£130 niecale + przesylka/przesylki jak kto woli... razem £139.94 a ja przywioze do Polski w polowie listopada i dalej pewnie tez kurier jakis aby miec pewnosc ze dotrze. Wersja z HK bedzie £104 i dalej kwestia tego co w Polsce... ale tak czy inacej radio z HK to polowa ceny jaka ma ConSpark
W sumie roznica w cenie miedzy tym kupionym w UK a tym kupionym w HK jest £40. Kupujac w HK masz roznie z gwarancja, raz jest raz nie ma - generalnie dostajesz *chyba* zawsze kwit gwarancji od producenta (w UK na 100%) i na to radio jest 2 latka gwarancji. W UK kupilbym tutaj bo i swoje tutaj kupowalem i zostawilem w tej firmie niezla kase a eBay jak eBay... wiadomo.
Rozmawialem dzisiaj z kolega o tym jego FT-60R (z HK) i mowi, ze on nie jest zadowolony. Mozliwe ze po prostu trafilo mu sie jakies z totalnie skopana bateria. Bateria to w sumie nie tragedia - mozna zawsze kupic pakiet na akumulatorki AA i bedziesz mial 2 zestawy zasilania - jak tak robie zawsze - do kazdego mojego radia kupuje pakiet na akumulatorki, przydaje sie...
Samo radio (model R) dziala identycznie. Musialbys poszukac w sieci czy model R ma ton przemiennikowy 1750Hz bo w Polsce sie to bardzo przyda! Kolega obiecal sprawdzic na swoim reczniaku i da mi znac. Co do samego radia to recenzje masz tutaj http://www.eham.net/reviews/detail/4286 i oceny same mowia za siebie! 179 glosow w tej chwili i ocena srednia 4.6/5 - po prostu super!
UPDATE:
Jesli chcesz wersje z HK to nie ma problemu... w sumie to mam ochote zamowic 1 lub 2 i sprawdzic... Juz wygooglalem ze ton przemiennikowy jest wiec radio w europie bedzie dzialac, ale... odstep miedzykanalowy moze byc rozny - w najgorszym wypadku wychodzi na to ze bedziesz musial sie nieco pobawic w menu aby poprawnie skonfigurowac do pracy w Europie.
UPDATE 2:
Dokladnie interesowaloby Cie meny 49 (STEP - 5, 10, 12.5, 15, 20, 25, 50, 100kHz lub AUTO) oraz menu 26 (M/T-CL - T-CALL lub MONI) opisujace funkcje przycisku zaraz pod PTT - w ustawieniu na T-CALL masz ton przemiennikowy.