lukasz6547 przeciez rafal44 podał Ci odpowiedz co do asm'aW jezyku maszynowym
![]()
lukasz6547 przeciez rafal44 podał Ci odpowiedz co do asm'aW jezyku maszynowym
![]()
Ostatnio edytowane przez Hardiel : 08-28-2008 - 16:23
ale najbardziej ciekawe jest to jak zotal napisany pierwszy jezyk programownia...jak zachowanie urzadzenia moze byc uwarunkowane jakimis literkami...bo nstpene jezyki to juz nie bylo tkie ogromne wyzwanie...to jest najbardziej ciekawe...
Jakis koles kiedys stworzyl zlozony uklad scalony, z duza iloscia bramek logicznych. Po przepuszczeniu elektronow przez to sygnal byl modyfikowany w okreslony sposob, zaleznie od bramki. A ze wszystko musi miec nazwe, bo trudno operowac obrazkami, po powstaly akronimy mov, or, and, eax, ebx, i wiele innych. Oczywiscie pierwsze uklady byly proste, podstawowe operacje logiczne, podstawowe operacje na pamieci i rejestrach. instrukcje typu stos, push doszly pozniej, niestety... To byl pierwszy jezyk. Pozniej jakis leniwy noob chcial sobie ulatwic zycie i stworzyl fortran. Coz, to byl koniec rozwoju elektroniki.
ciekawe czy kiedyś i my sie dorobimy jakiegoś własnego języka, kiedyś nawet cos czytałem ze studencji z wroclawia cos tworzyli ale za bardzo sie nie przyjęło.
"dobrzy hakerzy są sławni na cały świat, ale o hakerach geniuszach nikt nic nie wie."
ja nawet stworzylem kiedys taki interpreter malutki w c++ dla polecen...ale dzialal tylko pod unixem...a dzialalo to tak po wpisaniu danej komendy i w nawiasach parametrami np . laczylo sie z dany,m i p i portem...ale raczej slawny on nie zostanie...a dzialalo to tak ze po wlaczeniu interpretera ./interpreter []sciezka] i dzialalo
a tak wogole to jakie znacie jezyki programowania(pytanie z vczystej ciekawości)![]()
Ostatnio edytowane przez lukasz6547 : 08-28-2008 - 19:53
A co myślicie o jęzuku HaskellKiedy zobaczyłem sito Eratostenesa zaimpletowane w tym języku to mnie zatkało. Wszystko było streszczone w jednej linijce.
"a imię jego będzie czterdzieści i cztery"
A. Mickiewicz Dziady cz. III
W C też można napisać wymienione wcześniej sito w 1 linijce, tylko będzie to nieczytelne. Fajnym językiem jest brainfuck, a dodając mu nieco kilka opcji, jak na przykład możliwość wywoływania przerwań systemowych, tworzy z niego bardzo fajny język.![]()
http://nikowek.blogspot.com/
Zbrojne Ramię Pingwina!
-----BEGIN GEEK CODE BLOCK-----
Version: 3.12
GCS d- s++:++ a--- C+++ UL+++ P L+++ E--- W++ N++ o K- w--
O M- V- PS PE Y PGP++ t+ 5 X+ R tv- b++ DI- D-
G+ e- h! r% y?
------END GEEK CODE BLOCK------
Polski język programowania - Rey. Takie trochę słabe to..... :F
Python/Perl/Ruby Hosting - MegiTeam.pl
UwolnijLaptopa.pl - akcja pod patronatem Fundacji Wolnego i Otwartego Oprogramowania
hahaha, dobre
wykonuj... dopóki... PiszLinia
jz polski byl fajny, 5 wiekow temu. Teraz to do muzeum z tym.