Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki 11 do 14 z 14

Temat: Praca inż - kilka pytań

Domyślnie

Cytat Napisał Kunio Zobacz post
    Przez podsluch pasywny rozumiem po prostu przechwycanie danych bez wiedzy stron uczestniczących w transmisji
    Ok... no to MiTM wchodzi w gre a wiec masz juz spoooro do opisywania. Polecam zaczac od ksiazki "Cisza w sieci" - tam o ile pamietam bylo bardzo ladnie opisane jak wyglada MiTM z punktu widzenia protokolu.

Do literatury mozesz sobie dodac (tylko musialbys to znalezc) wyklady Lukasza Boromirskiego np z konferencji SekIt o ile pamietam - dadza Ci one sporo informacji o tym jak dzialaja switche i co potrafia robic.

Cytat Napisał Kunio Zobacz post
    Rozdział wygląda tak:
    Programowe i sprzętowe wsparcie analizy danych sieciowych
    a) sprzęt: sprzęt szkieletowy (przełącznik, router), urządzenia stacjonarne (klasy PC), mobilne (laptop i pocket),
    b) oprogramowanie: przegląd programów: Tcpdump, Ethereal, Sniff v. 1.4, dsniff, itp.
    Ten pogrubiony fragment jak dla mnie to totalna sieczka - mozna tu zmiescic U-Bot'a i 2 lotniskowce. To co na czerwono jak dla mnie nijak sie ma do przelacznikow (switchy), routerow czy innych urzadzen sieciowych, chyba ze IDS lub firewall potraktujemy jako urzadzenie sieciowe a nie algorytm (soft).

Jakie ma znaczenie router dla 'wsparcia analizy danych'? Moim zdaniem nie ma zadnego znaczenia. PC ma wieksze znaczenie bo ma procesor ktory moze cos zaczac obrabiac - jakies dane - wg programu ktory poda mu uzytkownik, itd. Mobilne - laptop, moze jakis specjalizowany software na telefony/PDA.

Oprogramowanie - to juz duuuzo bardziej pasuje do tytulu rozdzialu. Generalnie nie zrozum mnie zle - struktura rozdzialu OK ale tytul nijak nie odzwierciedla dla mnie zawartosci. Pomysl nad innym tytulem rozdzialu.
    Ostatnio edytowane przez TQM : 09-20-2008 - 19:26
    ctrl-alt-del.cc - soft reset site for IT admins and other staff :-)

Domyślnie

oki dzieki za rozjasnienie sytuacji. Tylko ze taki tytul zaproponowal mi promotor. Tak jak pisalem nie jestem w tym obeznany, moja wiedza bazuje na tym co znajde w sieci i ksiazkach. Nie wydaje mi sie natomiast zeby trzeba bylo bardzo zaglebiac sie w ten temat w przypadku pracy inż Nie ma to byc autorska metoda podsluchiwania tylko "Analiza ruchu pakietowego w sieciach IP"

Domyślnie

W tym wypadku niech promotor wyjasni czego oczekuje w tym rozdziale... jesli sam wie
    ctrl-alt-del.cc - soft reset site for IT admins and other staff :-)

Domyślnie

Cytat Napisał mshpgr566 Zobacz post
    tja djdkjdksjdkjsdkdsjslkdlks bla bla bla

hmm a ja mam pytanie czy to duzy problem poprawic skrypt i dodac jakas validacje ktora zatrzyma boty... bo reklamy "papek ssaco ciupciajacych" i innego badziewia dodawana przez boty niezbyt ladnie wyglada na forum typu hack.pl - nie wspomne ze moderatorzy zapewne nie sa szczesliwi jak musza czyscic forum z takiego g...
    --
    ToM's Super Fix IT "No Fucking Problem"

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12