Pokaż wyniki 1 do 7 z 7

Temat: CD key / Pass key

Domyślnie CD key / Pass key

Otóż, zaangażowałem się w pewien projekt, a zleceniodawca wymaga stworzenia czegoś w rodzaju CD-key'a.
    Nigdy wczesniej czegoś takiego nie robiłem, wie ktoś jak stworzyć takie klucze a następnie wprowadzić opcję wpisywania takiego podczas instalacji?
    Napisałem to w dziale C/C++, bo piszę całą tą aplikacje w C#, ale przypuszczam, że taki klucz można zrobić w czym innym.

Domyślnie

cdkey = 1234;
    wpisz cdkey;
    if wpisz = cdkey : ok
    else : blad?

Domyślnie

Widziałeś kiedyś, żeby jakiś oryginalny program miał jeden klucz? Bo ja nie.
    Nie wiem na jakiej zasadzie jest to zrobione, ale jak załóżmy generuje klucz key-genem to mogę ich mieć setki i każdy będzie prawidłowy.
    Jeden klucz odpada, bo gdy ktoś kupi program, wrzuci go na neta to co za problem dla niego później jeszcze napisać jaki jest klucz?

Domyślnie

robi się algorytm sprawdzania klucza... czyli jakieś sumy kontrolne itd...
    trudność w tym taka, żeby takich kluczy trochę było a żeby był trudny do złamania

Domyślnie

Cytat Napisał Pandemon Zobacz post
    Widziałeś kiedyś, żeby jakiś oryginalny program miał jeden klucz? Bo ja nie.
    Nie wiem na jakiej zasadzie jest to zrobione, ale jak załóżmy generuje klucz key-genem to mogę ich mieć setki i każdy będzie prawidłowy.
    Jeden klucz odpada, bo gdy ktoś kupi program, wrzuci go na neta to co za problem dla niego później jeszcze napisać jaki jest klucz?
    wiec juz amsz odpowiedz;-)
    dodaj do programu funkcje generujaca taki klucz, jesli klucz sie zgadza - instalacja postepuje dalej (dla przykladu).
    wtedy obedzie sie bez wpisywania klucza na sztywno w zrodlo programu.

Domyślnie

Jesli to program ktory ma cos robic przez net to ja bym dal jakis serwer aktywacji - jak Microsoft to robi... bo majac aplikacje mozesz sie pobawic w r3v3rs3 3ngin33ring i masz algorytm generowania kluczy --> zaczynasz generowac wlasne!

Miej algorytm ale nie miej logiki na kliencie - sprawdzaj wzgledem zaufanego systemu

Moje 2gr
    ctrl-alt-del.cc - soft reset site for IT admins and other staff :-)

Domyślnie

Warto w generatorze i algorytmie sprawdzania klucza uwikłać serial woluminu partycji systemowej, to unikalna 32 bitowa wartość dla każdego systemu windows.

Kod:
    //funkcja pobiera numer seryjny
    //wskazanego woluminu (partycji systemowej)
    unsigned char *pobiez_serial(unsigned char *root){

//jesli wskaznik patchu bledny
    	if(!root) return 0;

//alokujemy drobny buffor na stercie
    	unsigned char *buffer = (unsigned char *)malloc(BUFFSIZE);

//jesli blednie otrzymany buffor
    	if(!buffer) return 0;

//zmienna 32 bitowa dla seriala
    	//w postaci bajtowej
    	unsigned long serial;

//pobieramy serial do zmiennej 32 bitowej
    	GetVolumeInformationA((LPCTSTR)root,NULL,(DWORD)NULL,