-
jak ochronić sie przed włamaniem.
witam
Nie znam się na komputerach, i język jakim sie pisze na forach przewaznie jest dla mnie niezrozumiały.
A problem jest bo parę lat temu były chłopak regularnie szpiegował mój komputer (oczywiscie na odległość bo nie maił ani razu dostępu).
Nic z tym nie robiłam oprócz formatu i kasowania historii bo uważałam że i tak nie dam rady temu zapobiec.
Tylko tyle że mam inną sieć, inne miejsce zamieszkania. Niestety, on nadal ma do mnie dostęp i zdaje sie że znajduje w ten sposób z kim teraz ja pisze, spotykam się, no jednym słowem
zaczynam mieć dosyć.
Moje pytanie jest takie - czy muszę oddać komputer specjaliście, czy jest szansa samej coś z tym zrobić.
nie potrafię nawet sformatować komputera, antywirus mam nielegalny zainstalowany przez znajomego.
Od czego zaczac?
a i zgóry dzieki za sugestie.
-
No to wiec tak.
Powiem ci no że 1 podstawową czynnością w takich sytuacjach jest pełne skanowanie komputera.
Radzę abyś sobie uaktualniła anti-wirusa i przeskanowała cały komputer.
Jak gościu wie co piszesz, z kim wychodzisz itp to sądzę że masz zainstalowanego u siebie na PC keyloggera jeśli nie wiesz co oznacza to wystarczy wpisać w google.pl.
Zapewne zainstalował go na twoim komputerze wysyłając ci go np przez gg pod pretekstem "zobacz czy to nie ty na tym zdj" i ty zapewne zaciekawiona zobaczyłaś otwierając plik.
A wiec jeśli nie znasz się na "naprawie" no to zanieś do "specjalisty" aby załatwił tą sprawę.
A jeśli nie chcesz to tak jak mówiłem przeskanuj cały system. Jeśli dobry keylogger to anti-wirus
nie wykryje i tu byłby większy problem no ale zawsze najlepszym pozbyciem się wszystkiego jest format
To jest moja propozycja. Na pewno jeszcze inni ci doradzą
-
Istnieje możliwość, że chłopak zna Twoje hasła ? gg, fb, poczta, etc. Pozmieniaj hasła na całkiem inne, niż miałaś do tej pory.
Zasady Postowania