Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki 11 do 20 z 37

Temat: Niepożądany gość w sieci LAN - jak mu 'coś zrobić' ?

Domyślnie

Ja bym nadal upierał się za blockiem' ew. możesz , jeżeli to jest sieć osiedlowa zadzwonić na magiczny numer 997 i zgłosić, że wchodzi, bez pytania, do zasobów sieciowych, które nie są dla niego przeznaczone...
    o przemyśleniach w kontekście NLP... http://www.tuetbrute.blogspot.com

2. Domyślnie

A ja bym spróbował zabawić się w coś takiego: http://www.ex-parrot.com/pete/upside-down-ternet.html

Domyślnie

Jest to moja sieć z której korzystają 3 osoby ZA POZWOLENIEM ale jak ją zakładałem nie pomyślałem by ją zabezpieczyć bo wtedy gościa jeszcze nie było (parę lat temu się przeprowadził tutaj).

Wolę mu coś jednak zrobić aby raz na zawsze popamiętał i nie wchodził...

Na mojej ulicy jest jeszcze pełno sieci niezabezpieczonych więc ma do wyboru do koloru gość... szczególnie z tą jego antenką

Chciałbym zdobyć jego dane do serwisu nasza klasa bo ma tam zapisany numer gg, skype oraz e-mail, niestety zaproszenia nie przyjął (na nowym koncie też nie)

Domyślnie

Ja mam jeszcze inny pomysł,niż chłopaki.Instalujesz zabezpieczenie na serwerze żeby obcym samo nie przypisywało IP.Wtedy Ty IP będziesz musiał uwierzytelniać.Po zainstalowaniu odcinasz neta,podłączasz o on nie ma a Ty masz.Dlaczego nie ma ?Bo serwer nie pozwolił jego karcie sieciowej połączyć się z nim.Aby to zrobić musisz przydzielić mu IP,albo on musi znać hasło i login do serwera.

Domyślnie

Jesli serwerek/router to Linux to cala sprawa jest banalna, jesli to jest router sprzetowy to raczej zapomnij o takim rozwiazaniu.
    Co za problem wlaczyc zabezpieczenia i podac tym co sa legalnie klucz szyfrujacy? Ustaw WPA i bedzie OK przynajmniej na jakis czas.

Powiem tak - jesli ktos nie zabezpiecza sieci a pozniej ma pretensje ze ktos mu wlazl to powinien sie rozpedzic i radosnie przywalic glowa w sciane... w koncu sam sie prosil o problemy.
    ctrl-alt-del.cc - soft reset site for IT admins and other staff :-)

Domyślnie

patrykut zdecyduj się czy to jest LAN czy WIFI bo to 2 rożne rzeczy i chłopaki gubią się.

Pamietajcie on nie ma żadnego linuxowego severa ani nic takiego z tego co tutaj pisze ma porostu niezabezpieczonego WIFI rutera i to wszystko.

Wiec w tej sytuacji jedyne co możesz zrobić jest:

1. Jeśli to LAN - Manualna konfiguracja DHCP lub MAC-ow wystarczy.
    2. Jeśli to WIFI - Po prostu poszukaj jak zabezpieczać sieci bezprzewodowe (10 literowe hasło w zupełności wystarczy i koles sie znudzi)

PS zborecque spoko ten pomsty nie wpadł bym na to .Chyba sobie takie coś zamontuje u siebie

Domyślnie

Tak. Jest to WIFI ale powiem szczerze że klucza WPA ustawić nie umiem, na stronie routera patrzałem i nic.
    Chciałbym jakąś dokładną instrukcję co do tego, wolę po Polsku.
    Router to D-Link G604T. To zabezpieczenie to chyba będzie najlepsze rozwiązanie.

Domyślnie

Na pewno patrzałeś

Jak zabezpieczyć sieć bezprzewodową w routerach ADSL?

Daliśmy ci przykłady co możesz zrobić zęby się kolesia pozbyć. Niestety nikt ci nie weźmie za racze i pokaże krok po kroku jak to zrobić wiec GOOGLE i do roboty.

PS Sprawdź w połączeniach sieciowych i zobacz na jakim IP stoi router i się zaloguj resztę masz powyżej.

Narazie

pi4r0n

9. Domyślnie

Standardowo - żeby się zalogować na ten router wpisz w przeglądarce adres http://192.168.1.1 i walnij "enter". Jak nigdy wcześniej się nie logowałeś to hasło i login są "admin". Ale mam nadzieję, że już to zmieniłeś, bo jak ten koleś jeszcze wlezie Ci na router to pozamiatane :P

Jeśli 192.168.1.1 nie działa (mało prawdopodobne) to sobie możesz sprawdzić klikając "Start" > "Uruchom" > wpisujesz "cmd" > enter > wpisujesz "ipconfig" > enter i odczytaj adres przy "Brama Domyślna"...

Tak jak kolega powyżej - nic więcej nie zrobimy...

PS. Tu masz jeszcze link do instrukcji w j. angielskim jakbyś zgubił swoją: ftp://ftp.dlink.co.uk/dsl_routers_mo...04t_man_v1.pdf

Domyślnie

wiem wiem, na router się mogę zalogować, znam dane.

wszedłem na stronę D-Link Polska i ok
    podaję moje hasło i wyskakuje mi:

The Encryption Key must be 10 hexademical digits.

wpisuję hasło, przykład

abcdefghi1
    Ostatnio edytowane przez patrykut : 05-23-2008 - 11:20