.

Akurat do moich zastosowan Python nie przedstawia niczego czego Perl nie robilby od dawna, wiec ja sie na razie nie przesiadam. jak znajde projekt ktory bedzie prosciej zrobic w Pythonie niz w Perlu to bede myslal

Domyślnie

Dokładnie, ja także się nie przesiadam tym bardziej że perl jest ciągle rozwijany

Ps niektórzy podają jako OGROMNĄ wadę perla uzywanie znaków takich jak @,$,&... przed nazwami operacji, zmiennych itd nie wiem jak dla was ale dla mnie to zaleta tego języka. Przynajmniej wiedząc co dany symbol oznacza szybko rozróżniam czy w tym miejscu definiujemy procedurę funkcję czy może coś innego. Bez tego wręcz sobie nie wyobrażam, nie chcę w żaden sposób krytykować python'a bo tego języka po prostu nie znam ale jeśli nie używa symboli przed zmienna czy funkcją to chyba dośc cięzko się połapać .
    Ostatnio edytowane przez mondo90 : 12-20-2011 - 16:16

Domyślnie

kwestia gustu, nic wiecej - do wszystkiego mozna sie przyzwyczaic...

Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345