Przydała by Ci się odrobina dystansu.
I tak, piszesz jak wałęsa, w sposób niezrozumialy, jesteś największym grafomanem z jakim miałem styczność.
Noting personal.
Przydała by Ci się odrobina dystansu.
I tak, piszesz jak wałęsa, w sposób niezrozumialy, jesteś największym grafomanem z jakim miałem styczność.
Noting personal.
światło mądrości oświetla drogę z nikąd do nikąd
Lame Ty nawet nie odpowiesz sensownie na moje argumenty. Obrażasz mnie a nie umiesz pokazać swojego punktu widzenia. Przepraszam, ale nie mam ochoty dalej uczestniczyć w tej jakże MERYTORYCZNEJ dyskusji- zgłaszam wątek do zamknięcia, ponieważ nabijasz sobie posty.
BTW. Jest jedna użyteczna funkcja erystyki w socjotechnice. Aczkolwiek moim zdaniem powinno jej sie bardzo z wyczuciem używać- prowokacja. Dajmy na to sytuacja z ochroniarzem, który nie chce Cię wpuścić do budynku gdy podajesz się choćby za pracownika. Oczywiście od razu przechodzisz do ostrej ofensywy i rzucasz ze zadzwonisz do szefa, zwolnia go etc. Na slabego ochroniarza to podziała, na dobrego, wyszkolonego z doświadczeniem NIE.
Pozdrawiam
Adrian
Ostatnio edytowane przez Eragon Argetlam : 09-26-2012 - 23:52
o przemyśleniach w kontekście NLP... http://www.tuetbrute.blogspot.com
NLP to programowanie neurolingwistyczne - nikt nie mówi, że w celu wydobycia info. Zależy od celu np: możesz chcieć zbudować fałszywe wyobrażenie o sobie poprzez erystykę.
Witaj
Cieszę się, że chociaż Ty jeden sensownie dyskutujesz. Owszem poprzez NLP możesz próbować budować fałszywą osobowość w oczach innych, poprzez wpływanie na ich wyobraźnie. W tej kwestii jeżeli próbujemy stać się gburem i chamem (co wedle mnie jest raczej kiepskim przebraniem), ponieważ ta sama nauka dowodzi, że najważniejszy w skutecznym oddziaływaniu na drugą osobę jest raport- czyli stworzenie dobrej relacji pomiędzy nami a naszym celem. Wtedy to łatwiej jest nam przemycić sugestie, idee oraz obrazy dla wyobraźni. Gdy człowiek dyskutuje z kimś, z kim jego raport jest słaby, nie wierzy mu, i jest o wiele trudniej do czegokolwiek go namówić.
Tak więc kontynuując tematykę użyteczności erystyki w socjotechnice, nadal uważam, że erystyka jest użyteczna, ale nie można jej utożsamiać. Nie nadaje się ona do szacunkowo 70-80% ataków- gdzie celem jest konsultant telefoniczny, sekretarka, pracownik biurowy etc, a jedynie, gdy mamy przed sobą tak właśnie jak wspomniałem np. upierdliwego ochroniarza, który nie chce nas przepuścić.
Skoro dopiero zainteresowałeś się tematem i zacząłeś czytać "w tym temacie" (to już klasyka Wałęsy), bo temat cię zainteresował swoją tematyką...
...to proponuję żebyś skończył czytać nim zaczniesz głosić kolejne prawdy objawione..
Uzasadnij. Błagam o konkrety, bez grafomańskich wywodów które czyta się ze łzami w oczach.
Ostatnio edytowane przez lame : 09-28-2012 - 08:20
Lame kolejny raz mnie znieważasz i kolejny raz nabijasz posty, ponieważ ilośc przykładów, jakie podaję jest chyba wystarczająca. W tematyce socjotechniki siedzę od paru lat, w NLP także natomiast fakt erystykę pomijałem, więcej przeczytałem ostatnio.
