-
ja mam mały dysk i jest tak podzielony (20 gb )
9gb-windows FAT32
10gb-debian ext3
1gb-swap
czyli uciebie
40gb - winda
50gb -linux
edit :1gb swap
(cos mi sie po*** )
Ostatnio edytowane przez Sardihan : 07-31-2007 - 04:44
-
swap 10GB ?!, przy 1GB ramu to bym zrobił bez swapa , bądź symbolicznie 256MB
EDIT: zamiast partycji wymiany można zrobić plik wymiany
Ostatnio edytowane przez kaspsior : 07-30-2007 - 11:18
-
Stara zasada mowi aby SWAP byl 2x wiekszy niz ilosc zainstalowanego RAMu. Ma to swoje uzasadnienie... bez wglebiania sie w szczegoly techniczne, optymalne (nawet zalecane przez wielu developerow) jest 2x tyle co wielkosc RAM. Poza tym jesli chcesz robic hibernacje pod linuxem to najprosciej robic hibernacje na partycje SWAP wlasnie... a wtedy musisz zmiescic caly RAM i jeszcze troche...
-
Dzięki chłopaki, przydatne info
Mam do rozdzielenia 106 GB, a skoro 2x tyle co ram to może :
45 GB WIND
59 GB LINUX
2 GB SWAP
Ostatnio edytowane przez Virus : 07-30-2007 - 12:14
-
Jak uzyjesz opcji "guided partitioning" to on sam zaproponuje rozklad i stworzy swap jak trzeba... robiac resize partycji windows vista, zostawiajac viste na chodzie i dodajac Linux'a... nie bedzie problemow... przynajmniej ja nie mialem zupelnie zadnych!
-
a po co kombinowac? moze poprostu VirtualPC ?
recovery moze sie maznac przy podziale partycji i bedzie placz - mialem kiedys taki numer (w sumie nadal mam na kompie brata) ze mi partycja zniknela spod windowsa i jest tylko pod linuxem mimo iz windowsowa hehe.... nie ruszam, musze backup zrobic najpierw ale nie ma czasu.
/mam nadzieje ze juz wypaliles sobie recovery CD/DVD jest progs w menu windowsa/
BlackIceNavarro
-
ostatnio nie miałem czasu na robienie tego, albo raczej chęci, jak sie pracuje po 14 godzin dziennie to nie nie ma chęci na nic
Chwyciłem sie za partycjonowanie dysku żeby mieć miejsce na ubuntu, jednak nie mogę wydzielić więcej miejsca jak 31gb, dlaczego? vista jest taka samolubna ze więcej nie da?
-
Automatyczne partycjonowanie szuka najwiekszego ciaglego i wolnego bloku dysku wiec widac tyle tylko jest jako ciagle... generalnie Linux'y staraja sie unikac zapisywania na partycjach NTFS wiec nie przesunie danych aby zrobic sobie wiecej miejsca. Proponuje zostawic jak jest - zajac sie tym przy nastepnej wiekszej reinstalce windows :P
-
czyli narazie zostawić 31 giga na linuxa?
-
Wiesz... ile bys nie mial to windowsowi i tak bedzie malo... Linux tak zaborczy nie jest
Zasady Postowania