Witam.Mam taki oto problemtóż nieświadom ustawiłem flagę 'nosuid' dla mojego katalogu głównego i teraz nie mogę się zalogować jako root.(za każdym razem polecenie 'su'wyświetla błąd żę hasło jest nieprawidłowe)może mi ktoś pomócDzięki....
Witam.Mam taki oto problemtóż nieświadom ustawiłem flagę 'nosuid' dla mojego katalogu głównego i teraz nie mogę się zalogować jako root.(za każdym razem polecenie 'su'wyświetla błąd żę hasło jest nieprawidłowe)może mi ktoś pomócDzięki....
..................... ...
Ostatnio edytowane przez kaspsior : 04-17-2012 - 23:29
...albo po prostu boot z livecd, mount, chmod, reboot... po problemie!
ctrl-alt-del.cc - soft reset site for IT admins and other staff :-)
jeśli możesz przekazywać parametry do jądra przy bootwaniu (używasz grub-a) możesz dodać parametr single
wtedy wchodzisz na runlevel 2 i możesz zmienić sobie hasełko passwd-em
Z jednym szczegolem... wiekszosc dystrybucji w tej chwili i tak pyta o aktualne haslo zanim Cie wpusci nawet w singlu... zawsze mozesz tez wcisnac Ctrl+D i kontynuowac boot systemu do normalnego poziomu.
Daleko daleko od pam.d - Boot loader, jadro, dekompresja ramdysku (initrd) i tam jest plik /linuxrc (najczesciej tak umieszczony), ktory odpowiada za cala procedure wykrywania sprzetu, itd a pozniej dopiero montuje root filesystem (podany jako parametr przez bootloader) i robi pivot-root do podmontowanego systemu... Dalej kontrole przejmuje jadro systemu i uruchamia init. Samo pam.d jest dopiero procesem odpalanym przez init
EDIT: w krotkiej wersji - tryb single wywolany jako parametr jadra podczas startu jest uruchamiany z linuxrc jako jeden z ostatnich krokow przed uruchomieniem init'a, ktory dalej zarzadza juz ladowaniem systemu...
Ostatnio edytowane przez TQM : 06-01-2007 - 15:24