Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki 21 do 25 z 25

Temat: Młody lamus chcący zgłębić nauke hackingu

matek_112 Guest

Domyślnie Net

Sorki że wcześniej nie odpisywałem ale zbytnio byłem zajęty. A tej karty pod eth1 nie wykrywa czy coś Mandrivy jeszcze niemam więc programy też nie pójdą. A nieda się włączyć neta z dostępnych programów z ubuntu lub jakoś inaczej skonfigurować sieć Kartę w urządzeniach mam więc znajduje mi ją napewno. A ubuntu to ja mam wersję 6.12.

Domyślnie

Ehhhh - porywasz sie z motyka na slonce... Nie majac podstawowej wiedzy na temat systemu chcesz robic bardziej zaawansowane rzeczy. Czy ty wiesz chociaz jak sie Twoja karta wykryla? ethN to karty ethernet, kart bezprzewodowe moga byc oznaczone wlanN albo jakkolwiek inaczej - czasami mozna to nawet samemu zdefiniowac. Jesli nie wiesz jak zlokalizowac swoja karte to co chcesz konfigurowac?!

Uzupelnij najpierw swoje braki w podstawowych zagadnieniach. Pozniej pogadamy jak skonfigurowac siec i jak co mozna zobaczyc w Linuxie...

iwlist <interfejs> scan - robi skan sieci wifi w okolicy i podaje ich nazwy jesli nie sa ukryte, nr kanalow radiowych, czestotliwosci, wskaznik mocy odbieranego sygnalu, obslugiwane predkosci i sposoby kodowania...

iwconfig <interfejs> <parametry> - konfiguruje karty wifi do polaczen z dana siecia... ale nie obsluguje niestety kodowania WPA-PSK ani WPA-TKIP (iwconfig radzi sobie z kodowaniami WEP)... mozesz za to ustawic tym poleceniem prosta siec ad-hoc

wpa_supplicant - narzedzie do obslugi kodowania WPA, wymaga nieco konfiguracji wczesniej, pozniej odpala sie to jako root i on podepnie cie do sieci z kodowaniem WPA (tak jakbys wsadzil kabel do karty sieciowej) - dalej albo recznie ustawiasz adres IP albo odpalasz dhcp. Te informacje dostarczy ci admin twojej sieci.

Kwlan i inne podobne aplikacje - to nakladki graficzne na to co wyzej, pozwalaja wykryc sieci, skonfigurowac sposoby szyfrowania polaczen, ustawic klucze szyfrujace, konfigurowac adresy IP dla interfejsow wireless... sa to po prostu proste generatory plikow konfiguracyjnych - inaczej walczylbys z tym recznie.

Wybacz, ale nie sadze aby ktos mial az tyle anielskiej cierpliwosci aby od podstaw robic kurs obslugi a pozniej administracji Linuxa... dokumentacji jest pod dostatkiem, rowniez po polsku - wystarczy poszukac.

NIE MA DROGI NA SKROTY!

matek_112 Guest

Domyślnie Dzieki za pomoc

Wiem że nie ma drogi na skróty więc zaczynam od podstaw, a linux to podstawa potrzebne są mi podstawowe informacje o Linuksie które mogę znaleźć w sieci a bez internetu będzie trudniej opanować mi podstawy Linuksa i koło się zamyka. Ale chyba sam zacznę się uczyć,myśleć,samodoskonalić bo to podstawowe cechy które powinienem "mieć" aby nauczyć się programowania a może kiedyś hackingu... Ale dzięki za wszystko pomogliście mi coś zrozumieć, a zwłaszcza ty tqm... Pozdrawiam młody lamus
    Ostatnio edytowane przez matek_112 : 04-13-2008 - 19:07

Domyślnie

Glowa do gory to chyba zawsze tak wyglada... tyle ze ja te kilkanascie lat temu nie mialem kogo zapytac wiec i tak juz jestes do przodu

matek_112 Guest

Domyślnie niom

Niom ale i tak lepiej jest się samemu uczyć bo się wiecej wtedy rozumie, jak się wiecej rozumie to łatwiej się uczyć więc bede musiał sam temu sprostać jeśli chcem być najlepszym w tym co robie... Ktoś kiedyś napisał "Hacking to nie to co robisz tylko jak zajebiście to robisz" i tego mam zamiar się trzymać.Pozdro

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123