Pokaż wyniki 1 do 7 z 7

Temat: Trudne początki

Domyślnie Trudne początki

Cześć!
    Jestem Bartek i moja przygoda z hackingiem się dopiero zaczyna, aczkolwiek proszę mnie nie wyzywać od "lamusów", "cieciów", "debili którzy nie umieją używać opcji "szukaj"". Szukałem, ale nie znalazłem tematów o początkach ponieważ wszystkie posty w nich opierają się na słowach "www.google.pl", "opcja szukaj", "było mnóstwo tego typów tematów". Ja chciałbym w takim razie dostać choć jeden temat dla "naprawdę zielonych w tych sprawach ludzi".

Chcę się nauczyć hackingu do celów bezpieczeństwa komputerów, ale także włamów na kompy innych. Ściągnąłem sobie "przejrzystą", identyczną książkę jak "Szkoła Hakerów" ale po 4 rozdziale się zgubiłem. Cztałem dużo poradników w Google ale wszystkie jak dla mnie były niedokładnie wyjaśnione. Do teraz nie wiem dokładnie co to jest "exploit". Jestem naprawdę zielony, nie umiem robić stron WWW, nie znam się dobrze na kompach i internecie, mówiąc krótko chcę się zacząć tym bawić dlatego proszę o cierpliwość i zrozumienie. Każdy kiedyś zaczynał, choć ja zaczynam mając 16 lat.

Bardzo proszę o pomoc. Pomoc, a nie bluzgi i wyzwiska pod moim adresem. Chcę się tym zająć, ale nie wiem za bardzo jak i dlatego się zwracam do Was o pomoc bo innego takiego ciekawego portalu o tym zajęciu nie znalazłem.

Pozdrawiam

Domyślnie

Jako ze Wroclaw darze specjalnym sentymentem :-) odpowiem w skrocie... walkowalismy temat na forum i zawsze odsylalismy ludzi do nauki programowania na poczatek. Dlaczego programowanie? Moze dlatego, ze uczy myslec logicznie by nie powiedziec ze wrecz strukturalnie lub obiektowo. Moze nie jest to przymus ale bez przynajmniej dobrych podstaw programowania cala dalsza wiedza bedzie jedynie teoria i uzytkowaniem gotowcow... a jak sie okaze ze te nie dzialaja to panika bo nie bedziesz wiedzial co dalej zrobic aby zaczely dzialac.

Proponowalbym tez ogolnie zapoznac sie z protokolem TCP/IP - jego struktura, warstwami protokolu oraz budowa pakietow TCP i UDP - bedziesz tego bardzo czesto uzywal... wydaje mi sie ze wtedy ksiazki w stylu 'Szkola Hackerow' stana sie bardziej przejrzyste i zrozumiale...

Jedno jest pewne - 'Szkola Hackerow' na pewno nie jest ksiazka dla osob ktore zaczynaja zupelnie od zera - zanim sie za nia wezmiesz musisz juz pewna wiedze miec.

Na zakonczenie - niestety jak zabezpieczac (a wiec i jak lamac) nie nauczysz sie w pol roku czy rok... to jest caly proces nauki i doskonalenia ktory nigdy sie nie konczy jesli chcesz byc dobry... bo ludzie ciagle cos nowego wymyslaja i trzeba byc w miare na czasie z tym co jest dostepne w tej dziedzinie.

