Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki 11 do 18 z 18

Temat: Java czy C++

Domyślnie

Rynek pracy w UK, stale zatrudnienie, Londyn (kwoty netto)... zobaczcie sami:

Jedno co mnie powalilo to jedno z ogloszen o C++ w banku na Canary Wharf... absurdalna kwota ale mozliwe ze na prawde tyle chca placic... tylko takie cos to trzeba miec w cholere referencji pozytywnych, ogromne doswiadczenie juz w branzy finansowej itd wiec praktycznie trzebaby odejsc z podobnej pracy za podobne pieniadze

EDIT:
    Cholerny software zaczal pomniejszac fotki - nic nie widac... OK...
    Java odpowiednio od £30-95k rocznie (nett) + bonusy + dodatki - zaleznie od branzy w jakiej dziala pracodawca i od doswiadczenia pracownika.
    C++ wg warunkow jak wyzej £23-70 + bonusy + dodatki i ta praca o ktorej napisalem w akapicie wyzej... £150-300 + bonus + dodatki
    Ostatnio edytowane przez TQM : 03-06-2010 - 15:37
    ctrl-alt-del.cc - soft reset site for IT admins and other staff :-)

Domyślnie

TQM, nie wiem czy te kwoty, które podałeś są u Ciebie wysokie, ale (zakładając, że tak) nie chodziłoby mi już o to czy zarabiałbym 5 czy 6,5 tysiąca zł - ważne, żebym zarabiał, nieprawdaż ^^ ?

Swoją drogą postanowiłem wykorzystać to, że Java i C++ są podobne i zamierzam póki co kontynuować naukę C++, a jak zrozumiem w nim programowanie obiektowe to przejdę (jeżeli będzie taka potrzeba) na Javę.
    Właściwie to nie ma sensu tak rozmyślać na językami kiedy nie jestem pewien czy pojmę w ogóle co niektóre algorytmy czy struktury danych (chociaż pocieszam się tym, że programuję króciutko).

Domyślnie

ehh jesli bedziecie sie motywowac kasa to nigdy nie osiagniecie perfekcji w danej dziedzinie. nauczycie sie tlko kombinowac by zarobic jak najwiecej a robic jak najmniej. i uwaga, z roku na rok bedzie to coraz trudniejsze.

c++ i java ska skazane na smierc. nie dzis, to jutro.
    przez 10 lat bedziesz w tym siedzial, to pewnego dnia sie obudzisz, i nie dosc ze to co umiesz to przezytek, to pozatym nic nie umiesz. nawet nie ma sprzetu ktory by to obslugiwal, to jest tylko nakladka na rozny hardware. a java jeszcze gorzej, nakladka na nakladke a szybkosc powalajaca. jak piszesz na zamowienie, to raczej tylko dla 1 firmy, gdzie mozesz im powiedziec co maja zrobic by zainstalowac.
    jak piszesz dla mas, to przeciez nie bedziesz kazal glupiemu userowi instalowac czegos tak. on ma kliknac i juz.

imho dobry i stabilny kierunek to RE. Ale zeby ktokolwiek cie zatrudnil...
    wyobraz sobie:
    pracownikow RE potrzebuja tylko firmy zajmujace sie security.
    zapewne zalozyciel takiej firmy posiada bardzo szeroka wiedze z tego zakresu. Wiec trzeba byc naprawde dobry zeby cie potrzebowali.

Domyślnie

dobry i stabilny kierunek to RE
    RE?

Fakt, kolejnym minusem Javy jest konieczność instalowania tego całego .. pakietu(?)

5. Domyślnie

Tak ostatecznie podsumowujac
    wedlug mnie powinienes sie narazie trzymac c++
    W przyszlosci jesli bedziesz chcial zarabiac programowaniem (bo rozumiem ze praogramowanie na tym etapie to dla ciebie hobby)
    to i tak musisz skonczyc jakies studia pod tym kierunkiem bo na ladne oczy nikt cie nie przyjmie do jakiejs wyspecjalizowanej firmy
    a z tego co wiem to na studiach ucza javy
    moja ciotka(tak jakos wyszlo) jest na studiach na kierunku informatyka i ekonometria i tam ma jave
    Gdybys dobrze teraz opanowal c++ to na studiach nie mial bys problemu z java i znal bys 2 jezyki co w twoim przypadku to 2 x wieksza szansa na zatrudnienie jako programista
    poza tym c++ jest podobny do pythona w pewnym stopniu tez do perla, napewno tez do php
    z javy juz tak latwo nie bedzie ci sie przezucic na inny jezyk proframowania
    Ostatnio edytowane przez matmat0123456789 : 03-06-2010 - 20:26

Domyślnie

zanim nauczylbym sie dobrze RE, zarobilbym tysiace piszac w javie
    War, war never changes.

Domyślnie

rax ma racje co do tego aby sie czegos nauczyc na prawde dorbze - bez tego bedzie lipa, niezaleznie od tego jaki jezyk wybierzecie... ale z drugiej strony nie zgadzam sie z tym ze C/C++ czy Java sa na wymarciu i umra jak nie dzis to jutro. Patrzac tymi kategoriami Perl powinien juz dawno byc martwy, Python/Ruby powinny sie wlasnie konczyc a PHP powinno byc w ksiazkach historycznych a jednak tak nie jest. Ba... nawet caly czas rekrutuja programistow perla i to za calkiem ladna kase (na tym samym poziomie co C++/Java).

Nie technologia ktora znasz jest najwazniejsza ale to jak dobrze ja znasz.

BTW. Zgadzam sie ze java jest powolna, ma cholernie wielkie wymogi jesli chodzi o sprzet/pamiec/itd ale jak juz w koncu ta padaczka sie uruchomi to dziala przyzwoicie - dlatego jest tak popularna! C++ -> Java -> Scala -> ?
    Ja w ciagu wielu lat programowalem w roznych jezykach, w sumie wliczajac odmiany tych jezykow bedzie tego w sumie cos kolo 11 (kiedys probowalem policzyc w czym kiedykolwiek pisalem) ale tak na prawde dobrze znam tylko Perla i jakos nie przeszkadza mi to pracowac i zarabiac na utrzymanie siebie i rodziny, prawda?

kainsawk - uczyles sie juz nieco C++ to przy nim zostan, opanuj najlepiej jak potrafisz... jak bedziesz potrzeboal to pozniej przesiadziesz sie na Jave... i nie zastanawiaj sie dalej ktory wybrac bo bedziesz sie zastanawial i nie nauczysz sie zadnego - ja tak uwalilem pare projektow sporych bo nie moglem sie zdecydowac na technologie wykonania i skonczylo sie tym ze calosc nadal jest w fazie projektu na papierze i paru wykresow czyli 'do dupy'.
    ctrl-alt-del.cc - soft reset site for IT admins and other staff :-)

8. Domyślnie

mozecie mi wytlumaczyc co to jest re?
    siedze w tym swoim zaciemnionym ogrodku i w zyciu sie z ta nazwa nie spotkalem

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Zasady Postowania