Witajcie.
Mam mały problem, chce napisać program do rysowania funkcji kwadratowej/rzutu poziomego.
W Turbo Pascal nie napotkałem problemów jeśli chodzi o funkcję kwadratową i jej wykres. Użyłem pętli obliczając wartość Y dla kolejnej wartości X i wstawiałem wartość X i Y do procedury PutPixel wykres nie był doskonały ale spełniał moje oczekiwania.
Teraz próbowałem zrobić to samo w C++ ale szczerze mówiąc nigdy wcześniej nie robiłem takich rzeczy w C++ a tak w ogóle to dopiero się uczę tak prawdę mówiąc i zaczynam powoli ogarniać programy OO próbuje napisać coś przydatnego, ale wracając do tematu... W Turbo Pascal miałem bibliotekę GRAPH i wszystko pięknie działało lecz w C++ (DEV-C++ 4.9.9.2) próbowałem napisać z graphics.h lecz wysypało mi pełno błędów później dowiedziałem się, że to jest przestarzały sposób ktoś polecił bym zaktualizował do wxDev-C++ ale nie zrobiłem tego. Następnie przeczytałem, że API i GDI powinno rozwiązać mój problem.
Lecz szczerze mówiąc programowanie z API jest totalnie różne od zwykłych aplikacji konsolowych i nie umiem się przestawić.
Pewnie porywam się z motyka na słońce jeśli biorę się za API bez perfekcyjnej znajomości języka C++ lecz wszelkie sugestie, wskazówki jak mam osiągnąć podobny efekt co w Pascalu (wykres w konsoli) lub jak w ogóle zabrać się za zaprojektowanie tej aplikacji używając API.