Na pewno pytanie/problem dobrze opisane i umieszczone tutaj na forum nie przejdzie bez echa - najczesciej jednak popelniany blad wsrod zaczynajacych to nadmierne stosowanie skrotow myslowych (a my probujemy zgadywac o co chodzi) i problemy z wyslawianiem sie :-) Wtedy na prawde ciezko pomoc, nawet jak juz ma sie na to czas i checi. Sporo tematow ktore na pewno beda Cie trapic jest opisane na forum - do tego dosc szybko sie ono rozrasta

Powodzenia wiec i zagladaj czesciej...
    ctrl-alt-del.cc - soft reset site for IT admins and other staff :-)

Domyślnie

dobrze tqm, że w skrócie
    * markossx *

Domyślnie

Cytat Napisał quiqqly Zobacz post
    Cześć!
    Jestem Bartek

Pozdrawiam
    Jestem Dominik

aczkolwiek proszę mnie nie wyzywać od "lamusów", "cieciów", "debili którzy nie umieją używać opcji "szukaj"".
    nom jedno narzie moge ci przynac widac ze szukales jak takie cos juz znlazles
    bo jak bys nie suzkal to nie widzalbys ze tak mowia

Ściągnąłem sobie "przejrzystą", identyczną książkę jak "Szkoła Hakerów" ale po 4 rozdziale się zgubiłem.
    no fakt jest troche namieszane sa sie tez pogubilem ale troche dalej...

Do teraz nie wiem dokładnie co to jest "exploit".
    nie zapomnijmy o www.wikipedia.org

Jestem naprawdę zielony, nie umiem robić stron WWW
    www.kurshtml.boo.pl naprawde dobry

krótko chcę się zacząć tym bawić
    tym sie nie da bawic

A wiec
    -angielski
    -programowanie
    Ostatnio edytowane przez Squealer : 04-09-2007 - 20:37

Domyślnie

dokladnie tqm:
    ja dodam tylko tyle od siebie że:
    nie da sie mało umieć i zacząć sie bawić w hacking...

postaw sobie jakiś cel (polecam na początek postawić sobie jednak za cel naukę html'a bo to każdy informatyk powinien znać do dąż do tego) nie poddawając się. Dlaczego html na początek?! powiem tak: język bardzo ale to bardzo łatwy ( ja go opanowałem (tak w 80%) w jedna noc...

język typowo opisowy nie programistyczny jak niektórzy mówią - nie uczy jeszcze myślenia obiektowo ale uczy tego jak z "klocków" budować jakiś projekt...
    a potem w zależności czy chcesz sie zająć atakami na sieci i systemy operacyjne ( jak tak to tcp/ip + cpp + poznanie dobrze systemów microsoftu i unix) a jak mają to być np. ataki xss i ataki csfr to wpierwszej kolejności java script i php

więc tak jak powiedział tqm czytaj ucz się - a jak nie możesz dać rady pytaj...
    Agencja reklamy kielce (mały kilkudniowy case pozycjonerski )

Domyślnie

Cześć!
    Jestem Bartek i moja przygoda z hackingiem się dopiero zaczyna
    to troche jak: cześć, jestem w4j i jestem alkoholikiem. Musisz się uczyć ang i matematyki, bo bez tego ani rusz. Przydało by się przeprosić z logiką(koniunkcja, alternatywa i negacja oraz wartości prawda/fałsz są niezbędne do programowania) oraz przeprosić się z html na początek. Intenet i księgarnie są pełne książek i kursów więc nie będzie trudno. Potem znajdź sobie jakisjęzyk, którego będziesz chciał się uczyć i dalej samo pójdzie. I czytaj to forum tak czesto jak możesz

Domyślnie

No więc ja w hacking bawię się od niecałego tygodnia. Co prawda mam dopiero 15 lat ale znam już trochę html, bawiłem się w programowanie ale tutaj to naprawde znam tylko podstawy. Ostatnio zacząłem naukę PHP, bo słyszałem na innych www i forach że większość stron internetowych opiera się właśnie na PHP. Co do znajomości html'a to utworzyłem swoją własną stronę, ale linka nie zamieszcze bo nie ma na nim kompletnie nic ciekawego. Próbowałem też zacząć uczyć się java scriptu, ale nie mogłem znaleźć dobrych poradników i szybko się zniechęciłem.

Chciałbym zapytać się od jakiego rodzaju hackingu powinienem zacząć? Chodzi tu o webhacking exploity itp.

Z góry dzięki za pomoc