Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki 21 do 25 z 25

Temat: Hakerzy Przeciwko Polityce ;]

Domyślnie

Dokładne sprawdzenie faktu wypłynięcia 12000 haseł? Impossible?
    Na to pytanie powinien odpowiedziec Mateusz, w jaki sposób (i czy wogóle) wszedł w posiadanie tego typu informacji. Jezeli artykul jest wiarygodny to autor posiada lub widzial tego typu dane. A w tedy...

Cała akcja może mieć przez to mały wydzwięk ale i tak czapki z głów, bo napewno wymagala przygotowań
    Zapewne niemial zadnych przygotowan, sam swego czasu sprawdzalem kilka serwerow znanych firm pod wzgledem zabezpieczen i np. taki progreso nie wiel rozni sie od wymienionych tu firm.

Darmowe hosty musza byc zdolne obsluzyc duza liczbe kont a zawsze jest to robione kosztem bezpieczenstwa.

Wracajac do glownej kwestii, sam mam pod soba kilka maszyn i przynam sie szczeze, ze po przeczytaniu artykulu i wypowiedzi autora na tym forum mam bardzo mieszane uczucia co do zaistniales sytuacji.

Mam nadzieje ze Mateusz wyjasni wszystko a sprawcy zostana zatrzymani.

Domyślnie

Cytat Napisał mirek Zobacz post
    sam swego czasu sprawdzalem kilka serwerow znanych firm pod wzgledem zabezpieczen i np. taki progreso nie wiel rozni sie od wymienionych tu firm.
    Rozwiniesz nieco?
    http://gogulas.yoyo.pl/h.gif

Domyślnie

Mozna chodzic po calym serwerze jak po parku, przegladac zawartosc kont uzytkownikow (pelen dostep m.in. do zrodel aplikacji klientow) itp.

To samo dotyczy sie cal.pl i kilku innych znanych polskich firm.

No coz ale za 500 zl netto (progreso) wymagalbym troszke wiecej od serwera.

Domyślnie

Czy tak trudno zrozumieć, że wszystkie informacje otrzymałem anonimowo! i nie mam pojęcia kto, jak i kiedy dokładnie się włamał! Ale wiem, że włamanie miało miejsce - dlaczego? Bo gdy tylko otrzymałem tą informację - zaraz sprawdziłem wiarygodność i bardzo duża liczba storn była podmieniona! Przecież zrobiłem screenshota jednej - nie umieszczałem więcej bo uznałem, że to nie ma sensu! W niedziele rano (jak dobrze pamiętam) wszystko powróciło do normy - czyli administratorzy przywrócili wszystko do pierwotnego stanu i google jeszcze niestety nie zdążyło zindeksować żadnej strony...Myślę, że już wszystko jest jasne! więc zamykam temat...Pozdrawiam!
    Ostatnio edytowane przez MateO : 10-09-2007 - 12:40

Domyślnie

Cytat Napisał mirek Zobacz post

(...)

2. Wszedles w posiadanie danych lub miales mozliwosc innego potwierdzenia wiarygodnosci dowodow dlatego zdecydowales sie na opublikowanie donosu.

Jezeli wyjsciem jest pkt 2 i Twoje informacje sa wiarygodne to zastanawiam sie dlaczego nie poinformowales jeszcze np. policji lub lua.pl ze masz dowody na to ze doszlo do wlamania i kradziezy? Prosze mnie poprawic, ale wydaje mi sie ze jesli nie poinformujemy prokuratury o tego typu przestepstwie sami mozemy miec problemy.

(...)
    Obowiązek powiadomienia organów ścigania o tym, że wiemy o popełnieniu przestępca ustawodawca nakłada jedynie na funkcjonariuszy publicznych (poseł, sędzia, urzędnik) - w związku z tym Mateusz nie miał obowiązku powiadamiania kogokolwiek.

Pozdrawiam,
    anti

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123