ke..? napisz po naszemu....
chodzi mu o to, że jak ktoś ściągnie moje baty to nie będę wiedział do jakiego katalogu, żeby przekopiować jednego muszę znać jego dokładną lokalizację. Ale z tym też sobie poradziłem, bo o czego są płyty i autoruny jak skończę to wrzucę plik i jakbyście mogli to przetestujcie. Aha, bez obaw nie będzie w nim żadnych formatów czy odłączania klawy, tylko jeden komunikat
Jakby ktoś mógł mi napisać jak zapisać dowolny ciąg znaków w pliku tekstowym byłbym na prawdę wdzięczny bo szukam i kombinuję i jakoś poradzić sobie nie mogę. Chodzi mi o to żebym np w moim pliku bat umieścił takie coś:
to jest przykładowy txt
jak widać występują "entery"
i zapisałoby mi się to do pliku .txt
Edit:
Może jeszcze trochę sprecyzuję. Wyczaiłem że da się to zrobić tak:
i pojawią się wszystkie znaki po echo, ale nie jest to dobre rozwiązanie ponieważ wśród ech dajęKod:call :przyklad > plik.txt :przyklad echo ale ciezko cos dobrego wykombinowacto przestaje działać tylko nie wime dlaczegoKod:echo pause>nul
Ostatnio edytowane przez w4j : 03-13-2007 - 22:17
nio więc tak:
żeby zapisać cokolwiek w 2 linijkach to:
urzywasz call - problem jest taki ze call wykonuje to do czego się odwołujesz (procedure ? czy jak sie to tam w dosie nazywa) i wraca - dlatego skorzystaj z gotoecho text >> txt.txt
echo text2 >> txt.txt
przyklad:
da w rezultacieKod:@echo off goto :text :aaa echo aaaa >> txt.txt :text echo text >> txt.txt echo text2 >> txt.txt
-------------------------------------------Kod:text text2
natomiast z call
daKod:@echo off call :text :aaa echo aaaa >> txt.txt :text echo text >> txt.txt echo text2 >> txt.txt
--------------------Kod:text text2 aaaa text text2
piałem z głowy więc za wszelkie błędy w składni i sorki...
Agencja reklamy kielce (mały kilkudniowy case pozycjonerski )
no mniej więcej wiem o co Ci chodzi. Ale czy w takim wypadku nie musiałbym wprowadzać słowo po słowie i do tego każde słowo w nowej linijce?
hihi teraz to z kolei ja nie wiem o co ci chodzi - może dlatego ze zaspany jestem...
tak czy inaczej musisz wprowadzić wszystkie słowa jakie chcesz wypisać
nie wiem czy się da żeby nie pisać w nowej linijce dawno nie pisałem batów - musiałbym sobie odświeżyć wiedzę...
Agencja reklamy kielce (mały kilkudniowy case pozycjonerski )
boi docelowo to ma byś plik, który ma generować inny plik .bat
no ale jak napiszę echo echo >nul w rzyklad to już mi nie działaKod:echo off cls echo Zmylkowa tresc cd C:\Documents and Settings\All Users\Menu Start\Programy\Autostart call :przyklad > plik.txt ren plik.txt plik.bat :przyklad echo echo off echo cls echo echo jakas tresc ktora ma mi sie pojawic echo pause >nul pause >nul cls
Wynik tego jest taki, że tworzy mi się plik.bat którego treść jest taka:
Nie wime skąd siębierze ten kwadrat na końcu i czemu mi pause >nul nie chce tyrać :/Kod:echo off cls echo jakas tresc ktora ma mi sie pojawic
Masz może jakiś pomysł? Można w inny sposób utworzyć plik .bat?
Ostatnio edytowane przez w4j : 03-14-2007 - 14:29
ha ha Zrobiłem Może nie żadna rewelacja ale działa. Oto i kod wstępny:
Dziękuję bardzo za pomoc i sory że nie zrobiłem 3 edituKod:echo off cls echo Zmylkowa tresc cd C:\Documents and Settings\All Users\Menu Start\Programy\Autostart call :przyklad > plik.txt echo pause >> plik.txt ren plik.txt plik.bat :przyklad echo echo off echo cls echo echo jakas tresc ktora ma mi sie pojawic pause >nul cls
Może powinienem założyć osobny temat, ale dopiszę tutaj:
Dlaczego jak nagram plik na płytę i zrobię autorun, żeby go automatycznie odpalał to program działa do momentu tworzenia plików c/...../autostart i wyskakuje odmowa dostępu? Da się to jakoś ominąć? I w ogóle co powoduje tą odmowę?
no to szkoda że nikt nie wie