Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki 31 do 40 z 51

Temat: Praca programisty C++

Domyślnie

już niedługo (2009) Komitet Standaryzacyjny odsłoni najnowszą odmianę C++:
    C++0x ponoć będzie tak dobry że na głowe powali C/C++ i w pewnym sensie Jave... Komitet Standaryzacyjny pokłada w nim wielkie nadziej, zamierzają go bardzo rozbudować, ma być prosty, wielofunkcyjny i oszczędny... Może to kiedyś będzie tak popularne że 75% ofert bedzie poszukiwało własnie takich programistów... A narazie czekamy na 2009... Co do tematu, przepraszam że powtórz się ale chciałbym też o co zapytać

Lepiej jest znać C++ czy Jave? No i tu pytanie takie bardziej dla mnie czy za np. 5 lat będzie nadal popych na programistów C++? Jeśli jestem teraz np. bardzo młody = 15lat to czym mam się zająć (nauka) jakim językiem żebym w przyszłości sporo zarabiał? O czym mam myśleć? Głównie zajmuje się C++, poświęciłem na niego dużo pieniędzy (książki), czasu i energii i wiąże z nim duże nadzieje jako programista czy mam jeszcze jakieś szanse? Czy może zacząć się uczyć Javy, PHP lub czegoś innego...
    Przepraszam za "zatruwanie d**y" ...

Domyślnie

No to mi Panowie PHP zjechali :)
    To ja coś na obronę ;)

PHP owszem w praktyce nadaję się do stron :) bo jak by nie patrzeć ten język właśnie po to jest ;) do webówek i tyle ;)

Zależy kto co chce robić ;) Mi najbliższe póki co są webówki :)

dlaczego PHP ?

1. jest prosty koduje sie szybko :)

2. 90 % skryptów/sklepów/CMSów dostępnych za free albo za nie wielką opłatą jest kodowanych w PHP - klient chce mieć OSCommerce - ależ proszę...

3. wyjdzie PHP6 jeszcze bardziej obiektowy i pisanie będzie mam nadzieję jeszcze bardziej przyjemne ;)

Ja bym tutaj patrzył z innej strony też na to wszystko.

Każdy język został stworzony w innym czasie i do czego innego, bo też inne były potrzeby i założenia twórców danego języka.

jeden jest łatwy i przyjemny i ma małe możliwości.
    drugi potężne możliwości ale i potężne nakłady czasowe.

niemal że same przeciwieństwa więc nie da się przeciwieńst w jedno połączyć.
    nie ma co marzyć o jezyku doskonałym... taki nie powstanie każdy bedzie miał wady a inny będzie te wady nadrabiał innymi ;) taka prawda ;)

Już JS miał wyparować z rynku :) dołączyli do XML i zmienili nazwę i tyle ;)
    Nie mógł wyparować bo miał odciążać łącza i serwery (wyobraża sobie ktoś onMouseOver w PHP ? ) no więc właśnie ;)

Słuszna uwaga Javamen'a a właściwie uwagi:
    że Java jest najbardziej uniwersalna - ale sam wiesz ze ma wady :)

Podzielam też zdanie ze najlepiej być w jednej dziedzinie mocnym :) a resztę liznąć tak aby poradzić sobie z podstawowymi problemami :)

Wracając do PHP i popularności danego języka - ja to opiszę na PHP - to sprawa wygląda tak ze owszem to co popularne to mało sie za to płaci - ale też nie do końca - php jest (wedłóg mnie) na tyle banalny ze 13-to latek jest w stanie goopanowac do tego poziomu ze umie napisać prostą stronę - reklamówkę danej firmy - bo są CMSy bo HTMLa w szkole uczą bo layout sobie sciągnie i wklei logo.... i wyrwie za to 200zł i chodzi szczęśliwy :)
    Na tym tracą firmy bo odpada im klient - dzieciak robi na nielegalnym sofcie ma nie zarejestrowaną dzialaność - w gruncie rzeczy sąd mu h... zrobi... najwyżej 200zł zabierze a firma jak firma koszty ma wiec i cena inna poprostu popsuty rynek - jeśli chodzi o podstawy jeśli umiesz w PHP pisać obiektowo stosować wzorce (tylko mądrze tam gdzie ich potrzeba a nie tam gdzie sie tylko da) jeśli znasz biblioteki np. PDO, GD itp. rozszerzenia serwera Apache - pojecie o bezpieczeństwie, o dokumentowaniu kodu (PHPDocumentor) organizacji, optymalizacji kodu itp itd to napewno pracę w zawodzie programisty PHP w dobrej firmie znajdziesz ;)

takie moje zdanie ;) amen :)

PS. dołoży ktoś z administraci tych obrazków w poście czy nie ? cytat:
    "You have included 21 images in your message. You are limited to using 4 images so please go back and correct the problem and then continue again."
    Agencja reklamy kielce (mały kilkudniowy case pozycjonerski )

Domyślnie

@eMCe, popieram. PHP to język do web-a i nie ma sensu go porównywać z C++ czy Javą ( teraz mój przykład: wyobrażacie sobie Doom-a napisanego w PHP ? )

