Witam
Czy mógłby mi ktoś w prostych słowach wyjaśnić idee stworzenia:
/footer, /article, /section, /aside
dziękuję.
Witam
Czy mógłby mi ktoś w prostych słowach wyjaśnić idee stworzenia:
/footer, /article, /section, /aside
dziękuję.
No wiesz, są to elementy strony które często się powtarzają, goście od html5 uznali ze jest sens to ustandaryzować.
No to żeś mi Lame wytłumaczył jakbyś mógł opisać na przykładzie i dlaczego akurat te dane muszą być w tej sekcji.
xD
Choć oficjalnie HTML5 jeszcze nie ma (więc przeglądarki nie musiałby go wspierać), wydaje mi się że to krok w stronę wyszukiwarek internetowych. Jeśli poczytasz o jakiś podstawach SEO i algorytmach Google, dojdziesz do wniosku że najważniejszą częścią strony (treścią merytoryczną) dla wyszukiwarki i pozycjonera powinien być tag article czyli treść właściwi. Jest to tylko moja koncepcja, która wydaje mi się słuszna.
Jak byłam na szkoleniu osób, które miały szkolić innych z nowinek w html5, to mi powiedziano, że chodzi głównie o dostosowanie do
a) małych ekranów, które mogłyby pomijać pewne pola, lub wyświetlać je inaczej
b) wydruk
c) urządzenia dla niewidomych czytające lub brajlujące tekst - ślepi w ograniczony sposób korzystają z nawigacji - potrzebują treści, a odczytywanie menu jako zwykłego tekstu... warto sobie wyobrazić.
d) automaty różnego rodzaju.
Wprowadzenie standardów mogłoby wprowadzić przeglądarki www które w określony sposób reagują na określone tagi (nie ma narzuconej definicji w jaki sposób mają to robić - jest tylko jaki ma być tego efekt).
Jeśli nie będziesz mieć pod górke, nigdy nie dojdziesz na szczyt.