Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki 1 do 10 z 18

Temat: Backtrack5 a nesotrada

Domyślnie Backtrack5 a nesotrada

Witam wyszła niedawno najnowsza wersja Backtracka-Backtrack5.I w związku z tym mam pytanie.Czy ta najnowsza wersja backtracka bedzie współpracowała z neostradą ponieważ mam neostradę bo na backtrack 4 to nie chciał współpracować a ja chciałbym na czymś wykonywać testy penetracyjne.Pozdrawiam wszystkich.

Domyślnie

A co ma jedno do drugiego bo nie widze zwiazku?

Dziala... bez problemow jak masz router jakis i do niego podpietego kompa... a jak nie masz routera tylko uzywsza modemu USB to pewnie tez zadziala ale mozesz sie nieco bawic aby to odpalic. BT5 jest nadal darmowy, wiec moze najprosciej sciagnac i samemu sprawdzic (albo poprawnie zadac pytanie bo nikt nie wie jak masz Neo podlaczone).

Aby uzyskac dobra odpowiedz trzeba zadac dobre pytanie.
    ctrl-alt-del.cc - soft reset site for IT admins and other staff :-)

Domyślnie

Mam livebox tp to jest modem i łączą się za pomocą kabla ethernet ale mam też możliwość za pomocą USB raczej bo mam też napis USB PC i w instrukcji pdf wyczytałem,że USB PC też służy do podłączenia komputera.Czyli jak się łączę za pomocą kabla ethernet to nie da rady żeby mieć internet w backtracku czyli żeby można było ustawić kartę w tryb nasłuchiwania.Siostra ma laptopa i korzysta z adaptera USB wifi ale nie wiem czy to by coś dało.

Domyślnie

Wiec Twoj problem to nie jak zrobic aby miec interent tylko jak zrobic aby podsluchiwac co przesyla siostra... teraz zobacz o co pytales. Jak dla mnie watek do zamkniecia.

Domyślnie

TQM mam jeszcze jedno małe pytanie bo szperałem dziś cały dzień internet i coś znalazłem ale wolałbym sie upewnić.Najnowsza wersja Ubuntu to jest NodeZero Linux tak.Chodzi mi o to czy najnowsza wersja Ubuntu to jest link 1 czy 2.

Link pierwszy: Wyniki Szukania w Grafice Google dla http://netinfinity.org/images/upe1.png

Link drugi: Wyniki Szukania w Grafice Google dla http://3.bp.blogspot.com/_xJ5LrusWfss/S8TNdVcv_zI/AAAAAAAAAWw/7CaokambNzU/s1600/upe4.jpg

Chociaż mnie się wydaje,że najnowszą wersją jest własnie NodeZero Linux a co ty o tym myślisz TQM.Bardzo proszę o odpowiedź.

Domyślnie

Ani jedno ani drugie...
    Ubuntu to Ubuntu a nie NodeZero czy UPE. Prawdziwe ubuntu to Homepage | Ubuntu i nic innego...

IMHO BT5 bedzie najlepszy z tych trzech jesli chodzi o pentesting ale to tylko moje subiektywne zdanie (choc nie powiem ze nie mam powodow aby tak uwazac).

Domyślnie

A skoro już jesteśmy przy temacie BT5 i jego przydatności (IMO niepodważalnej), to powiedz mi, czy Twoim zdaniem jest sens instalować go na HDD? Do codziennej pracy się raczej nie nadaje, bo i nie do tego go stworzono, więc lepiej go władować gdzieś na "karnego jerzyka" w kącie dysku, czy Twoim zdaniem lepsze rozwiązanie to wersja live?
    Ja uważam, że najbardziej optymalnym rozwiązaniem jest liveUSB. Tracimy na wydajności, ale zyskujemy mobilność i nadal mamy gdzie zapisać owoce naszych działań. Do wad trzeba dodać sterczącą "antenkę" z boku laptopa... cóż można jeszcze użyć kart SD, która ślicznie schowa się w wbudowanym czytniku.
    Jak ktoś ma więcej sprzętu, to chyba warto pomyśleć o wygospodarowaniu osobnej maszynki tylko na naszego BackTrack'a. Wada taka, że zajmujemy cały komputer... no i nie każdy ma na tyle duży mikser, żeby pomieścił lapka. :P
    Co myślicie?

Domyślnie

1. instalujesz tam gdzie potrzebujesz... ja mam na HDD osobna partycje i tam bawie sie narzedziami oraz osobnego laptopa do takich zadan w terenie (na powaznie)
    2. jesli robisz pentesty bardziej profesjonalnie to powinienes to miec na osobnym kompie i pomiedzy testami roznych klientow robic kompletny 'wipe' dysku (DBAN itp) aby idac do kolejnego klienta nie miec na dysku zadnych informacji o poprzednim kliencie (HINT - nie da sie 100% wyczyscic pamieci Flash - pen-drive/karta SD/dysk SSD/itp)
    3. niektore osoby dla pewnosci dodatkowo robia full-disk encryption (ogolnie swietny pomysl!) na wypadek gdyby stracili laptopa (z danymi z pentestu klienta) - pomysl jaki bylby wtedy syf
    4. Kolejne rozwiazanie to osobny dysk (patrz #2) i przekladasz dyski w zaleznosci od tego co chcesz robic a redukuje ilosc potrzebnego sprzetu
    5. netbooki sa na tyle mocne ze spokojnie uciagna BT i na tyle tanie ze robiac pentest mozesz pozniej nawet lapka zostawic klietnowi jesli ten martwi sie o to ze jakies dane po tescie moga wyciec :-)

BTW - pen-test to nie skan nessus'em - mowimy o powaznych sprawach, ktore maja wartosc dla klienta i jego biznesu

Domyślnie

TQM a ja mam jeszcze takie pytanie trochę niecodzienne.Czy taka dystrybucja jak BackTrack5,GnuTrack,BlackBuntu lub NodeZero Linux może posłużyć do ataków sieciowych i włamywań.Są może jakieś programy jak na takim filmie YouTube - ‪LM HOW Cyber Security‬‏ do bezpieczeństwa internetowego lub czy są jakieś programy podobne do tych jak na filmie do odpowiadania na ataki sieciowe.PYTAM TYLKO I WYŁĄCZNIE W CELACH EDUKACYJNYCH.

Domyślnie

Tak, moga... i sa uzywane (np BackTrack) po obu stronach "mocy" :->

Wizualizacja jest fajna nie powiem ale rozbawilo mnie 'detected and captured' - niezly LOL wyrwany z kontekstu :-P

Co do pozostalych ekranow, czesc tych systemow istnieje tak jak je pokazano, czesc animacji znam bardzo dobrze (wiem skad je wzieto) i mam wrazenie ze wstawiono je tam bo wygladaja cool - tak jak do NCIS wstawili na ekrany agentow SETI@Home bo waterfall fajnie wyglada (ekran po prawej stronie na zdjeciu ponizej).

Sadze ze wiekszosc tego co tam widac to centrum zarzadzania firmy Lockheed Martin - pokazujace sie zdjecia wskazuja raczej na pracownikow niz terrorystow, lokalizacje ktore przy nich sa tez oznaczaja lokalizacje biur firmy. Bardzo ciekawy monitoring tego co sie dzieje wewnatrz firmy - od laczy internetowych przed fizyczny dostep do biur itp. Pozostale grafy to moze byc cokolwiek - od obciazenia serwerow (ram, cpu, lacze, dysk, itp) po zaklocenia radiowe w okolicach ich sieci wifi (wiem ze to tez monitoruja bardzo dokladnie). Poza tym nic z tego co pokazali nie moze byc sklasyfikowane jako 'top secret' bo inaczej nie trafiloby na YT nawet w tak niewinnym filmiku.

BTW w tym filmiku co podales (dzieki za link!) narratorem jest Dr Eric Cole - mialem okazje poznac go osobiscie dzieki SANS Institute (jest certyfikowanym wykladowca wiec czasami widzimy sie na konferencjach) i moge powiedziec ze koles na prawde zna sie na tym o czym mowi. Moze wyglada 'miekko' ale nic bardziej mylnego - ogromna wiedza techniczna i niesamowite doswiadczenie zawodowe w roznych agencjach rzadowych/wojskowych w USA. Mozna sie od niego bardzo wiele nauczyc - zdecydowanie polecam jako zrodlo informacji.
    Ostatnio edytowane przez TQM : 06-06-2011 - 16:32

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Tagi

Zasady Postowania