Cześć,
Bardzo przepraszam jesli temat poruszam niepotrzebnie, przeszukałem forum i nie znalazłem czegoś co by było w stanie mi pomóc. Dodatkowo przegrzebałem Google i tu też niewiele choć wszystko skonfigurowałem poprawnie nie rozumiem dlaczego nie potrafię uzyskać połączenia przez VNC.
Już tłumaczę o co chodzi,
Posiadam dostęp do routera i mogę nim zarządzać z poza sieci lokalnej. Router to Thomson TWG850-4U z softem w wersji STBA.01.71
Router posiada włączony server DHCP (ale to nie problem bo IP mogę w każdej chwili uzyskać od użytkownika komputera zdalnego)
W zakładce Advanced i opcji w kolumnie po lewej Forwarding otworzyłem port 5900 star i stop dla adresu lokalnego IP 192.168.0.12 (bo taki był adres maszyny podłączonej do sieci) w polu External (tu adres zewnętrzny routera który oczywiście pozostawię dla siebie) także otwary port 5900)
Na komputerze HOST skonfigurowany server VNC hasło i porty. Mimo to przy próbie połączenia z poza sieci w VNC Viewer podając adres IP ZEWNĘTRZNY routera z dopiskiem ":5900" nie uzyskuję połączenia z hostem. dodam tylko, że mogę pingować router. DMZ ustawione tak że adres IP HOSTA widoczny poza siecią.
Może ważną informacją będzie to że host jest podpięty przez Wi-Fi ale to chyba nie ma znaczenia.
Jeszcze jedno. wszystkie zapory na komputerze hosta są wyłązzone.
Czy jest ktoś kto spotkał się z takim problemem, jesli tak proszę o pomoc.
Pozdrawiam