Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki 11 do 20 z 20

Temat: Kompletny opis jak podsłuchiwać rozmowy telegoni komórkowej!

Domyślnie re

Tak naprwde to wszytkjo moja robota tylko nikomu niemówcie
    ta wieś jest odemnie w odległości jakiś 15 kilometrów
    Zawsze mówiłem że wtym regionie ludzie s o m dziwni
    prawie jak czarnobyl
    ato się samolot rozbije ato jakieś podsłuchy
    Ostatnio edytowane przez ble34 : 05-18-2007 - 16:51

Cool

Tam podsłuchiwac telewizorem mozna ponieważ na wsiach sa montowane tansze BTSy pracujace na częstotliwości 900 MHz, a ta częstotliwość jest też częstotliwoscia dla TV i jeszcze odpowiednie ułożenie BTSa (anteny) umozliwia podsłuch rozmów...

Ale tam to jest wyjatkowy przypadek nie myslcie ze zwyklym TV podsluchacie rozmowy w calym kraju... do tego jest potrzebny sprzęt, naprawde drogi sprzęt
    brak opisu

Domyślnie Kompletny poradnik?

Heheh, że tak powiem 'dupa' a nie 'kompletny opis jak podsłuchiwać rozmowy'.
    Jak ktoś wyżej wspomniał, rozmowy są kodowane algorytmem A5/1, A5/2, A3 bądź A8. Telewizor, nawet najnowszej generacji, nie potrafi odszyfrować takiej wiadomości. Istnieje możliwość, że konserwator BTSa wyłączył szyfrowanie rozmów - ale po co miałby to robić? To nie ma większego sensu.

Telewizja nadaje na min. 200 Mhz do około 750Mhz zazwyczaj. GSM to 900/1800/1900 (są też inne standardy, ale rzadziej używane). Żeby telewizor połączenie 'usłyszał' połączenia muszą być między 200 a 750 Mhz i nie być szyfrowane. Na myśl przychodzą od razu systemy analogowej telefonii bezprzewodowej NMT, które nadają na około 450 Mhz. Nie są one szyfrowane, więc telewizor mógłby je odtworzyć. Systemy takie TP.SA wykorzystuje na tkz. Ostatniej Mili - czyli na wsiach, w górach i innych terenach - po co instalować tam kable, światłowody itp, jak można zastąpić to systemem radiowym? Instalowanie takich systemów jest bardzo opłacalne, ponieważ nie są tak zaawansowane technicznie jak BTSy 900/1800 i żeby nadawać na 450Mhz zużywa się mniej mocy - co za tym idzie, można pokryć większy teren.

Mój kumpel, który tak jak ja interesuje się telekomunikacją, zauważył że budowa jednego z BTSów w tle jest charakterystyczna dla Orange - a Orange , jak wiadomo, ma spółkę z TP. Więc na tym maszcie mogą być zainstalowane nadajniki Orange oraz nadajniki NMT. To by to wyjaśniało - zamiast słyszeć rozmowy telefonii mobilnej, słyszą zwykłą 'radiową stacjonarkę'. To by było na tyle - pozdrawiam wszystkich telefonicznych maniaków.

Domyślnie

Bardzo dobra uwaga... Poza tym nalezy pamietac ze mowimy o RF... a jak wiadomo RF ma to do siebie, ze w pewnych okolicznosciach uklady i instalacje RF promieniuja nie tak jak powinny - tzn promieniuja to czego w ogole nie powinny :-) i to zupelnie na innych czestotliwosciach niz powinny...

Przyklad z mojego ogrodka... radio pracujace od 500kHz do 30MHz w pasmach amatorskich, automatyczna skrzynka antenowa i fider antenowy o dlugosci 10m... Zakladajac ze to co wyjdzie ze skrzynki jest idealnie dostrojone (bo po to jest ta skrzynka) i oczywiscie przy nizszej mocy skutecznej, ale to juz nie istotne... sugnal RF musi byc do skrzynk podany... pasma amatorskie to 160/80/40/20/15/10m - teraz popatrzmy... na 40m (7MHz) moj fider to dokladnie 1/4 fali... na 20m (14MHz) to 1/2 fali... na 10m pelna dlugosc fali...

"... no tak... ale o co Ci kurna tqm znowu chodzi?"

