Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki 11 do 16 z 16

Temat: Zabezpieczenia

1. Domyślnie

@Frubi chciałeś powiedzieć Padawana Gdzie go chodowałeś? na tym forum?
    www.lingubot.pl - projekt sztucznej inteligencji.

Domyślnie

Na GG. Ten człowiek nawet nie umie używać google, a gdy go próbowałem nauczyć, odrzucił moją pomoc. Pare dni później prosił o znalezienie popularnej gry "do ściągnięcia"... Oczywiście odmówiłem. Ja przestałem się z nim męczyć, zaatakował forum.
    http://nikowek.blogspot.com/
    Zbrojne Ramię Pingwina!
    -----BEGIN GEEK CODE BLOCK-----
    Version: 3.12
    GCS d- s++:++ a--- C+++ UL+++ P L+++ E--- W++ N++ o K- w--
    O M- V- PS PE Y PGP++ t+ 5 X+ R tv- b++ DI- D-
    G+ e- h! r% y?
    ------END GEEK CODE BLOCK------

Domyślnie

Jesli myslisz, Nikow, ze boje sie publikacji rozmowy, to sie mylisz :O.
    Straszyc to ty mnie na pewno nie bedziesz, bo to ze jestes w komputerach duzo lepszy, nie robi z Ciebie inteligenta na szeroka skale. Topic sformuowalem normalnie, nie jak Ty twierdzisz, jako troll. Ty mnie nie wychowales, bo niedosc, ze urodzilem sie przed Tobą, to nie widzialem Cie czlowieku na oczy, wiec przenosnie stosuj troszke rzadziej, bo puszcza Ci niezla fantazja.

Pozatym, do opublikowania rozmowy, potrzebujesz mojej zgody - jesli to zrobisz bez niej, wiadomo, co robisz.

AV i Kaspera juz mam od dawna, ale myslalem ze jednak jest cos ciekawszego...
    Ostatnio edytowane przez ogre : 03-18-2008 - 20:11

Domyślnie

UWAGA: opinie zawarte ponizej sa tylko i wylaczie moimi prywatnymi opiniami, nie sa one wykladnikiem jakiejkolwiek wiedzy a jedynie subiektywnymi odczuciami wynikajacymi z uzytkowania roznych produktow na przestrzeni ostatnich ok 8 lat...

Ja testowalem rozne AV i darmowe i platne: mks_vir, nod, norton 2002-2006, symantec corporate od ver 7 w gore, f-prot, avg, avast, kaspersky i inne. Co do firewalli na Windows (bo o takie jest pytanie jak rozumiem) to tez testowalem kilka ale wiekszosci nie pamietam nawet nazw - wiem ze byl Kerio Personal Firewall, Zone Alarm i kilka innych.

Niektore narzedzia maja komplet AV + firewall ale co do tych to mam jakies uprzedzenie. Nie jestem ekspertem w tej dziedzinie i nawet nie probuje byc ale moge opisac swoje doswiadczenia.

Antywiry

mks_vir - dla mnie zawsze byl jakos powolny (no chyba ze mowa o wersji pod DOS)
    nod - jakos mi nie odpowiadal, uczciwie mowiac juz nie pamietam co tam bylo ale to bylo dawno temu i ostatnio go nie sprawdzalem - mozliwe ze teraz by mi sie spodobal...
    norton 2002-2006 - co bylo do wersji 2003 bylo ok, pozniej zaczelo mulic system
    f-prot - gdy go testowalem mial niski poziom wykrywania wirusow w europie
    avg - fajny nawet ale na dluzsza mete za bardzo o sobie dawal znac - ja lubie jak cos dziala i nie zawraca mi glowy swoimi dzialaniami
    avast! - super bo darmowy, niestety czesto spowalnial system... no ale DARMOWY!
    clamav - nie ma rezydentnej ochrony pkikow, skanuje tylko na zawolanie - nadal uzywam w wielu okolicznosciach wlasnie dlatego ze nie ma rezydentnej ochrony
    symantec corporate edition v7 w gore - ostatnia wersja to chyba 10 - korzystam do tej pory, niestety warunki licencji sa zabojcze dla uzytkownikow domowych, wiec moj laptop (firmowy) jest objety firmowa licencja. Nie zabija kompa, ladnie wykrywa, rezydentna ochrona... tylko gdyby nie ta licencja
    Symantec Endpoint Protecton - czyli kolejne wcielenie symantec corporate edition - ma dodany firewall i sporo innych rzeczy, przyznam ze jeszcze dokladnie nie testowalem (brak czasu choc mam na paru kompach) - z tego co widze (o dziwo) nie muli

Firewalle

Kerio Personal Firewall - byl calkiem fajny ale wiekszosc uzytkownikow musialaby znac sie na firewall'ach, TCP/IP itd aby go poprawnie skonfigurowac. Domyslna konfiguracja nie roznila sie wiele do windowsowego (domyslnie dosc dziurawego) firewalla. Prawde mowiac to nalezaloby go ponownie sprawdzic bo ostatni test robilem chyba 3 lata temu a to szmat czasu w tej dziedzinie!
    Windowsowy firewall - moim zdaniem znacznie poprawil sie od SP2 w gore ale nadal mu nie ufam
    Zone Alarm - wersja free daje calkiem sporo swobody w konfigurowaniu systemu ale nie wymaga az takiej znajomosci zagadnien sieciowych wiec nawet mniej zaawansowani uzytkownicy daja sobie rade. Nie obciaza systemu w widoczny sposob... Wersja platna pozwala na znacznie wieksza szczegolowosc w konfigurowaniu regul - przypomina cos jak Kerio albo Linuxowy firewall Moze i ZA jest dziurawy ale jak dla mnie to kompromis miedzy bezpieczenstwem a uzytecznoscia i latwoscia konfiguracji - kwestia bardzo subiektywna. Bardzo istotne jest to ze mozna interfejsom przypisac czy sa trusted czy nie (przydaje sie przy sieciach wifi gdzie raz podpinam sie w domu to trusted a raz do hostpota ktoremu z definicji nie ufam) - nie kazdy firewall pozwala na takie zroznicownaie!

Dlaczego nie przepadam za integrowanymi produktami?

Norton Internet Security - paskudztwo... obciaza kompa, firewall jest OK a raczej byl OK dopuki nie stwierdzil ze bedzie mi blokowal niektore elementy contentu na stronach - np activex moglo sie odpalic ale nie moglo juz nic wyslac do sieci (dosc uciazliwe jesli activex to player do kamery IP).

Kaspersky Internet Security to moj ostatni zakup... nie jest za szybki ale dziala skutecznie, ma firewall ktory o wszystko ciagle pyta i pilnuje systemu (zmiany w rejestrze itd) wiec jest dosc kompleksowym rozwiazaniem. Co mi nie pasowalo - domyslnie dziad przechytuje polaczenia SSL i analizuje ich zawartosc (logika wskazuje ze to dobry kierunek) przez co wszelkie certyfikaty SSL sa uznawane za niewalsciwe i powoduja alerty - dosc irytujace jesli wchodzisz do swojego banku i nagle przegladarce nie podoba sie certyfikat. Mozna to wylaczyc oczywiscie jak sie nieco pogrzebie, ale ilu 'szarych zjadaczy chleba' bedzie wiedzialo gdzie i co zrobic? Poza tym czestotliwosc alertow doprowadzala nas do szalu przez pierwsze 2 tygodnie i bardzo korcilo aby dac 'zezwalam' i 'zapamietaj' (albo 'nie pytaj wiecej') co oczywiscie rozwala caly sens dokladniej konfiguracji uprawnien...

Moj prywatny wybor:

1. Symantec Corporate Edition + Zone Alarm jako firewall
    2. Kaspersky Internet Security jesli nie mam legalnego Symantec'a (np. komp siostry albo u znajomych)

po prostu te rozwiazania jak dla mnie i moich potrzeb sprawdzaja sie dosc przyzwoicie i jeszcze mnie nie zawiodly.
    ctrl-alt-del.cc - soft reset site for IT admins and other staff :-)

Domyślnie

Argh... Sorry, znowu przesadziłem, wiem, nie musicie mi tego mówić... Proszę modów o skasowanie moich postów w tym temacie, za kłopot przepraszam...
    http://nikowek.blogspot.com/
    Zbrojne Ramię Pingwina!
    -----BEGIN GEEK CODE BLOCK-----
    Version: 3.12
    GCS d- s++:++ a--- C+++ UL+++ P L+++ E--- W++ N++ o K- w--
    O M- V- PS PE Y PGP++ t+ 5 X+ R tv- b++ DI- D-
    G+ e- h! r% y?
    ------END GEEK CODE BLOCK------

Domyślnie

Witam

W brew pozorom Windows jest w miarę bezpiecznym systemem to użytkownik stanowi tutaj problem. Jak mówimy o antywirusie to polecam Esset Nod32. Wyłącz nie potrzebne zdalne usługi pracuj na użytkowniku który ma ograniczone prawa oraz trzymaj swoje dokumenty na innej partycji tak jak złapiesz wirusa to zainfekuje tylko twoje dokumenty i nic więcej bo na nic inne nie ma praw. A programy instaluj klikając prawym i uruchom jako. Bo to nigdy nie wiadomo co to może się stać. Możesz mieć najbardziej zabezpieczony komputer a i tak możesz złapać jakiegoś syfa. Pamiętaj o częstej aktualizacji tych programów jak i samego systemu. Ustaw jakieś mocne hasło na administratora. A jak chodzi o firewall to polecam Zone Alarm. Zanim zainstalujesz jakiś program/crack/trainer czy co kolwiek innego pierw zeskanuj substantivom żeby mieć pewność. Myślę, że to powinno w zupełności wystarczyć. Jak co to pytaj dalej.

Pozdrawiam
    Opętana *.tgz paczka ugryzla Dyzia w wacka

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12