-
Doskonale materialy!
Przeczytalem w calosci pierwszy - na drugi braklo na razie czasu (30 stron hehe) ale widac powage w podejsciu do tematu. Ja na przyklad wezla nie uruchomie w UK - nie ma mowy... nawet nie wierze dokladnie w anonimowosc TORa...
Uruchomienie takiego narzedzia w UK a w Polsce - hmmm... UK jest jednak panstwem dosc policyjnym - ta mysl rozwine kawalek dalej.
W Polsce policja podnosi swoje kwalifikacje, media robia rozpierduche z byle czego. Pod naciskiem mediow wladza podejmuje decyzje, czesto bledne albo wrecz ignoruje fakty aby zaspokoic potrzeby ludu - poprzez media wlasnie...
Owszem - polskiej policji trudniej znalezc dowody na to czy na tamto bo Polska nie jest krajem tak policyjnym jak UK... ale za to - druga strona medalu...
W UK policjanci nie nosza broni bo nie ma takiej potrzeby, tutaj mundur cos oznacza... specjalisci z dziedziny IT sa na prawde kumaci. W polsce mamy pewna ilosc doskonalych specjalistow w policji... ale rozkladajac ten poziom inteligencji na ilosc funkcjonariuszy ktorzy zajmuja sie tymi sprawami, sredni poziom wiedzy wypada miedzy srednio a mizernie... W UK srednia jest po prostu wyzsza... poziom wiedzy jest rozlozony bardziej rownomiernie, wiec nie pojedyncze osoby podnosza srednia krajowa ale srednia jest w miare rownomiernie rozlozona...
Pomimo ze UK jest panstwem jak powiedzialem bardziej policyjnym niz Polska (tutaj idac do pracy nagrywa mnie srednio 300-400 kamer dziennie - tylko na trasie z-do biura), policja szanuje pewne swobody obywatelskie i nie pozwoli sobie na pewne zagrania.
Francuz opisal ze oddano mu dyski trwade itd, ze dane sprawdzano w trybie read-only... hmmm - niezle... ja jakos nie slyszalem aby ktokolwiek w polsce w podobnych sytuacjach odzyskal dyski albo w ogole cokolwiek komputerowego co zarekwirowala policja... Po prostu bylo i przepadlo!
W UK przekazujac material dowodowy policji dostaje na pismie pokwitowanie co przekazalem i czy byla to kopia czy oryginal (co tez jest ciekawym tematem ale to na pozniej)...
Czytajac wypowiedzi z pierwszego linku - francuz mial ogromne szczescie ze trafil na kogos kumatego i na tyle szanujacego zdanie innych ze go wypuscili i nawet oddali cale skonfiskowane wczesniej mienie... Niemiec dobrze powiedzial ze sie nie odwazy odpalic wezla TORa u siebie - nalezy pamietac ze w niemczech prawo chyba nawet zabrania posiadania narzedzi hackerskich - byla taka akcja prawa w niemczech, nie wiem do konca czy to weszlo w zycie czy nie... Ja w UK na pewno nie odpale bo nie chce sobie jak to sie mowi nasrac w papiery... a w Polsce policje ocenilbym jako nieobliczalna by nie powiedziec ze wrecz 'niecywilizowana' aby uruchamiac w kraju takie narzedzia jak TOR.
Jeszcze jedno wyjasnienie co do 'niecywilizowana' - tak wypada w mojej prywatnej ocenie caloksztalt sytuacji w kraju - jak dziala policja pedzona batem politykow... Szkoda mi na prawde specjalistow policyjnych... znam paru z nich i bardzo ich szanuje za to jacy sa... dzieki nim wlasnie sprawy ida w Polsce w dobrym kierunku. Mam tylko nadzieje ze nie braknie im sily w tym co robia...
Czas zamknac moj off-top Zachecam wszystkich do przeczytania materialow podanych w poscie powyzej!
Ostatnio edytowane przez TQM : 05-27-2007 - 14:47
Zasady Postowania