Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki 31 do 40 z 43

Temat: Mandrivalinux 2007

Domyślnie

(jest opcja edytuj :P)
    moze przeniesmy to do dzialu linux
    mialem go fajny...

Domyślnie

Linux jest darmowym system wiec raczej dymu miał nie bedziesz.Mialem suse chwile nie jest zly.Ale.... po co sobie zycie utrudniac?szukac paczek rpm?jak mozesz miec "apt-get"

np:
    Kod:
    apt-get install kadu
    i masz kadu na kompie i tak ze wszystkim
    Pamiętaj zanim zapytasz sprawdź ten adres www.google.pl

Domyślnie

Cytat Napisał Bouzer Zobacz post
    Wiesz, że to jest nielegalne? Jedyna opłata jaką możesz pobierać to koszt płyty, ewentualnie koszt przesyłyki.
    ?LUDZIE SKĄD SIĘ WZIĄŁ TEN MIT?

Jeżeli są to programy na licencji GNU GPL to możesz każdą płytkę z jego kopią/kopiami (tak źródła jak i binaria) opchnąć za 1.000.000$ i nie złamiesz warunków licencji.

Free software
    to *free* oznacza wolność nie *darmowość*
    Ostatnio edytowane przez m33 : 04-03-2008 - 09:06

Domyślnie

Tylko ze nie mozesz tego sprzedawac jako software!
    Sprzedajesz nosnik z darmowym oprogramowaniem - takie sa zasady... ale ok - wystawiasz na aukcji zestaw 20 DVD z oprogramowaniem open-source za 1000 PLN... kto teraz to kupi wiedzac ze moze kupic taniej?
    ctrl-alt-del.cc - soft reset site for IT admins and other staff :-)

Domyślnie

Mówiłeś o Ubuntu, że Ci nie podchodzi. Ubuntu jest własnie oparte na debianie. Różnica polega na tym, ze jest duzo bardziej rozbudowane i bardziej klikalne, podczas gdy debiana uzywa się raczej na serwery. Ubuntu to taki powiedzmy debian dostosowany pod desktopy. I pamiętaj ze w debianie wiele rzeczy na poczatku bedziesz musial zrobic sam. Więc początkującemu polecałbym Ubuntu.

6. Domyślnie

Chodzi Ci, np. o instalację neostrady, tak? Zdążyłem zauważyć. Już mnie szlag jasny trafia z tym terminalem! Myślałem, że coś wiem na temat konsoli, a jak przyszło co do czego, to okazało się, że gówno umiem! Ale chyba lepiej jakbym zaczął od razu od Debiana, bo jak coś zrobie, to od razu będę wiedział jak to zrobić następnym razem.

P.S. Co jeszcze muszę zrobić w Debianie, jak to powiedziałeś "samemu"? Narazie robię neo.

Domyślnie

konsolka to prawie tak samo jak okienko :P tylko ze tekstowo, 2klik na folder w konsoli cd :P itd

mi jak mialem kiedys debiana neo sie samo zrobilo

Domyślnie

Debian jest genialny jeśli umiesz np. z pod konsoli wykonać większość potrzebnych działań. Ubuntu jest bardziej klikalne. Debian ma bardzo malo sterownikow do nowszych kart graficznych. I trzeba znaleźć i zainstalować, a dość prawdopobne też że będziesz się babrał w instalowanie brakujących bibliotek. Neo to PPPoe (proszę poprawić jeśli źle napisałem lub się mylę ), więc szukaj info nt. jak się takie cośkonfiguruje. Nigdy nie miałem neo (na szczęscie ) , ale raz mialem (nie) przyjemność konfigurować. Możesz zrobić tak: jest coś takiego co się nazywa VMware, pozwala tworzyć virtual hosty - cos jak to microsoftowe dziadostwo, tyle ze lepsze. Stworz sobie 2 virtualhosty - Debiana i Ubuntu. Robi się to szybko, mi ubuntu na virtualhoscie instalowalo się ok 10 min. Poćwicz na jednym i drugim. Zawsze możesz zrobić snapshota, i w razie jakby co to mozesz wrocic do zapisanego momentu. Porównaj gdzie Ci lepiej - możesz się łatwo przełączać między zakładkami, albo wziąść pełen ekran. Jak Ci się uda, to możesz sobie zapisać co i jak, lub zrobic obraz dysku takiego virtualhosta, i myślę że na 99% da się go wgrać na Twój komp.

Domyślnie

Tak całkiem wracając do servera na mandrake - widziałem poważny server na FC i na RH co było moim zaskoczeniem. Server jednak był dobry : zero X-ów tylko same niezbędne rzeczy do baz danych i routingu.

Co do tematu: Polecał bym Debiana za wszelką cenę - jak masz zamiar sie uczyć. Wiele sie teraz nauczysz a potem na uczelni (jak pójdziesz na informatykę -tak jak ja) będziesz miał z tym spokój co najmniej na dłużą chwile
    Pyzatym Debian jest fajniutki

Domyślnie

Pisalismy o Debianie nie raz... ja jeszcze polecam Slackware jesli ktos ma czas i chce byc bardziej hardcore Slackware jest bardzo czysty ale wymaga wiecej czasu aby go ustawic itd. Roznica jest glownia taka ze debian od dawien dawna ma mechanizm zarzadzania pakietami, podczas gdy w Slackware to przez dlugi czas kulalo ze tak to ujme (dawno do slacka nie zagladalem, pewnie juz to zalatwili) - dlatego ja przesiadlem sie dawno ze Slackware na Debiana...

Slackware ma nieco inaczej rozlokowane pliki, procedura startu systemu wyglada nieco inaczej... mowiac krotko struktura katalogow to BSD vs. System V - kwestia przyzwyczajenia, nic wiecej. Jesli czas pozwoli to na prawde polecam tez zajrzec do Slackware.

Porownujac Debiana do RH, Mandrivy itd... Co trafia do 'stable' w debianie jest na prawde stabilne. W ten sposob w debianie nie ma nowosci za duzo ale to co jest jest dobrze sprawdzone. Ubuntu Server jest nieco okrojonym debianem, bardziej user-friendly i od razu zrobione pod serwer, tzn jak przy instalacji nie powiesz ze ma byc SSH dostepne z zewnatrz to nie bedzie zadnych portow na ktorych by to to sluchalo
    ctrl-alt-del.cc - soft reset site for IT admins and other staff :-)

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni