Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki 11 do 20 z 20

Temat: Język prosty i na czasie...

Domyślnie

bo zacząłem się uczyć c++ ale w pewnym momencie się zaciąłem i nie rozumiem nic od tamtego momentu
    Napisz dokładniej na czym poległeś to pomożemy. Nie porzucaj C++ - dobry język

jest dużo kursów, dostępnych kodów źródłowych do przeanalizowania i w ogóle...
    Kiedyś szukałem i powiem szczerze, że odniosłem całkowicie inne wrażenie. Poza tym widziałem na jakimś forum, że ludzie odradzali naukę VB, pisali o jakiś złych nawykach, które zostawia i coś tam jeszcze, nie pamiętam

Tylko nie jakieś gówno jak symfonia...
    Czemu twierdzisz, że symfonia to gówno? Bardzo dużo ludzi ja poleca.

Domyślnie

Czemu twierdzisz, że symfonia to gówno? Bardzo dużo ludzi ja poleca.
    Owszem, i potem mamy programy bardziej dziurawe od windowsa.
    Niewiele z tego zrozumiałem (no, może jestem kretynem...), piszą jak napisac program żeby jakośtam ledwo działał (ach to iostream). Ucząc się z tego jedyne co potrafiłem to napisać program który wyświetla kilka znaków na ekranie, waży prawie pół mega i zalicza memleaka pod koniec

Teraz ucze się z różnych źródeł, głównie metodą prób i błędów i jestem 'troszke' dalej, a moje jak narazie pseudoprogramy działają i mają < 8 kB. Oczywiście w winAPI, ale język ten nie ma przyszłości, choć jest fajny :/

Domyślnie

Wiesz ja na programowaniu znam się troszeczke i na przykład z tej książki dowiedziałem się absolutnych podstaw c++ do tej pory iostream to dla mnie był początek każdego programu jaki próbowałem napisać . Nie rozumiem z tej książki nic o typach pochodnych... jeszcze poczytam gdzie indziej o tym to może coś załapię... To są chyba podstawy to jak na razie nie widze przyszłości w analizowaniu kodów i metodzie prób i błędów

Domyślnie

Cytat Napisał 31337 Zobacz post
    Owszem, i potem mamy programy bardziej dziurawe od windowsa.
    Niewiele z tego zrozumiałem (no, może jestem kretynem...), piszą jak napisac program żeby jakośtam ledwo działał (ach to iostream). Ucząc się z tego jedyne co potrafiłem to napisać program który wyświetla kilka znaków na ekranie, waży prawie pół mega i zalicza memleaka pod koniec
    U Ciebie i moze wazy pol mega, skoro masz ociezaly system. U mnie zwykly program, co wyswietla niesmiertelne "Hello, world!" napisany w czystym C++ zajmuje 6KB. Oczywiscie takie rzeczy to tylko w Linuksie.

Polecono mi nastepujace pozycje wiec i ja polecam je wam:
    • Kurs C++ (ten kurs przerobil jeden z moich kumpli z roku, a akurat ten kumpel wie co dobre)
    • Ksiazka "Jezyk ANSI C" wydawnictwa WNT (moj wykladowca powiedzial, ze to jest biblia programostow, kupilem ja, teraz rozumiem dlaczego, mimo ze to jest o jezyku C a nie C++, to uczy myslenia, ale do najlatwiejszych nie nalezy)
    • Ksiazka "Symfonia C++" (kupilem z tydzien temu i jestem na pierwszych rozdzialach, chyba sie nie zawiode)
    • Ksiazka "Thinking in C++" (tez zostala polecona studentom informatyki na mojej uczelni, jest dostepna za darmo w postaci elektronicznej w jezyku angielskim, i to jest plus, bo od razu nauczymy sie jezyka)
    • Ksiazka "Język C++" - Bjarne Stroustrup - wydawnictwo WNT (któż może wiedziec wiecej o jezyku programowania niz jego autor?)

Nie zniechecaj sie do C i C++, jesli chcesz byc programista to trzeba przejsc przez te jezyki.

Domyślnie

A ja powiem że visual basic nie jest dobry :/ Sam się uczyłem go i niestety rzeczywiście nie jest za dobry , fakt faktem jest bardzo prosty dużo prostszy od c++ ale w sumie może to strata czasu bo z tego co wiem vb jest tylko pod winwdowsa a co z linuxem? Ostatnio linux zyskuje coraz więcej użytkowników trzeba myśleć przyszłościowo a jak przebrnie się przez poczatki c++ to jest juz z górki (sam jestem przy tych początkach :P)

@31337

O co ci chodzi z tym iostream bo nie zrozumiałem :P Jak mógłbyć to rozwinąć.

/Zorlan
    Maybe I'm drunkard but who care about it?

Domyślnie

czy ja dobrze rozumiem ? w perlu monza pisac troajny łatwe to jest ?