A czy jest prosty... Hmmm.. No jest, fakt. ALE. Jego prostota jest też w sumie jego "słabością", bo, jak wspominasz, może sie go nauczyc byle 13-latek i robić stronki za 200PLN. Tylko potem wchodzisz na taką stronkę, dodajesz apostrof do url-a i juz masz liste errorów, warrningów itp. na pół ekranu. Albo w pole "Wpisz się do księgi gości" lub innego takiego pakujesz dowolny JavaScript i masz radochę

Nie liczy się fakt znajomości narzędzia. Liczy się umiejętność posługiwania się tym narzędziem+doświadczenie. To tak jak z młotkiem Każdy umie trzymać, nie każdy potrafi wbić równo gwoździa, a żeby wbić 20-cm gwoździa jednym uderzeniem, potrzebujesz juz speca
    "...i stało się! Linie telefoniczne otworzyły mi bramę do świata
    upajającego jak heroina pulsująca w żyłach ćpuna! Elektronicznym
    sygnałem przekraczam wrota szukając ucieczki od codzienności,
    głupoty i niesprawiedliwości... i znajduję podobnych sobie."

Domyślnie

Cytat Napisał timpl3r Zobacz post
    już niedługo (2009) Komitet Standaryzacyjny odsłoni najnowszą odmianę C++:
    C++0x ponoć będzie tak dobry że na głowe powali C/C++ i w pewnym sensie Jave... Komitet Standaryzacyjny pokłada w nim wielkie nadziej, zamierzają go bardzo rozbudować, ma być prosty, wielofunkcyjny i oszczędny... Może to kiedyś będzie tak popularne że 75% ofert bedzie poszukiwało własnie takich programistów... A narazie czekamy na 2009... Co do tematu, przepraszam że powtórz się ale chciałbym też o co zapytać
    Gdzie takie bzdury wyczytałeś? Następcą C++ jest D, który już wyszedł pare lat temu.
    http://nikowek.blogspot.com/
    Zbrojne Ramię Pingwina!
    -----BEGIN GEEK CODE BLOCK-----
    Version: 3.12
    GCS d- s++:++ a--- C+++ UL+++ P L+++ E--- W++ N++ o K- w--
    O M- V- PS PE Y PGP++ t+ 5 X+ R tv- b++ DI- D-
    G+ e- h! r% y?
    ------END GEEK CODE BLOCK------

Domyślnie

Jakie jezyki programowania znacie

Domyślnie

To czego trzeba sie uczyc przyszlosciowo?
    C++ , Java, D, C# ? ?
    Albo od czego zacząć żeby nie mieć problemów z adaptacją nowego języka?
    Może ktoś obeznany mógł by powiedzieć od czego zacząć żeby nie tracić czasu na stare technologie?

Domyślnie

ja zaczynałe,m od asemblera a pózniej c/c++ i niedawno poznałem php

Domyślnie

Pascal -> C/C++ -> i zacząłem asma( nie skończyłem dalej siedze w C). A wracając do dyskusji to czy w ogóle jest język uniwersalny Np Linux jest pisany w C i po części w assemblerze. Język C łączy w sobie cechy ęzyka wysokiego i niskiego poziomu, asm jest dodany kiedy chodzi o zarządzanie sprzętem. Język C++ jest bardziej skomplikowany najlepiej nadaje się do gier i dużych programów. Programy pod windowsa najlepiej tworzyć w Delphi(chociaż można w C/C++). PHP to język skryptowy używany przy tworzeniu stron www.
    Każdy język był tworzony do innego celu. Język C był stworzony do pisania Unixa, ale nadaje się do innych celów. Nikt nie zaczynałby pisania gry w Delphi. Co do Javy to nic nie wiem.
    "a imię jego będzie czterdzieści i cztery"
    A. Mickiewicz Dziady cz. III

Domyślnie

dawno daaaaawno temu, kiedy PC to była "nowinka techniczna wchodząca na rynek" a wszyscy śmigli na commodore, atarynkach etc (w tym czasie mniej wiecej padly dinozaury) zaczynalem od takiego jezyka jak basic.pozniej oczywiscie pascal, trochę asma, duuuzo delphi, sporo C++, nieco PHP i wiele innych eksperymentów. Obecnie PL/SQL i java, a tamte języki po trochu zapominam. Tak to niestety bywa kiedy się tego nie uzywa. Pozwolę sobie zauważyć, ze na przestrzeni tych -nastu lat, dokonal się naprawdę olbrzymi skok w technologiach programowania. Takie starocie jak ja czy TQM jeszcze pamiętają jak to było pisać programiki w których absolutnym szczytem kunsztu było pod dosem naklepać coś co łączyło się z innym kompem, w tak starodawnych językach jak basic czy pascal. Książki o programowaniu tylko po angielsku i trudniej dostępne niż obecnie inteligentny hooliwoodzki film. Jakieś eziny w plikach tekstowych. Informacje o tym jak połaczyć się z baza danych w pascalu byly na wagę złota. A teraz? Wszechobecny net, google, to co kiedyc pisalo się tygodniami teraz zalatwia się jedną linijką.... Pamięta ktoś jeszcze te czasy?

Domyślnie

Hehehheh, na szczęście takie czasy minęły. Nie wyobrażam sobie abym musiał się uczyć Pythona w trybie jedna linijka na tydzień o0 lub coś w tym stylu.

Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni