Witam,
Przeglądałem kilka tematów z działu "anonimowość w sieci" i chciałbym zapytać o parę rzeczy w kwestii działania tora (ogólne pojęcie i oczywiste podstawy myślę że znam).
Zauważyłem, że z jednej strony takie np. wyniki namierzalności przeglądarki na panopticlick są wyjątkowo niezłe (1 na 1460), ale z drugiej pierwsza z brzegu strona typu 'what's my os?' bez problemu rozpoznała z jakiej wersji windowsa korzystam. Przyznaję bez bicia, że nie mam ochoty przedzierać się przez całą dokumentację, jakiej do tej pory mógł się dorobić tor, ale byłbym wdzięczny za ogólne rozjaśnienie tematu:
Zakładając, że przestrzegam podstawowych zasad zachowania anonimowości, ile informacji o moim komputerze da się wyciągnąć przez tora? Wersja systemu to jedno, ale jeśli dołożyć do tego informacje o sprzęcie, to już robi się całkiem klarowny obraz. Ponadto, ile unikalnych numerów seryjnych/identyfikatorów etc. wprawna osoba jest w stanie zdobyć? Kolejna kwestia to wbudowana karta wifi - zmiana mac jest na tyle prostą sprawą, że aż muszę zapytać, czy karty sieciowe nie mają przypadkiem czegoś na kształt IMEI?
Byłbym bardzo wdzięczny za odpowiedź!