Pokaż wyniki 1 do 5 z 5

Temat: Ukryte miejsce na pendrive

Domyślnie Ukryte miejsce na pendrive

Witam

Dostałem prezent w postaci "używanego pendrive" z pewną dla mnie zawartością (niewinną),
    Po jakimś czasie zauważyłem, że waga plików nie pokrywa się z zajętym miejscem na nim.
    47 mega zajętego miejsca zajętego (obecnie czysty pen jest po formacie), 4GB.

Próbowałem z wiersza poleceń to sprawdzić

dir:
    wolumin w stacji h: nie ma etykiety,
    numer seryjny...bla bla,

katalog h:\

nie można odnaleźć pliku
    attrib:

nie można odnaleźć pliku -H:\*.*
    wszystko wskazuje na to że istotnie jest on pusty, i że są to "być może" uszkodzone sektory, ale ja jestem paranoikiem i mam też swoje powody by oczekiwać tam zakonspirowanej niespodzianki.

Czy są jakieś sposoby by się dowiedzieć co się tam znajduje?

Domyślnie

a czy ten pendrive nie ma opcji szyfrowania za pomocą przycisku fizycznego lub auto-backupu ?
    Extraterrestrial plant

Domyślnie

Nie ma przycisków, to stary pen Kingstona Data Traveler 2.0 USB Device z wysuwaną końcówką (4GB).

Domyślnie

Czasami chińskie pendrive o mega pojemności nie mają faktycznie fizycznie takowej. Być może był na pendrive jakiś ukryty konterner TrueCrypta ale wtedy nie za wiele Ci grozi... :-)

Domyślnie

Otwórz pendrive za pomocą gparted lub jakiegoś innego narzędzia do edycji partycji, sprawdź czy nie ma dodatkowej partycji, może być w innym systemie plików i windows jej nie zobaczy. Najlepiej otworzyć pod linuchem z jakiegoś LiveCD, jak się boisz zawartości. Czasem też penki, często rozdawane w jakiś akcjach promocyjnych mają softwarowo zaszytą partycję której nie da się usunąć, wtedy można próbować odblokować pendrive poprzez wgranie zmodyfikowanego firmware, raz mi się udało w ten sposób wyciągnąć dodatkowe 4G z takiego pendrive-a.

Zasady Postowania