Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki 11 do 20 z 29

Temat: Ping tak, www nie

Domyślnie

Witam,

Kolejna rzecz się w mej głowie urodziła, mianowicie: jeżeli mam dostęp do komputera w magazynie, który posiada internet, i jest w tej samej sieci co mój komputer, to czy jest jakaś metoda aby tenże komputer był przeze mnie tak spreparowany (w dośc szybki sposób ), aby przesyłał swój sygnał internetowy do mojego adresu IP? (coś na zasadzie udostępniania swojego połączenia internetowego lub mostka, tak mi się to z tym skojarzyło).
    Będę wdzięczny za wszelką pomoc

Pozdrawiam.

Domyślnie

odpal cain&abia, tam masz opcje podszywania sie pod brame dzieki arp spoofowi, tylko ze ja mialem problem z dhcp..
    zawsze mozesz zmienic swoj MAC, na MAC ktoregos z komputerow w tej sieci, wtedy bedziesz mial kulejacy internet, ciagly konflikt sieciowy, zadnego pobierania wiekszych plikow, ale na stronki wystarczy :P
    http://gogulas.yoyo.pl/h.gif

Domyślnie

Próbowałem i niestety nie działało, próbowałem spofowac komputer szefowej (jeden jak i drugi) lub komputer w magazynie i niestety nic mi to nie dało ;/

Domyślnie

Po prostu filtry nie sa na adres IP/MAC - sposobow zabezpieczenia przed dostepem jest wiele, wszystko zalezy od tego jak zaawansowana jest konstukcja sieci.
    ctrl-alt-del.cc - soft reset site for IT admins and other staff :-)

Domyślnie

Hmm, w zwiazku z powyzszym, zadawalem juz to pytanie kiedys... po czym jestesmy w stanie odroznic w lokalnej sieci jeden komputer od drugiego? nie liczac mac i hostname, tzn, na co jeszcze mozemy taki filtr zalozyc?

Domyślnie

Jesli przeczytalbys uwaznie watek to bys wiedzial... Koval wspomnial o switch'u CISCO - niby switch... ale na cisco mozna zakladac filtry na porty - ten port do ktorego jest podpiety jego komp moze nie miec np dostepu do portu na ktorym siedzi lokalna brama. Na dodatek mozna to zrealizowac albo za pomoca ACL albo za pomoca VLAN'ow - jak kto woli. Nie jest to super bezpieczne ale jak widac skutecznie utrudnia zycie.

Domyślnie

Cytat Napisał tqm Zobacz post
    Jesli przeczytalbys uwaznie watek to bys wiedzial... Koval wspomnial o switch'u CISCO
    Nic by mi to nie powiedzialo.

Staram sie to wziasc na chlopski rozum, jest router, hub, kabelki, i kilka kompow ze swiezym win xp, teraz router ma za zadanie odcedzic userow od nieuserow,
    O jakich portach piszesz?

/edit
    No prosze, to jednak switche bywaja bystrzejsze niz myslalem :P
    Ostatnio edytowane przez gogulas : 01-19-2008 - 23:24

Domyślnie

Nie czytales uwaznie - http://hack.pl/forum/post19280-8.html

Domyślnie

Zatem wracając do mojego pytania: jest jakaś metoda na to aby inny komputer wewnątrz sieci udostępnił mi swoje połączenie z bramą, która łączy go z internetem?

Domyślnie

Ok... a masz dostep do jakiegos innego kompa tak aby sie do niego podlaczyc i na nim cos zrobic? Chodzi o to, ze majac taka ilosc informacji jaka dysponujesz na razie nie bardzo da sie cos konkretnego powiedziec - jak dostac sie do netu...
    Mozesz sprobowac przelaczyc kable na switchu i wpiac sie w miejsce kabla od kompa szefowej jesli wiesz ktory to, ale...
    1) nie wiesz jak na 100% odbywa sie filtrowanie ruchu
    2) nie wiesz czy komputer szefowej lub inny ktory ma dostep do neta nie ma jakiejs specjalnej funkcji w sieci
    3) nie wiesz czy siec nie jest monitorowana z zewnatrz - wtedy wszelkie takie zabawy z kabelkami od razu spowoduja ladna serie alertow u admina sieci - nawet jesli nie zobaczy tego od razu, log pozostanie...

Mowiles ze jestes strozem w tej firmie. Jesli tak bardzo zalezy Ci na tym aby miec neta jak jestes w pracy to proponuje laptop + karta GPRS/EDGE i masz problem z glowy, nie ryzykujac przy tym ze wylecisz z pracy dyscyplinarnie jesli ktos Cie przylapie na majstrowaniu z siecia. Majac swoj sprzet i swoje lacze ryzykujesz co najwyzej rozmowe z szefostwem ze zamiast pracowac zajmujesz sie czyms innym, ale nie bedzie to tak ryzykowne jak mieszac w sieci komputerowej.

Powiem uczciwie - gdyby to byla moja firma to gdybys ruszyl cokolwiek z siecia zwiazane to po paru minutach juz bys nie pracowal, majac przy tym bardzo ladne papiery - dyscyplinarka murowana. Nie wiem czym zajmuje sie ta firma, ale jesli trzyma w kompie jakies wazne dane to ryzykujesz duuuuzo duzo wiecej niz tylko dyscyplinarka!