Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki 11 do 20 z 51

Temat: Praca programisty C++

Domyślnie

to .NET to jest jakas maszyna wirtualna która dzaiła na wszystkich systemach operacyjnych

Domyślnie

nie. to produkcja Micro$hitu. Działa tylko pod winem. Można to nazwać platformą programistyczną. Składa się na nią kilka języków i technologii. C#,ASP.NET i VB.NET i jeszcze kilka.

Domyślnie

ale nie przesadzaj ze wiekszosc ofert c++ jest na .net, nawet jak widze oferty pracy to pisz ze wymagają tylko znajomosci biegłej c++ to pewni znaczy ze tak jak mówił tqm ze na miejscu w zaleznosci od projektu dają ci biblioteke funkcji itd...a ile godzin w tygodniu pracują tak srednio progrmisci i ile zarabiajaco sie teraz bardziej opłaca pisac aplikacjje sieciowe bo przeciez internet jest najlepszym rynkiem (to wtedy znajmosc php, perl, python) czy zwykłe aplikacje (wtedy c++, java itd...)...soryze tak truje ale ciekawosc mnie zzera i jestem troche materialistą
    Ostatnio edytowane przez lukasz6547 : 08-07-2008 - 14:09

Domyślnie

Jak tak sie czyta te farmazony pisane przez niektorych w tym temacie to az sie smiac chce, no ale nie o tym tutaj mialem pisac. Jezeli ktokolwiek z Was mysli o pracy programisty to nie wystarczy aby "biegle programowal" w jezyku X, do tego musicie myslec jak programisci czyli miec stycznosc z algorytmika:
    http://opss.safo.biz
    http://projecteuler.net
    Jezeli nie potraficie rozwiazac chociaz polowy zadan to marni beda z Was programisci C/C++/JAVA/XYZ, raczej tacy od programowania Web (deficyt jest i biora kazdego kto, jak Wy to mowicie? o! - "biegle programuje").

Kwestia Perla ma sie tak, ze najczesciej umiejetnosci pisania w perlu wymaga sie od administratorow, jakby nie bylo do tego ten jezyk jest stworzony i w tym najlepiej sie spisuje.
    Kwestie asemblera juz ktos wyjasnil.

Domyślnie

Cytat Napisał cli3nt Zobacz post
    Jak tak sie czyta te farmazony pisane przez niektorych w tym temacie to az sie smiac chce, no ale nie o tym tutaj mialem pisac. Jezeli ktokolwiek z Was mysli o pracy programisty to nie wystarczy aby "biegle programowal" w jezyku X, do tego musicie myslec jak programisci czyli miec stycznosc z algorytmika:
    http://opss.safo.biz
    http://projecteuler.net
    Jezeli nie potraficie rozwiazac chociaz polowy zadan to marni beda z Was programisci C/C++/JAVA/XYZ, raczej tacy od programowania Web (deficyt jest i biora kazdego kto, jak Wy to mowicie? o! - "biegle programuje").

Kwestia Perla ma sie tak, ze najczesciej umiejetnosci pisania w perlu wymaga sie od administratorow, jakby nie bylo do tego ten jezyk jest stworzony i w tym najlepiej sie spisuje.
    Kwestie asemblera juz ktos wyjasnil.
    cli3ent jak zawsze najmodrzejszy jak dobrze ze nie jestes adminem/moderatorem czy czyms tam na hack.pl( jak w przypadku swietnego, trzymającego poziom cc-tteam), wiec nie bedziesz cwaniakował jak za starych czasów...
    Ostatnio edytowane przez lukasz6547 : 08-07-2008 - 14:16

Domyślnie

Cytat Napisał lukasz6547 Zobacz post
    cli3ent jak zawsze najmodrzejszy jak dobrze ze nie jestes adminem/moderatorem czy czyms tam na hack.pl( jak w przypadku swietnego, trzymającego poziom cc-tteam), wiec nie bedziesz cwaniakował jak za starych czasów...
    Dziecko mnie zaskoczylo. Nie pomyslalbym, ze zalapiesz to iz farmazony sa kierowane do Twojej osoby .