Domyślnie

hehe praktycznie we wszystkim sie da
    a w perlu to juz na bank!

czy proste?
    ale co programowanie czy pisanie wirusów bo to dwie inne odpowiedzi będą książeczka jest gdzieś na helionie czy gdzieś jak pisać wirusy i programy antywirusowe - na czym to polega itp - następna jaką mam zamiar przeczytać - dużo osób ją poleca!
    Agencja reklamy kielce (mały kilkudniowy case pozycjonerski )

Domyślnie

hmmm nieco dziwny by to byl wirus napisany w perlu... jakbys nie mial na windows interpretera (np ActiverPerl) to nie zadziala :-)

Perl to nie jezyk kompilowany a skryptowy - w tym jego potega i wada zarazem... Wiele narzedzi systemowych w Unix'ach i nie tylko napisano wlasnie w perlu - to jest kombajn do przetwarzania ogromnych ilosci danych, uniwersajny klej do wszystkiego co elektroniczne :-)

Mozna nim pobrac dane z SMSa ktorego wysylasz z komorki, przemielic przez google, wyslac na IRC, zaszyfrowane zalogowac na zdalnym serwerze w logu systemowym, wyslac do kogos mailem a pozniej odeslac wynik na komorke dorzucajac prognoze pogody na najblizsze 24h :-)

Jesli wydaje sie Wam to glupie, to powiem Wam ze uzywam takich skryptow regularnie :-) Wszystko dziala tylko prognoza pogody nie zawsze sie sprawdza

Na powaznie - Perl jako klej uniwersaly jest nie do przebicia - gada protokolami sieciowymi ze wszystkimi uslugami (dns, smtp, snmp, nntp, pop/imap, www, time, telnet, jabber oraz niskopoziomowe sockety TCP/IP w IPv4 i IPv6), gada wyzszymi abstrakcjami (XML-RPC, itd), mozna do niego wstawic kod innych jezykow - np C, Java, itd... po prostu to jest przyslowiowy 'kon pociagowy' niejednej firmy...

... a do tego ze jest interpretowanym jezykiem to zawsze mozna zajrzec do kodu, cos poprawic i odpalic jeszcze raz... Zdziwilibyscie sie co w perlu jest zrobione u mnie w firmie
    ctrl-alt-del.cc - soft reset site for IT admins and other staff :-)

Domyślnie

no zayebistaa zecz ... własnie zaczołem sie uczyc (
    perl jest nikompilowany... a mozna go wstawic do kodu cpp tak jak asemblera czy batch ? czy mozna go w jakikolwiek sposób skompilowac ?

Domyślnie

Zobacz modul PAR... Perl posiada tez kompilator perlcc ale wynikowka jest spora dosyc - prawie 2MB jak pamietam - tylko ze wiekszosc to biblioteki osadzone itd, dolozenie kodu niewiele powieksza aplikacje

Tak wiec do wyboru:
    - perlcc
    - modul PAR
    - Perl Packager (pp) - nie pamietam czy to nie czesc PAR'a
    - komercyjny perl2exe (dla Windows i Linux'a), ktory dokleja info w wersji darmowej na koniec ale da sie to obejsc hehe

Polecam do poczytania www.perlmonks.com - swiatynia uzytkownikow perl'a - konkretne pytania, konkretne odpowiedzi... system punktow doswiadczenia gdzie inni czytelnicy glosuja i dostajesz punkty (jestem na poziomie 9).

Z ciekawostek co robilem w perlu - boty irc'owe ktore: uczyly sie nowych bluzgow i kopaly za zle zachowanie, szukaly w google, tlumaczyly rozmowy miedzy roznymi kanalami - 6 do 8 jezykow, wysylaly SMSy jak cos sie dzialo ciekawego a do tego potrafily przyjmowac polecenia SMS'ami... gadaly z 2 botnetami irc'owymi ich wlasnym protokolem
    Po botach byly rozne aplikacje pod WWW - np klient WWW ciagnacy dane co jakis czas i wrzucajacy je gdzies indziej (bo z natury jestem leniwy), program ktory uzywa IE pod Windows i wchodzi na strony a pozniej rusza myszka za usera aby wejsc we wlasciwe miejsca (dziala z JavaScript, appletami Javy, klientami Flash, itd) oraz kilka lat narzedzi administracyjnych dla systemow Linux... np. automatyczne ustawianie kolejek QoS i regulowanie predkosci ruchu klientow w sieci uczelnianej w zaleznosci od tego czego uzywaja - jak wpadlo P2P to przycinalo, itd...

Najciekawszy byl firewall + system autoamtycznego odpowiadania na ataki z sieci :-) rozproszony, bez centralnego zarzadzania... Jak ktos ostro atakowal to pozostale serwery odpowiadaly kontratakiem a ten co prosil o pomoc wylaczal sie dla bezpieczenstwa sieci ktora chronil Taki IPS, ktory napisalem w 2000 roku - pol roku pozniej gdzies na onlamp.com wyczytalem ze takie systemy to przyszlosc i beda popularne za jakies 2 lata (czyli kolo 2003 roku)...

... ale ze ucieklismy OFF-TOPIC to proponuje zalozyc osobny watek jesli beda jakies jeszcze pytania...
    Ostatnio edytowane przez TQM : 05-19-2007 - 18:57
    ctrl-alt-del.cc - soft reset site for IT admins and other staff :-)

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Zasady Postowania