Szukam sposobu na zabezpieczenie pliku *.txt hasłem, tak żeby nikt nie upoważniony nie mógł otworzyć pliku ani go skasować.
Muszę to napisać w C#/C++, wszystkie pomysły mile widziane.
PS
Potrzebuje jak najszybciej to możliwe.
Szukam sposobu na zabezpieczenie pliku *.txt hasłem, tak żeby nikt nie upoważniony nie mógł otworzyć pliku ani go skasować.
Muszę to napisać w C#/C++, wszystkie pomysły mile widziane.
PS
Potrzebuje jak najszybciej to możliwe.
Jaki OS?
W Windows jak masz NTFS mozesz uzyc DACL i zabronic dostepu. W Linuxie nie wiem - albo SELinux albo GRSecurity albo hooki do kernela wpiac np jako moduly.
ctrl-alt-del.cc - soft reset site for IT admins and other staff :-)
No tak, to ma być pod Windowsa, tylko, że średnio rozumiem to zastosowanie NTFS w C#, niby na przykładach jest pokazane.
Znalazłem taki oto przykładowy kod:
I gdzie tu jest zablokowanie kasowania? Czy to chodzi o FileSystemRights?Kod:DirectoryInfo dInfo = new DirectoryInfo(Directory); DirectorySecurity dSecurity = dInfo.GetAccessControl(); dSecurity.AddAccessRule(new FileSystemAccessRule( @"COMPUTER\USERNAME", FileSystemRights.FullControl, InheritanceFlags.ContainerInherit, PropagationFlags.InheritOnly, AccessControlType.Allow) ); dInfo.SetAccessControl(dSecurity);
Wykorzystaj implementacje aes256 z pakietu openssl.
Advanced Encryption Standard - Wikipedia, the free encyclopedia
Tutaj masz przykład jak wykorzystać wersje developerska pakietu:
http://saju.net.in/code/misc/openssl_aes.c.txt
A program łatwo napisać, zaprojektować formularz do wpisania hasła a następnie operacje na plikach oraz dekodowanie / kodowanie bloków danych zawartości wybranego pliku.
Czy ja dobrze rozumiem, że wystarczy zakodować (encrypt) plik, żeby był on nieusuwalny?
przez je**nego debiana mam po czesci uszkodzony filesystem na windowsie. niektore pliki sa niemozliwe do skasowania, niektore po kasacji pojawiaja sie na nowo. wiec wiadomo ze sie da, pytanie tylko jak.
War, war never changes.
NTFS w trybie rw jest eksperymentalny niezaleznie czy debian czy inne distro... dlatego masz problem![]()
ctrl-alt-del.cc - soft reset site for IT admins and other staff :-)