Domyślnie

Aplikacje WEBowe są teraz w cenie. Przy czym jednocześnie brak jest programistów takich aplikacji. Np. J2EE ma teraz pełno ofert. Jeśli chodzi o kwoty i terminy to już mówię:
    Kwoty
    Im bardziej niszowy język/technologię wybierzesz tym lepiej płatna praca - jednak najpierw trza ją znaleźć. Wiadomo - im mniej czegoś jest tym jest droższe.
    Wszystko jednak zależy od firmy, oraz Twoich umiejętności. Jeśli jesteś gościem który programowal do tej pory tylko w C++ a idziesz do pracy jako programista javy, to wiadomo, ze firma musi w Ciebie najpierw zainwestowac, przeszkolić. Możesz wtedy spotkać się z naprawdę marnymi kwotami. Nawet 1500 na start.
    Jeśli jednak jesteś dobry, znasz technologie wykorzystywane w danej firmie, możesz zarabiać >5000,- bo firma nie musi juz w Ciebie wkladac, siadasz i robisz, zarabiasz dla nich.
    Kolega cli3nt moze źle to ujął, powiedzmy zbyt brutalnie, ale chyba chodziło mu o to ze firmy potrzebują programistów a nie koderów. A tutaj jest wielka przepaść między nimi. "Biegłe programowanie" to zapewne po prostu doskonała znajomość składni języka którym się posługujesz. Taki koleś po prostu ma palcem pokazane co ma zrobic i klepie - koder właśnie. Programista to ktos z doświadczeniem, kto jest w stanie samodzielnie zaprojektować to i owo, wykorzystać swoją wiedzę do osiągnięcia jak najlepszych wyników, ktoś komu się mówi - napisz mi moduł do faktur,jakieś ogólne wskazówki i koniec. A resztę on już będzie wiedział sam bo robił to nie raz.
    Z kwotami jest różnie w różnych firmach. Polecam HP i IBM. nawet koder z wyższym wykształceniem dostanie >3K.
    Czas.
    Aplikacje duże, często robi się etapami. Masz termin na który musi być oddany jakiś tam fragment aplikacji. Wiadomo, im bliżej terminu tym większe ciśnienie. NIe ważne ile siedzisz. Ma być zrobione na dany dzień i tyle. 8h zazwyczaj się siedzi jak jest light, normalnie np. projekt w środku, do końca etapu 2 miesiące, a jak się zaczyna zbliżać termin, a z robotą jesteś w D... to mozesz i po 12-14 h siedziec. Wiele tutaj zależy od Ciebie i Twojego zespołu. Twojej / Waszej organizacji czasu.

Notabene - w javie można pisać różne rzeczy, są jej przeróżne odmiany, nie tylko okienkowki. Mozesz na komorkę, mozesz okienkowe, mozesz konsolowe, mozesz aplikacje webowe. Wokol javy jest pełno frameworków, do aplikacji webowych przydaje się spring, hibernate, struts.

Domyślnie

Cytat Napisał cli3nt Zobacz post
    Dziecko mnie zaskoczylo. Nie pomyslalbym, ze zalapiesz to iz farmazony sa kierowane do Twojej osoby .
    Musze cie rozczrować, nie tylko ja tak twierdziłem, wiec obraziłes pare osób wiecej niż ci sie zdaje...zobacz sobie oferty pracy, mało gdzie wymagają znajmości dogłebnie jakiejs platformy programistycznej bo są przeszkalani przed projektem izapoznają sie dopeiro wtedy ze wszystkim, chociaż dobrze by było znać coś, cokolwiek wtedy sie pozna łatwiej cos nowego...jedyne co wymagają to znania C++ i analitycznego myslenia bo nie sposób jest poznac wszystko związane z tym jezykiem poniewaz jest stosowany w wielu sferach programowania....od np .komunikatorów przez sterowniki, po progrmowaniu róznego rodzaju układów elektronicznych/eletrycznych i sterowanie układami pneumatycznymi....jesli mi powiesz ze od razu jest wymagana konkretna wiedza, znanie wszystkich funkcji bez zadnych szkolen-nieuwierze...

Domyślnie

bardzo dobry temat, sam miałem niedługo o to pytać. A więc przyłącze swoje pytanie: co teraz najopłacalniej jest znać? C++ widać ma kupe ofert więc ceny będą mierne, a taki np. BASH do pisania powłok dla np. linuxa? A co z np. PHP? Programista jakiegoś większego portalu dużo zarabia? Lepiej jest znać C++ czy Jave? No i tu pytanie takie bardziej dla mnie czy za np. 5 lat będzie nadal popych na programistów C++? Jeśli jestem teraz np. bardzo młody = 15lat to czym mam się zająć (nauka) jakim językiem żebym w przyszłości sporo zarabiał? O czym mam myśleć? Głównie zajmuje się C++, poświęciłem na niego dużo pieniędzy (książki), czasu i energii i wiąże z nim duże nadzieje jako programista czy mam jeszcze jakieś szanse? Czy może zacząć się uczyć Javy, PHP lub czegoś innego...

Domyślnie

znalazłem niedawno taki ranking kto w czym najwiecej programuje-wygrało c++ i java a przgral python z perlem i troche lepszy był php...jesli prawda to co mówił javaman to znaczy ze najlpeij bedzie sie uczyc skryptowych jezyków...

Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni