Ok... no to MiTM wchodzi w gre a wiec masz juz spoooro do opisywania. Polecam zaczac od ksiazki "Cisza w sieci" - tam o ile pamietam bylo bardzo ladnie opisane jak wyglada MiTM z punktu widzenia protokolu.
Do literatury mozesz sobie dodac (tylko musialbys to znalezc) wyklady Lukasza Boromirskiego np z konferencji SekIt o ile pamietam - dadza Ci one sporo informacji o tym jak dzialaja switche i co potrafia robic.
Ten pogrubiony fragment jak dla mnie to totalna sieczka - mozna tu zmiescic U-Bot'a i 2 lotniskowce. To co na czerwono jak dla mnie nijak sie ma do przelacznikow (switchy), routerow czy innych urzadzen sieciowych, chyba ze IDS lub firewall potraktujemy jako urzadzenie sieciowe a nie algorytm (soft).
Jakie ma znaczenie router dla 'wsparcia analizy danych'? Moim zdaniem nie ma zadnego znaczenia. PC ma wieksze znaczenie bo ma procesor ktory moze cos zaczac obrabiac - jakies dane - wg programu ktory poda mu uzytkownik, itd. Mobilne - laptop, moze jakis specjalizowany software na telefony/PDA.
Oprogramowanie - to juz duuuzo bardziej pasuje do tytulu rozdzialu. Generalnie nie zrozum mnie zle - struktura rozdzialu OK ale tytul nijak nie odzwierciedla dla mnie zawartosci. Pomysl nad innym tytulem rozdzialu.