Mama ubuntu tylko niewiem jak na nim skonfigurować sieć bezprzewodową, ale ta wersja jest tak zjechana że w niej nic niema chyba załatwie sobie Mandriva 2007.Co wy na to
Mama ubuntu tylko niewiem jak na nim skonfigurować sieć bezprzewodową, ale ta wersja jest tak zjechana że w niej nic niema chyba załatwie sobie Mandriva 2007.Co wy na to
Jak ubuntu nie widzi bezprzewodowki to Mandriva tez nie zobaczy... Jaka masz karte wifi? Jesli nie dziala samo z siebie to zainstaluj sterownik windows przez narzedzie dniswrapper - to pozwala na instalacje windowsowych sterownikow. W moim poprzednim laptopie (HP) tak mialem...
Co do Mandriva/Ubuntu to osobiscie wole Ubuntu - szybsze, czystsze i mniej sie sypie.
Kartę wi-fi mam edimaxa ew7128g ubuntu ją znajduje ale nie wiem jak się połączyć z siecią pakiety wysyła ale żadnych nie odbiera ściągnąłem sobie sterowniki do tej karty ale dalej nie wiem jak je zainstalować. Jestem zielony w linuksie.
Ostatnio edytowane przez matek_112 : 04-13-2008 - 19:04
Jak karte wykrylo to teraz musisz ustawic siec a nie walczyc dalej z karta... jakie masz kodowanie w tej sieci, adresy dostajesz przez dhcp czy recznie... to nie Ubuntu jest winne temu ze nie mozesz uzywac wifi - Ty jestes winny :-)
Jak mi podasz jaki jest SSID sieci, jakie kodowanie (ale bez hasel) to podam Ci jak sie podpiac...
SSID sieci www.entercom.net, BSSID 00-02-2D-BC-EF-2E a adresy dostaje przez DHCP
Ehhh czlowieku... a kodowanie to gdzie?! co tam masz? WEP, WPA, WPA2?
Mam zgadywac czy zrobisz cos logicznie od poczatku do konca?
Jak mam Ci podac jak odpalic wifi to to jest podstawowa informacja!
Ba a gdzie można sprawdzić jakie kodowanie
U admina tej sieci wifi...
A inaczej się nieda u mnie na kompie
Jesli karta wifi wykryla sie jako np. eth1 to uzyj jako root:
iwlist eth1 scan
pozniej znajdz odpowiedni kawalek tekstu i tam bedzie dokladnie podane... a tak poza tym to jak masz juz mandrive to zainstaluj sobie na przyklad programik kwlan i on ladnie konfiguruje sieci bezprzewodowe... i jest baaardzo prosty!