Jeżeli masz ochotę ROZMAWIAĆ w tym tonie to bardzo mi przykro, ale nie będę dobrym rozmówcą dla Ciebie. Dlatego proszę idź już do swojej piaskownicy lepić babki, ponieważ w przeciwieństwie do @Elitegroup, który pisze konkretnie, Ty tylko znieważasz, i nie próbujesz obronić swojej racji.
Przykład jaki zacytowałeś- procenty wyszły z prostej kalkulacji ilość pracowników do ilości tzw pracowników biurowych, wobec których jako socjotechnik powinieneś być miły (z reguły oni wiedzą kto jest ich szefem i system opierdzielania nie wyjdzie).
Pozdrawiam
PS. Jeżeli zamierzasz odpisać w podobnym tonie jak wcześniej to wstrzymaj się, abym nie miał okazji kolejny raz wciskać przycisku na dole.
Ostatnio edytowane przez Eragon Argetlam : 09-28-2012 - 09:54
Jakie przykłady? Jakie procenty? Jakie kalkulacje? Wymieć choć jeden. Domagam się konkretów (tym razem domagam, bo proszenie i błaganie nic nie dało).
Ostatnio edytowane przez lame : 09-28-2012 - 09:59
Ja Cię chłopcze nie rozumiem. Chcesz abym Ci wytłumaczył skąd wzięło się 70-80% a teraz sam nie wiesz o co chodzi. Zastanów się... [NON COMENT]
Ale jeszcze raz:
Załóżmy, że atakujesz firmę dajmy na to programistyczną, w której pracuje 100 osób.
Wśród tych 100 (jak bym napisał słownie to byś mnie oskarżył o bóg wie co) pracownikiem, do którego możesz podejść i zaatakować za pomocą technik erystycznych są:
- sprzątaczka
- ochroniarz
- konserwator powierzchni płaskich
i jeszcze kilkoro na podobnych stanowiskach, niech będzie 20 osób. 100-20=80 (matematyki polecam się uczyć). Do pozostałych osób nie możesz podejść dsobie i ich erystycznie opierdalać podając się za kogoś o wyższym stanowisku, bo Cię zwyczajnie oleją, ponieważ znają tą firmę, wiedzą kto pod kogo podlega a ponadto będą incydenty raportowali. TAK WIĘC (80/100)*100% = 80%
Czy teraz rozumiesz co miałem na myśli czy jeszcze bardziej łopatologicznie?
Pozdrawiam
Skąd wiesz na kogo działa erystyka? Dlaczego tyko sprzątaczki? Gardzisz sprzątaczami? Należy przyjąć, że wzbudzenie emocji podczas rozmowy może nawet inteligentną i wykształconą osobę skłonić do niezwyczajnych zachowań/wypowiedzi.
Riposta będzie oczywiście na 3 chaotyczne akapity, których nie da się zrozumieć, a co najgorsze - zero konkretów.
Ktoś może nie mieć lekkiego pióra, to zrozumiałe, ale jak na domiar złego wypisuje same brednie....
takie postępowanie ma swoją fachową nazwę w świecie Usenetu, mianowicie "TROLING".
Ostatnio edytowane przez lame : 09-28-2012 - 10:27
Co Ty mi człowieku zarzucasz? O boże... nie nie nie... naprawdę, prosze zmień sobie swojego dilera, albo idź się leczyć.
Nikim nie gardzę. Natomiast Ty tworzysz sobie jakieś imaginacje. Co do tego, że na white-collar nie będzie działała erystyka to powtarzam Ci to po raz piąty czy tez dziesiąty, że stan w którym jesteśmy bardziej podatni na sugestie to stan nie wzburzenia i wściekłości, ALE przyjemności i zadowolenia.
PS. Sprawdź sobie co to jest lekkie pioro. To, że staram się czyerpująco pisać, to nie trolling. Tym raczej nazwałbym Twoje nabijanie sobie postów, bez jakichkolwiek konkretów.