Tylko o to, ze na 40m moja stacja potrafi prawdopodobnie zaklocac telewizje, na 100% potrafi wywalic routery DSL jesli ten 10m fider jest nie tak ulozony (np, pozwijany) albo idzie za blisko kabli telefonicznych... bo zamiast promieniowac z anteny za skrzynka, sygnal RF wychodzi z kabla antenowego... Doskonale za to dziala w pasmie 15m (jeszcze lepiej w pasmach WARC - np 17m) i skrzynka dopasowujaca spisuje sie doskonale.

Efekt jest prosty - czasami przez takie pozorne pierdoly - jak dlugosc kabla antenowego czy jego zwiniecie w jakis konkretny sposob - uzyskujemy sliczne TVI (zaklocenia), ktore nie dosc ze niosa jakas ilosc uzytecznej (lub bezuzytecznej) informacjo to jeszcze pojawiaja sie na roznych dziwnych czestotliwosciach.

Tak samo niektore zasilacze komputerowe zaklocaja obwody radiowe jesli sa nawet kilkanascie metrow od radia. Tak samo Radio Maryja zaklocalo jedna z czestotliwosci ratunkowych na Okeciu bo mieli problemy z nadajnikiem na PKiN'ie i to bardzo smieszne problemy (2 nadajniki podlaczone do jednej anteny - 1 glowny + 1 backup, backup wylaczony... i wtedy zaczynalo siac)... a ze pakuja tam 1KW w antene (i to jeszcze FM) to jak to sie mowi 'moc sluszna', zaklocenia niosa jak sie patrzy... Sprawa zostala na szczescie rozwiazana i wszyscy sa szczesliwi - to bylo jakies 2-3 lata temu o ile pamietam.

Mam nadzieje ze macie nieco lepszy obraz tego jak dziwne zjawiska moga sie trafic gdy mamy do czynienia z falami radiowymi
    ctrl-alt-del.cc - soft reset site for IT admins and other staff :-)

5. Domyślnie

Z tego co wiem, okazało się, że były to rozmowy telefonii stacjonarnej. TP osobom, u którym nie można założyć zwykłego telefonu (nie można dociągnąć kabla albo poprostu im się nie chce) daje nadajniki Centertela. Te połączenia nie są zupełnie szyfrowane. Pracują na częstotliwościach zbliżonych do TV. Sam jestem (niestety :/) posiadaczem takiego "czegoś". Koszmar. Połączenia można bardzo łatwo podsłuchać (wystarczy ustawić odbiornik na odpowiednią częstotliwość i ustawić typ transmisji(pewnie zwykłe AM)). Łatwo także dzwonić na czyjś koszt.

Domyślnie

Łatwo także dzwonić na czyjś koszt.
    Hoho! Czyli to jeszcze działa xD A myślałem, że już wszędzie to naprawione bo u mnie w mieście tego nie zrobisz xD A tu prosze xD Gdzie można takie stare "dziurawe" linie telefoniczne znaleźć ;>

Domyślnie

Też mi wydarzenie, słyszeć rozmowy na komórkę w TV. U mnie mój stary ponad 15 letni TV na zmianę zakłócają Radio Maryja, albo jakieś rozmowy telefoniczne kiedy oglądam TVN ( Radio Maryja to rozumiem czemu to robi , ale czemu komórka? ).

Domyślnie

Radio MA ryja to rozumiem też- ale co do komórki to chłopie- chyba się nie rozumiemy- stare telewizory mają podobny układ do radyjek a jak powszechnie (mam nadzieję) wiadomo jeśli gadasz koło radia to słychać bo telefon zakłóca głośniki
    o przemyśleniach w kontekście NLP... http://www.tuetbrute.blogspot.com

Domyślnie Centertel

Nie potrzeba wiele kombinacji, żeby odebrać centertela pracującego na częstotliwościach ok 470MHz ( odbieram na zwykłym telewizorze, zmieniając tylko napięcie strojenia głowicy. Pasmo to lezy w zakresie odbioru każdego odbiornika TV) . nadawane jest niekodowanym systemem, modulacją FM

Domyślnie

Ja posiadam tv hm 10 letni i jest ręczne szukanie kanałów, kiedyś odkryłem szukając programów że mogę podsłuchiwać jakieś rozmowy.
    Zauważyłem że około 80% jest z terenów wiejskich(akcent i słownictwo ) więc pewnie sprawdza się teoria że tam gorsze btsy

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12