Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki 1 do 10 z 20

Temat: Język prosty i na czasie...

Domyślnie Język prosty i na czasie...

Witam wszystkich ponieważ jestem nowy.

Chciałbym abyście polecili mi jakiś prosty i przydatny w dzisiejszych czasach język programowania, bo zacząłem się uczyć c++ ale w pewnym momencie się zaciąłem i nie rozumiem nic od tamtego momentu. Uczyłem się z pomocą książki "Symfonia c++" jakby ktoś pytał.

Domyślnie

hymm.. trudno powiedzeć - skoro c++ jest dla ciebie za trudny to może VB( Visual Basic)?
    Jak dla mnie najbardziej przydatny zaraz po c++ bo można w nim pisać makra pod worda excela itp... - czyli VBA (Visual Basic for Application)
    Dość prosty, przyjemny...

Tqm pewnie poleci Perl'a - szczeże zastanawiam się czy się go nie zaczne uczyć - można pisać strony jak i programy pod unixa - fajna sprawa - narazie czas niepozwala ale w wakacje prawdopodobnie zainwestuje w jakąś książeczkę do perla
    Agencja reklamy kielce (mały kilkudniowy case pozycjonerski )

Domyślnie

VB zacząłem się uczyć w budzie. A oprócz pisania makr przydatny jest jeszcze do czegoś? np. do pisania jakichś programów...
    A jest jakiś język prostszy od c++ ale zbliżony do niego budową? Żebym mógł ucząc się go bardziej rozumieć c++...

Cool

hymm... nie nio pewnie że można pisąc jakies inne programy sa środowiska odpowiednie... jak dla mnie to dość wygodny język dla nowicjuszu w programowaniu - można szybko przejść na okienka - napisać jakiś fajny programik i go używać - jest dużo kursów, dostępnych kodów źrudłowych do przeanalizowania i wogóle...

natomist co do drugiej części pytania to może nie rezygnuj z c++?
    Powiedz czego nie możesz zalapać (tylko w nowym właściwym temacie i we właściwym dziale! bo ten nie jest o programowaniu - przenoszę...)

Domyślnie

Na razie jestem w szkole i nie pamiętam dokładnie w czym tkwił problem ale chodziło o tablice zmiennych. Co to są same tablice to rozumiem (grupa zmiennych tego samego typu co nie? ) ale kawałeczek dalej pisze o jakichś chyba operatorach do tych tablic... wrócę do domu to napiszę dokładniej...

Domyślnie re

asambler
    wiecie co wczorai luknołem do kursu asamblera i
    jestem w szoku troszke

Domyślnie

hehe ni dziwie ci się - też popatrzylem sobie w te magiczne przesunięcia bitowe i mi sie odechciało narazie musze sie skupic na php

Domyślnie

c++.
    Tylko nie jakieś gówno jak symfonia...
    Jak zobaczysz nagłówek #include<iostream> to daruj sobie taki kurs.

Szczerze mówiąc nie znalazłem żadnego porządnego podręcznika do c++, dokładnie wyjaśniającego działanie programu, kompilatora, jak napisać wydajny i mały kod, etc...

Domyślnie

To co polecasz? Może znasz jakąś stronkę na ten temat?
    Mam jeszcze książkę "c++ w 24 godziny" kolega mi ją doradził ale symfonia już mi się nawet lepsza wydawała...

Domyślnie

Co do perla - mozna bez problemu pisac aplikacje dla windows, wlasne serwery sieciowe (o klientach roznej masci nie wspominajac) a pod windows mozna fajnie sterowac kompem - odpalasz program, on odpala przegladarke, loguje sie na strone, wchodzi w poszczegolne pola itd... generuje raporty i zapisuje wyniki w pliku uzywajac tylko wskazanej przegladarki (dziala z IE i wszelkim dziwnym JavaScript'em ehehe)...

Perl nie jest ograniczony do CGI i UNIX'ow (Linuxow) - to programisci ktorzy tak mysla sa ograniczeni bo Perl to taki Swiss Army Knife :-)
    ctrl-alt-del.cc - soft reset site for IT admins and other staff :-)

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Zasady Postowania