Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki 1 do 10 z 28

Temat: Mity, w które ślepo wierzymy

Domyślnie Mity, w które ślepo wierzymy

Po zjedzeniu czekolady wcale nie poczujemy się lepiej, to nieprawda, że używamy tylko 10% swojego mózgu, a z kosmosu widać nie tylko Wielki Mur Chiński...Znalazłem kilka fajnych ciekawostek

27 mitów w które ślepo wierzymy - wekendowo.pl

Domyślnie

Jak to nie?
    Węglowodany trafiające do mózgu nie powodują pobudzenia?
    Chyba sobie kpisz.

Domyślnie

O kofeinie, teobrominie i wielu innych już nawet nie wspominając

A co do 10% mózgu, to jest bardziej niż oczywiste. Tylko idiota nie zna praw biologii i ewolucji. Natura dąży do tego, aby nie zużywać energii na nie używane elementy. Podobnie jak człowiek bez wysiłku fizycznego staje się słaby i niedołężny, tak samo człowiek używający 10% mózgu po kilku latach straciłby pozostałe 90%.
    "Trąba powietrzna moich zepsutych myśli, zrywa ci z karku kołnierz ortopedyczny"

4. Domyślnie

Popsułeś mi całe dzieciństwo:-)

5. Domyślnie

Ależ to prawda, że używamy około 10% mózgu. Problem jest głównie w tym, że wiele często przeinacza się przy tłumaczeniach, a sporo z tego wykrzywia jeszcze popkultura i media różnego sortu. Używamy około 10% zasobów mózgu w danym momencie. Nie jest tak, że pozostałe 90% nigdy nie pozostaje aktywne. Po prostu siedząc i pisząc nie muszę odwoływać się m.in. do mojej wiedzy w zakresie sztuki starożytnego Egiptu czy korzystać z ośrodka równowagi w takim stopniu, w jakim korzystałbym z niego chociażby biegnąc
    The net is truly vast and infinite.

Domyślnie

Mnie czekolada bardziej pobudza niż kawa - poważka. A tak poza tym, czuje się szczęśliwsza jak zjem nawet tylko kawaleczek.

Domyślnie

A mnie pobudza alkohol i co. Wtedy nie używam nawet 5 % mózgu.
    Ostatnio edytowane przez MateO : 03-10-2015 - 00:29

Domyślnie

Cytat Napisał Promyk Zobacz post
    Po zjedzeniu czekolady wcale nie poczujemy się lepiej
    Na chwilę obecną nieistotne po czym poczujemy się lepiej - ważne jest natomiast to, że czekalada potrafi wywołać ten efekt więc suma sumarum to stwierdzenie jest jednak prawdziwe - choćby to było nawet placebo xD

9. Domyślnie

czekolada nie rozwiąże problemu ale tak jak wysiłek fizyczny jest bodźcem, który wywołuje stan który możemy nazywać potocznie radosnym. Nie zmienia to faktu, że to chwilowe i gdybyśmy mieli rozwiązywać tak nasze problemy to produkcja czekolady musiałaby się zwiększyć
    A czy używamy 10% mózgu - słyszałem także teorię, że 15%. Tak czy siak są to niewielkie możliwości naszego mózgu.

Domyślnie Czekolada

Jakoś mi czekolada w niczym nie pomaga ani mnie nie pobudza. Natomiast wysiłek fizyczny tak.
    Ostatnio edytowane przez MateO : 03-10-2015 - 00:29

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Zasady Postowania