Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki 11 do 17 z 17

Temat: Połączenie internetowe

Domyślnie

eee... tqm, przeciez daje sudo na początku ... a nawet jeżeli to jako root to samo jest.

mlodszy zmieniłem te repozytoria i cos takiego jest:
    micro@Cypher:~$ sudo aptitude update
    Err http://kubuntu.org feisty Release.gpg
    Nie udało się przetłumaczyć nazwy 'kubuntu.org'
    Err http://kubuntu.org feisty/main Translation-pl
    ...
    pełno adresów i że nie mozna przetłumaczyć
    ...
    Czytanie list pakietów... Gotowe
    to teraz chcę zainstalować to dhcp
    micro@Cypher:~$ sudo aptitude install dhcp
    Budowanie drzewa zależności
    Reading state information... Gotowe
    Reading extended state information
    Initializing package states... Gotowe
    Building tag database... Gotowe
    Couldn't find package "dhcp". However, the following
    packages contain "dhcp" in their name:
    dhcp3-client dhcp3-common
    No packages will be installed, upgraded, or removed.
    0 packages upgraded, 0 newly installed, 0 to remove and 0 not upgraded.
    Need to get 0B of archives. After unpacking 0B will be used.
    no to instaluje tego clienta
    micro@Cypher:~$ sudo aptitude install dhcp3-client
    Budowanie drzewa zależności
    Reading state information... Gotowe
    Reading extended state information
    Initializing package states... Gotowe
    Building tag database... Gotowe
    No packages will be installed, upgraded, or removed.
    0 packages upgraded, 0 newly installed, 0 to remove and 0 not upgraded.
    Need to get 0B of archives. After unpacking 0B will be used.
    Writing extended state information... Gotowe
    z common to samo, nic się nie zmienia... czy ja cos źle robie czy cos nie tak z ta dystrybucja ?
    "There is no spoon"

2. Domyślnie

Na temat kluczy GPG to tutaj:
    http://dug.net.pl/faq/faq-2-169-Problemy_z_GPG.php

Heh .. wiesz .. sproboj ustawic na stale ten IP. Wyjdzie chyba latwiej. Nie wiem dlaczego Ci to nie dziala

Domyślnie

No właśnie ze stałym tez próbowałem na samym początku i się nie chciało łączyć.

Ale dzięki za pomoc, jeszcze będę szukał albo się popytam kogoś może coś znajdę
    "There is no spoon"

Domyślnie

TQM zwrócił uwagę na bardzo ważną rzecz, ty to z usera robisz panie.

Teraz dopiero zwróciłem uwagę, różnicę powinno być widać gołym okiem, prompt basha kończy się # jeżeli jesteś zalogowany jako super-użytkownik, a jeżeli kończy się $ to jesteś zwykłym userem.

Czyli:
    prompt usera to: micro@Cypher:~$
    pormpt super-usera to: micro@Cypher:~#
    prompt root -a: root@Cypher:~#

Przypominam że super-użytkowników może być więcej, np. w Solarisie mamy root i toor standardowo.

Wydaj moje polecenia z roota, czyli jak będziesz miał # na końcu prompta.

Po polsku prompt to chyba znak zachęty ale nie jestem pewien - tak gwoli ścisłości.

Domyślnie

Po pierwsze... jakim cudem chcesz zainstalowac cos z sieci nie majac sieci?!
    Co bylo pierwsze - jajko czy kura? Co musisz miec pierwsze - adres IP aby sciagnac DHCP czy DHCP aby pobrac IP? Odpowiedz bedzie dalej...

Ludzie... myslenie ma przyszlosc!!!

Kod:
    micro@Cypher:~$ sudo aptitude update
    Err http://kubuntu.org feisty Release.gpg
    Nie dziw sie ze Ci nie rozpoznaje jaki jest adres hosta skoro nie masz neta (bo nie masz IP)!

Teraz juz nie powinienes miec wiecej pytan... wszystko zostalo wyjasnione...

Jesli sie trafi jakies glupie pytanie to strzele kogos w leb plyta CD z ktorej instalowal system... bo na tej samej plycie znajdzie klienta DHCP i przestanie w koncu truc dupe na forum, pokazujac jak ciezkim wyzwaniem jest dla niego logiczne myslenie!

Sorry ze jestem dzisiaj szortski ale takimi pytaniami po prostu osmieszacie sie... Aaaaarrrrghhhh!!!
    ctrl-alt-del.cc - soft reset site for IT admins and other staff :-)

Domyślnie

dobra tqm wybacz że w ogóle ośmieliłem się zająć twój cenny czas i zatruć ci dupe, najwyraźniej nie dorastam poziomem do tego forum i logiczne myślenie sprawia mi trudność nie do pokonania, więc o nic juz więcej nie pytam bo jeszcze cię zmuszę do przebycia ponad 1000 km zeby mnie strzelic płyta CD w łeb.
    "There is no spoon"

Domyślnie

MicrO - logika nie boli... skoro ktos daje system ktory gada po sieci, to daje tez podstawowe narzedzia aby moc wszystkiego uzywac... Jesli nie ma mozliwosci polaczenia sie tak jak zainstalowales system to logika wskazuje, ze skoro inni moga a instalowali tak samo to czegos sie nie zainstalowalo.

Tylko tyle logiki w tym trzeba. Pozostale kwestie - odpalenie programu jako root czy nie root - to rozumiem ze mozna miec watpliwosci, jako ze sudo powoduje u wielu osob wrazenie, ze raz uruchomione "zostaje w pamieci" razem z uprawnieniami (tyle ze do tego jest 'su')... To sa wlasnie drobiazgi na ktorych wszyscy sie potykaja na poczatku (np. czy w shell'u ma $ czy # - ja na przyklad wszedzie mam $ - nawet jako root, dlatego np. 'whoami' bedzie twoim przyjacielem). Kolejny przyklad to wszedobylskie, kochane literufki - by je wszystkie szlag trafil! Takie rzeczy czasami wylapuje sie na forach jak ktos zrobi copy'n'paste i ktos pokarze palcem "ej! tu masz literowke!" i wtedy zostaje tylko puknac sie w glowe i zaczac smiac...

Mam nadzieje ze rozumiesz o co mi chodzi, tym bardziej ze to nie tylko w kwestii Twojego pytania ale generalnie forum... trafia tu coraz wiecej pytan o rozne "glupoty", ktore sprawiaja wiele problemow i sa nienaturalnie trudne do pokonania... a tak na prawde - po pierwsze sa standardem w kazdej dystrybucji linuxa, po drugie ZAWSZE sa na pierwszym CD instalacyjnym jako podstawowe narzedzia systemowe, po trzecie gdyby sie zlozylo, ze robiac kompilacje dystrybucji do postaci CD ktos by o tym zapomnial to na 100% ktos by to juz zauwazyl i nie bylbys pierwsza ofiara takiej sytuacji.

To nie jest magia... wystarczy usiasc, wziasc dwa glebsze oddechy i zastanowic sie jak to robia pozostali i gdzie JA popelnilem blad, ze cos nie dziala u mnie a u innych jest OK.
    ctrl-alt-del.cc - soft reset site for IT admins and other staff :-)

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12