Chciałbym być programistą php/java ale mam umiarkowany stopień niepełnosprawności(choroba psychiczna ale jestem w dobrym stanie). Czy jak napiszę w CV że mam umiarkowany stopień niepełnosprawności to czy mnie oleją?
Chciałbym być programistą php/java ale mam umiarkowany stopień niepełnosprawności(choroba psychiczna ale jestem w dobrym stanie). Czy jak napiszę w CV że mam umiarkowany stopień niepełnosprawności to czy mnie oleją?
Jako osoba z Zespołem Aspergera i posiadaczka orzeczenia o niepełnosprawności (stopień umiarkowany, kod 02-P jak Ty, choć w moim przypadku powinien być 12-C) powiem ci, że CV nie jest miejscem gdzie wpisuje się ewentualną niepełnosprawność. Podobnie takim miejscem nie powinien być list motywacyjny, chyba że chcesz w jakiś sposób pokazać swój upór i determinację w dążeniu do celu. Warto jednak o tym wspomnieć na rozmowie kwalifikacyjnej (dodatkowe 600 złotych dopłaty dla pracodawcy za oba wymienione powyżej kody- więc jakiś potencjalny profit ofc niezależnie od Miesięczne dofinansowanie do wynagrodzenia pracownika niepełnosprawnego - Uprawnienia pracodawców zatrudniających osoby niepełnosprawne - eBifron bo to swoją drogą). Sama jak szukałam pracy czasami podawałam ten fakt w dokumentach aplikacyjnych (zazwyczaj w wiadomości do rekrutujących) czasami nie i powiem ci że jak nie podawałam odzew był większy i mogę się pochwalić, że znalazłam pracę z której jestem zadowolona.
Zauważ, że o ile większość ludzi w naszym fachu nie ma z tym problemu (większość z nas jest popier... i nikt nie robi z tego afery) to te durne panie w HR mogą cię skreślić zanim aplikacja przejdzie "wyżej" do rąk osób, które rzeczywiście odpowiadają za zatrudnienie lub nie.
Jeśli nie będziesz mieć pod górke, nigdy nie dojdziesz na szczyt.
ale chyba z orzeczeniem to najłatwiej być programistą php co nie?
a w czym się przejawia Wasza choroba ? może tak się Wam tylko wydaje, wierzycie w to i Wasz organizm zachowuje się zgodnie z systemem przekonań.
Extraterrestrial plant
Ja bym na Twoim miejscu nie pisał tego w CV, bo mogą Ci od razu z miejsca odrzucić kandydaturę, nie patrząc w ogóle na Twoje doświadczenie. Jeśli Cię zaproszą na rozmowę to znaczy, że są zainteresowani Twoimi umiejętności i dopiero na rozmowie (po tym jak się świetnie zaprezentujesz) o Tym powiedzieć. I też z drugiej strony pamiętaj, żeby tego nie zatajać.
Nie musisz wcale o tym pisać.