Wrzuć jakiegoś Linuxa na LiveCD i skopiuj plik z hasłami, winxp sp1 miał chyba hash md5 więc złamanie tego może potrwać minuty
Wrzuć jakiegoś Linuxa na LiveCD i skopiuj plik z hasłami, winxp sp1 miał chyba hash md5 więc złamanie tego może potrwać minuty
Owszem - to trwa minuty... tylko ile tych minut?
ctrl-alt-del.cc - soft reset site for IT admins and other staff :-)
Przeważnie szkolni informatycy są zieloni często nie zmieniają domyślnej konfiguracji no bo jak zmienić konfigurację jak się nie potrafi.
w ogole za zaszczepianie w mlodziezy takich pociagow do lamania hasel i innych bzdetow ktore tylko moga im zaszkodzic powinni stracic prace conajmniej...
1. lamanie hasel nie jest nielegalne...
2. to ze o czym sie dowiesz nie znaczy ze masz to wykorzystac - masz chyba nieco szarych komorek aby wiedziec co wolno a co nie i ocenic samemu ryzyko
Co do zmian hasła przez administratora, my mamy akurat psora z prawdziwego zdarzenia i hasła co trochę zmienia, bo stawką jest 6 na koniec semestru, więc próbuje kto może ^^
@tqm
Zrozum, że pod kontrolą nauczyciela mam zdobyć lub zmienić hasło do konta administratora. Chwalił się, że zastosował SUPER-UBAH zabezpieczenia, przekonywał że ograniczenia na hasła i zabezpieczenia Windowsa są super-bezpieczne a my mamy mu udowodnić, że tak nie jest ; )
@gogulas
Bez takich sztuczek i pomocy hackerów cała technologia zabezpieczeń stałaby w miejscu i byłaby utrwalana w przekonaniu, że zdoła przetrzymać każdy atak.
To tak na marginesie.
Ostatnio edytowane przez MaestroS : 10-30-2007 - 20:44
co innego podludzanie gowniarzy do takich zabaw, gdzie ich instynkt samozachowawczy daleki jest od rozwiniecia sie w wystarczajacym stopniu, a ew. sukces dziala bardzo nakrecajaco, chyba co po niektorzy zapomnieli juz jak to jest miec 15 lat
nie mam nic przeciw lamaniu hasel na localhoscie
ale wytlumacz to gowniarzowi, ktory odnalazl wlasnie luke na stronie www.policja.pierdzieszyno.pl i nie mogl sie powstrzymac...
to jest oczywiscie generalizowanie, ale takie jest moje zdanie...
@MaestroS
Moge z duzym prawdopodobnienstwem powiedziec, ze zlamanie tego hasla:
albo potrwa wiele wiele wiele wiele wiele wiele minut,
albo jest bardzo proste np "mama" albo "123456" wtedy znajdziejsz je w jakims rainbow tablesie w sieci
innych mozliwosci nie ma.
Ostatnio edytowane przez gogulas : 10-30-2007 - 20:54
@gogulas
Ten, pozwól, że tak to nazwę "eksperyment" nie ma na celu jakiegokolwiek podżegania do zajmowania się hackerstwem czy rozpieprzania systemów.
Poza tym, myślę, że mając prawie 18 lat człowiek MYśLI racjonalnie i wie, co można, czego nie można a co jest w zakresie eksperymentalnym.
Jesli masz fizyczny dostep do tego kompa a nie np serwer stojacy w kanciapie profesora, gdzie tylko on ma dostep... i mozesz go restartnac to obejscie hasla nie bedzie problemem. Wiekszy problem to jego znalezienie i podanie - 'hej psorku, Twoje haslo to...'